ÎN CREŞTERE CU 22% FAŢĂ DE ANUL TRECUTEMS Floor Group estimează afaceri de 11,4 milioane euro, pentru anul în curs
Companii / 16 noiembrie 2020
(Interviu cu Claudiu Baciu, fondatorul EMS Floor Group)
Reporter: De când activează compania pe piaţa de profil şi în ce locaţii este prezentă?
Claudiu Baciu: EMS Floor Group este un grup antreprenorial integral românesc fondat la Turda, în 2010, de fraţii Claudiu şi Marius Baciu. Compania, activă în domeniul prestărilor de servicii în construcţii, implementează sisteme profesionale de pardoseli şi lucrează cu cele mai performante materiale şi tehnologii cunoscute şi acreditate la nivel european. Înfiinţată în 2010 în România, compania activează cu trei divizii - EMS Floor Systems, EMS Hydro Systems şi EMS Polishing, pe pieţele din cinci ţări: România, Belgia, Luxemburg, Franţa şi Ungaria.
EMS FLOOR GROUP aplică sisteme profesionale de pardoseli pe bază de răşini şi este, de asemenea, specializată în hidroizolaţii. Compania lucrează cu cei mai importanţi furnizori de răşini din Europa, iar echipele sale de aplicatori sunt pregătite să lucreze cu orice sistem de răşini profesionale şi să aplice orice tip de pardoseli pe bază de răşini epoxidice sau poliuretanice.
EMS desfăşoară multiple proiecte în paralel, în statele unde a câştigat proiecte, având cel mai mare efectiv de aplicatori (specialişti în montarea sistemelor profesionale de pardoseli pe bază de răşini din România) şi anume 80. Aceştia activează în 12 echipe la divizia de pardoseli şi în 4 echipe la divizia de hidroziolaţii. Capacitatea de aplicare este variabilă, în funcţie de proiect şi de complexitatea acestuia. Există proiecte de 1000 mp care se pot executa într-o săptămână, dar şi proiecte de 1000 de mp care se execută într-o lună. Această diferenţă apare ca urmare a procedurilor complexe de aplicare a anumitor tipuri de pardoseli.
EMS FLOOR GROUP activează la nivel european, fiind compania cu cea mai mare extindere teritorială ce aplică pardoseli pe bază de răşini sintetice. Grupul activează prin EMS FHP SYSTEMS în România, EMS FLOOR BELGIUM în Belgia şi EMS FLOOR LUX în Luxemburg.
Pe lângă aceste ţări, compania execută proiecte şi în Franţa, Ungaria, Germania, Olanda, Spania şi chiar Nigeria. Relocările echipelor sunt rapide, întrucât există o capacitate logistică adecvată, echipa se adaptează mereu în funcţie de nevoia clientului.
Reporter: Ce rezultate financiare estimează pentru acest an?
Claudiu Baciu: Estimăm pentru anul în curs afaceri de 11,4 milioane de euro, în creştere cu 22% faţă de 2019, avans generat de proiectele pe care le executăm pe cele cinci pieţe europene pe care activăm.
Reporter: Câţi angajaţi are compania?
Claudiu Baciu: Grupul de firme are un efectiv de 140 de angajaţi.
Reporter: Ce proiecte noi are EMS şi ce buget are alocat în acest sens?
Claudiu Baciu: Cel mai nou proiect EMS, lansat anul acesta, este prima Şcoală de aplicatori de pardoseli şi hidroizolaţii din România care va oferi unui număr de 185 de elevi din zona de Nord-Vest a ţării posibilitatea de a învăţa meseria de aplicator sisteme profesionale de pardoseli pe bază de răşini şi de a se angaja în domeniu pe salarii care sunt extrem de competitive în cazul proiectelor internaţionale. Deschiderea Şcolii a fost posibilă datorită finanţării europene pe care EMS a accesat-o, în valoare de 500.000 de euro. Proiectul se va derula în perioada 2020-2022.
Reporter: Cum caracterizaţi piaţa de profil?
Claudiu Baciu: Piaţa pardoselilor şi a hidroziolaţiilor este în creştere constantă în fiecare an, avansul mediu anual fiind de aproximativ 20%. Procentul este susţinut atât de creşterea noilor investiţii, dar şi de mentenanţă, reabilitări şi reconversii clădiri.
Dacă hidroziolaţiile se pot aplica în orice tip de proiect de la spaţii de locuit şi până la autostrăzi, pardoselile industriale au o anumită limitare deoarece, de regulă, vizