Preţurile loturilor mici de teren pentru construcţia de case din Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Sibiu
TIMISOARA - Criza a produs mutaţii pe piaţă şi a îngheţat tranzacţiile
Preţurile terenurilor au scăzut în Timişoara şi cu 70%, mai ales când clientul plăteşte "cu banii jos". Totuşi, nu poate fi stabilit un preţ de piaţă cât timp nu sunt tranzacţii cu terenuri în Timişoara. Asta şi pentru că preţurile sunt încă mari la 400 - 500 euro/mp, chiar 1.000 euro/mp, explică Andrei Văcaru, reprezentantul agenţiei imobiliare iMondo, din Timişoara.
Criza a schimbat mai multe lucruri pe piaţă. În primul rând sunt mulţi cumpărători care preferă să achiziţioneze direct de la proprietari, ca să nu mai plătească şi comisionul agenţiei. Pe de altă parte, oamenii sunt mult mai atenţi, verifică PUZ-ul, facilităţile disponibile la un teren. Aceştia sunt beneficiari direcţi şi nu speculatori, faţă de anul trecut când se cumpăra orice, doar să fie suficient de ieftin pentru a putea fi revândut.
"Piaţa funcţionează
Aurel Vid, directorul agenţiei Sovida Imobiliare, spune că atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii au pretenţii nerealiste: în timp ce proprietarii speră să mai crească preţurile, mai ales datorită programului "Prima Casă", cumpărătorii ar vrea să achiziţioneze mult mai ieftin. Proprietarii preferă să mai aştepte decât să reducă din pretenţii, dar şi cumpărătorii aşteaptă, pentru că nu mai au curaj să facă tranzacţii. Oferta este foarte mare şi mulţi se interesează de proprietăţi, dar nu fac mai mult de atât,"acum toată lumea studiază". "Eu nu cred că există o piaţă imobiliară în Timişoara şi de altfel nici în restul ţării, deoarece nu se ştie preţul", atrage atenţia Aurel Vid.
Preţuri mult mai mici pentru terenurile din centrul Timişoarei
Preţul terenurilor cu PUZ porneşte de la 12 euro/mp la 10 km de Timişoara şi ajunge pe la 250-300 euro/mp în centrul oraşului. Practic, în centru, în zona 0, preţul este în jur de 300 euro/mp. În comparaţie, anul trecut terenurile din centru erau şi la 1.000-1.200 euro. În zona mediană a oraşului, preţul ajunge acum la 200 - 250 euro/mp, iar la periferie este între 15 şi 120 euro/mp. La 15 euro/mp este cel mai mic preţ pentru terenurile cu PUZ. Dar toate acestea sunt preţuri cerute, nu preţuri de tranzacţionare, subliniază Andrei Văcaru
La 10 km de Timişoara, în Sânmihaiu Român, erau disponibile la 15 euro/mp, fără comision, 45 de parcele cu PUZ, de 720 - 1.200 mp, având în apropiere curent electric şi celelalte utilităţi. Ulterior, oferta a fost schimbată, astfel încât orice parcelă poate fi achiziţionată cu 15.000 euro, indiferent de suprafaţă. Practic, s-au tranzacţionat cele de 1.200 mp, deoarece s-au cuplat câte doi cumpărători pentru o parcelă, iar apoi au divizat-o, precizează domnul Văcaru.
Aurel Vid susţine că în oraş, terenurile construibile sunt în medie între 250 -400 euro/mp, cele excepţionale, amplasate central, de 700 - 800 mp sunt la peste 700 euro/mp, dar anul trecut erau la 800 - 1.000 euro/mp. Terenurile periferice sunt la 110 - 190 euro/mp, dar nu se vând. La marginea oraşului, într-o zonă cu parcele mai mari, de 5.000-20.000 mp, cu utilităţi la parcelă, preţul este de 50 euro/mp.
O serie de parcele din localitatea Dumbrăviţa, care la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2009, când deja economia era în criză, erau oferite la 45 euro/mp, în vară erau oferite la 38-40 euro/mp.
În localitatea Şag, la 9 km de Timişoara, în zonă de vile, terenul este la 16-18 euro/mp, dar fără utilităţi. Cu utilităţi, respectiv curent şi gaz pe parcelă, este la 40 euro/mp, relatează domnul Vid.
Agenţii imobiliari citaţi nu se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor să crească până la sfârşitul anului în condiţiile actuale. Interesul pentru piaţa imobiliară este totuşi mare în Timişoara, deoarece este un oraş important şi centru universitar. În perspectivă, conform afirmaţiilor domnului Aurel Vid, vor mai fi poate dis-puşi să reducă preţurile doar proprietarii care au avut suprafeţe mari şi s-au obişnuit cu veniturile rezultate din tranzacţionarea terenurilor la preţuri mari.
CONSTANTA - Reduceri cu 30-35% la terenurile tranzacţionate
Preţurile terenurilor au scăzut în medie, pe toate categoriile cam cu 30-35% faţă de anul trecut. Deşi mulţi oameni se arată interesaţi de terenuri, totuşi ei mai aşteaptă să vadă dacă nu scad preţurile şi mai mult.
Paul Dogaru, administratorul agenţiei imobiliare Coriax 97, din Constanţa, sus-ţine că preţurile au scăzut în cazul proprietăţilor tranzacţionate cam cu 35-50% faţă de octombrie 2007 - prima jumătate din 2008. Practic, se fac tranzacţii numai în anumite ocazii, când proprietarii au datorii şi sunt nevoiţi să vândă. Pe terenurile de circa 500 mp pentru construcţia de case nu se ofereau în vară mai mult de 20.000-35.000 euro. Altfel, 70% din preţuri se menţin, poate doar cu posibilitatea de negociere.
În acest sens "piaţa este pestriţă", conchide sursa citată.
Spre sfârşitul anului, domnul Dogaru crede că se vor face mai multe tranzacţii cu terenuri decât în vară. Programul "Prima Casă" are un anumit impact, în sensul că unele persoane "au scos banii de la saltea de frică să nu crească preţurile la apartamente, iar acesta este un lucru bun, deoarece se mai mişcă piaţa", susţine domnul Dogaru.
În ciuda reducerilor de preţ interesul cumpărătorilor este minim
În centrul oraşului, preţul este de 700-800 euro/mp pentru terenurile care anul trecut erau la 1.000-1.200 euro/mp. La periferie, preţul este în jur de 150 euro/mp, în comparaţie, anul trecut era în jur de 250 euro/mp. Agenţii imobiliari intervievaţi susţin că este greu de stabilit o medie, deoarece preţul de tranzacţionare depinde de la caz la caz, de cât de urgent are proprietarul nevoie de bani de exemplu, deci pot să fie valori şi mai mici în anumite cazuri.
Paul Dogaru ne precizează că, în cartierul Medeea, preţul parcelelor de 300 mp era anul trecut de 270 - 300 euro/mp, iar acum este de 150 euro/mp şi, chiar şi aşa, tranzacţiile aici sunt rare. În acelaşi cartier, la 200-220 euro/mp, nu se tranzacţionează nimic.
În zona Pieţei Abator, terenul a ajuns de la 400, la 230 euro/mp şi tot nu se vinde. În Faleza, de la 1.000 euro/mp s-a ajuns la 500 euro/mp, dar nici aşa nu s-au îngrămădit investitorii. Un alt teren în Faleza, de la 1.000 euro/mp, a fost lăsat la 800 euro/mp. Un teren, amplasat la malul mării, de la 400 euro/mp, a ajuns la 300 euro/mp, negociabil. Nici aceste terenuri nu se tranzacţionează sau tranzacţiile sunt foarte rare.
În Mamaia Sat, parcelele de 500 mp, amplasate la malul mării, în zonă de vile, în dezvoltare, de la 180-200 euro/mp anul trecut şi acum doi ani, au ajuns la 120-130 euro/mp.
O propunere de schimb în Mamaia Sat, teren de 570 mp, spre mare, la schimb cu apartament de trei camere nu şi-a găsit contrapartida, deoarece în prezent un astfel de apartament într-un ansamblu rezidenţial costă cam 75.000 euro. Dacă anul trecut dezvoltatorii se înghesuiau să cumpere terenuri, acum nu vor să-şi mai blocheze banii în terenuri.
Spre Mangalia, la Cumpăna, nu se tranzacţionează prea multe terenuri, doar loturi sub preţul pieţei, la 50-60 euro/mp, amplasate la intrare, în zonă aflată în dezvoltare, relatează domnul Paul Dogaru.
BRASOV - Criza a retezat elanul tranzacţiilor cu terenuri, chiar şi la jumătate de pret
În zone de vile, precum în cartierul Tractorul, preţul terenurilor este de 40 - 50 euro/mp, în timp ce în cartierul Stupini este de 50 euro/mp, ne-a spus Aurel Guţă, reprezentantului agenţiei Euro Dome, din Braşov.
În localităţile de lângă oraş, în zone cu case noi, terenul costă 30-33 euro/mp. În ansamblu, preţurile au mai scăzut cam cu 40-50%, faţă de anul trecut, dar tot nu se cumpără. Anul trecut, până la venirea crizei, s-au vândut terenuri în centru şi la 1.000 euro/mp, precizează sursa citată.
Zoltan Haller, administratorul Zoltim Trading, ne-a declarat că tranzacţiile cu terenuri sunt foarte puţine, deşi preţurile sunt la jumătate faţă de anul trecut: "ce era la 500 euro/mp, acum este la 250 euro". Domnia sa explică preţurile încă mari prin faptul că "terenurile nu intră la apă, nu le afectează cutremurele. Cine are teren este bogat! Poţi să faci orice pe ele: casă, birou, centru comercial, hală industrială. Vor avea valoare şi peste un milion de ani!". În general "vând doar proprietarii care sunt nevoiţi", subliniază sursa citată.
Liviu Chiriac, consultantul Metropolitan Imobiliare, precizează că terenurile pentru case, de până în 500 de mp, se vând cu 30-50 euro în zona Tractorul şi în zonele învecinate Braşovului.
IAŞI - Reduceri multe, clienţi puţini
Preţurile au scăzut pe toate segmentele pieţei imobiliare, inclusiv la terenuri. Dar diferenţa nu este aşa de mare dacă avem în vedere cât era euro raportat la leu anul trecut şi cât este acum. Dacă evaluăm doar în euro, atunci preţurile terenurilor au scăzut cam cu 30-35% faţă de anul trecut. Dacă ne referim la preţul terenurilor din localităţile adiacente Iaşului, de la 30-32 euro/mp, anul trecut, acum sunt la 20 de euro/mp, subliniază Ciprian Pruteanu, broker imobiliar al agenţiei Casa Ta, din Iaşi. Interesul pentru terenuri este mult mai scăzut faţă de anii trecuţi deoa-rece, în general, terenurile se cumpărau prin credite şi dacă nu sunt acordate credite nu mai sunt nici tranzacţii, explică sursa citată.
Programul "Prima Casă" nu a sporit interesul, deoarece "nu este bine pus la punct şi are destule lacune", astfel, potenţialul beneficiar trebuie să inves-teas-că în teren şi proiect înainte de a şti dacă primeşte sau nu credit. În Iaşi au fost acordate foarte puţine credite prin acest program, precizează sursa citată.
Romulus Ghiraga, consultant imobiliar al agenţiei Velis, ne spune că în Iaşi se înregistrează o ieftinire a terenurilor de până la 50% faţă de anul trecut, dar nu sunt clienţi. Unii proprietari de terenuri nu lasă prea mult din preţ, de la 100 de euro/mp nu reduc decât 10 euro.
Terenurile din extravilan nu mai au căutare, în timp ce parcelele rezidenţiale de 500-1.000 mp suscintă interesul potenţialilor cumpărători doar dacă preţurile sunt mai mici cu cel puţin 40%. Preţurile terenurilor erau "destul de umflate, multe nejustificat deoarece nu aveau infrastructură, unele nici măcar curent electric", subliniază domnul Ghiraga.
Criza a creat probleme investitorilor care au cumpărat scump terenuri. Sunt proiecte rezidenţiale în Iaşi care au fost oprite din cauza lipsei banilor. Pe de altă parte, piaţa "s-a mai curăţat", au dis-părut cam 30% din agenţiile imobiliare şi se merge spre calitate, susţine domnul Ghiraga.
Tendinţa generală, pe termen lung, este de a merge în afara oraşului decât să se achiziţioneze apartamente, consideră domnul Ghiraga.
Pentru construcţia de case se caută parcelele de 500 -700 mp la 30 - 40 euro/mp
Romulus Ghiraga susţine că se caută mai ales parcelele de 500-700 mp din afara Iaşului, cu utilităţi şi preţ de până la 30-40 euro/mp. În general, se tranzacţionează până la plafonul maxim de 20.000 euro pentru o parcelă, în ideea de a se construi şi casa cu 70.000-80.000 euro, să ajungă până la cel mult 100.000.
Ciprian Pruteanu apreciază că în aceas-tă perioadă sunt căutate de către societăţi terenurile la preţuri foarte bune, cu suprafeţe mari, pentru eventuale investiţii, hoteluri, depozite, hale. Pentru terenurile de locuinţe sunt foarte puţine solicitări, apreciază sursa citată.
Diferenţe foarte mari de preţ de la zonă la zonă
În centrul Iaşiului, în zona kilometrului 0, terenurile pretabile pentru vile sau blocuri sunt la 900-1.000 euro/mp. În zone semicentrale sunt la 600-700 euro/mp, chiar şi la 300 euro/mp. La periferie sunt între 20 euro/mp (în localităţile adiacente oraşului) şi 100 euro/mp. Terenurile la 20 euro/mp, fie au utilităţile în apropiere, fie sunt deja conectate la reţeaua de gaze şi curent, precizează domnul Pruteanu. Ca exemplu, domnia sa ne spune că la 10 km de Iaşi sunt terenuri la 20-25 euro/mp, chiar şi mai ieftine. În Miroslava, la 10-11 km de Iaşi, sunt parcele la 20-30 euro/mp, în funcţie de apropierea de drum, utilităţi. Parcelele care se pretează construcţiei de case au în general între 400 şi 1.500 mp. "Mai avem în ofertă astfel de terenuri şi în oraş, dar nu sunt multe. Astfel, un teren de 970 mp în cartierul Tătăraşi, din zona semicentrală, este la 240 euro/mp", completează Ciprian Pruteanu.
Domnul Ghiraga ne precizează că pentru terenurile centrale se cerea anul trecut şi 1.000 euro/mp, iar acum nici la 500 euro/mp nu mai au clienţi. Aceste terenuri erau destinate mai ales construcţiei unor clădiri mai mari, dar inves-titorii şi-au pierdut interesul.
În cartierul Copou sunt destul de puţine variante disponibile între 100-150 euro/mp. De exemplu, lângă stadion sunt terenuri la 150 euro/mp, negociabil. Iar spre ieşirea din oraş, în planul al doilea, deci nu chiar la stradă, sunt parcele la 40-80 euro/mp, cu suprafeţe variabile, de până la câteva mii de metri pătraţi. În schimb parcelele mai mici, în jur de 500 mp, din aceeaşi zonă a cartierului Copou sunt la 70-80 euro/mp.
Dacă anul trecut în zona Păcurari, la ieşirea din Iaşi, parcelele erau la 50-100 euro/mp, acum sunt la 25-60 euro/mp. Acum un an şi jumătate au fost chiar la 300 euro/mp, accentuează domnul Ghiraga. În zona Păcurari sunt disponibile parcele de 500-1.000 mp, la 35-45 euro/mp, cu toate utilităţile, în zonă de vile aflată în dezvoltare.
În Valea Lupului, terenurile sunt între 25 şi 60 euro/mp, în general sunt şi cu utilităţi şi nu sunt departe de drum. La 1,5 km de oraş, terenuri pentru care anul trecut se solicitau 50 euro/mp sunt acum la 25-30 euro/mp. "Este dificil să se mai reducă din preţuri dacă actualii proprietari le-au cumpărat la un nivel ridicat. Sunt şi proprietari care preferă să mai aştepte şi să nu vândă acum", relatează reprezentantul agenţiei Velis.
"Ne aşteptăm să se mişte mult mai bine piaţa terenurilor spre sfârşitul anului, deoarece preţurile sunt mai atractive", precizează reprezentantul agenţiei Casa Ta. Sunt oameni care mai aşteaptă încă o scădere de preţ, dar "chiar dacă
Nici Romulus Ghiraga nu consideră că preţurile vor mai creşte, cel mult doar punctual, în cazul anumitor terenuri cu infrastructură, dar oricum, "nu vor mai ajunge la ceea ce a fost".
SIBIU - Reduceri cu până la 50% la preţul terenurilor construibile, comparativ cu anul trecut
În Sibiu, preţul terenului construibil este în medie în jur de 200 euro/mp, după ce a mai scăzut cam cu 50% faţă de anul trecut. Mai departe de Sibiu preţul variază mult, dar se pot găsi terenuri şi la 50 euro/mp, ne precizează Călin Frăsie, reprezentantul agenţiei Zolka Solution, din Sibiu.
La ieşirea din Sibiu, la 1,5 km de oraş, sunt disponibile parcele de 600 mp, cu toate utilităţile şi avizele, cu vedere la munte. Preţul de vânzare este de 45 euro/mp. În comparaţie, anul trecut aceste parcele erau la 115 euro/mp.
Şi Sergiu Dordea, director general Intermed Casa, apreciază că în Sibiu preţurile au scăzut considerabil, dar nu este încă cerere. Anul trecut parcelele mici din oraş erau şi la 350 - 400 euro/mp. Acum sunt disponibile la 200-250 euro/mp. "S-a lăsat bine la preţ, pentru că sunt parcele cu toate utilităţile şi mai ieftine cu 50%". Explicaţia absenţei cererii rezidă, în opinia domnului Dordea, pe de o parte în efectele crizei economice, iar pe de altă parte, constructorii sunt dezavantajaţi se pare de o modificare de PUZ, prin care ponderea construibilă a unui teren este redusă.
În afara oraşului reducerile sunt mult mai mici, de doar câţiva euro. Mai ales în cazul proprietăţilor speculative, achiziţionate la un preţ ridicat, proprietarii nu vor să le vândă în pierdere.
Loturile de teren amplasate până în 10 km de Sibiu, de aproximativ 500 mp, sunt oferite la 10.000-12.000 euro, mai menţionează domnul Dordea.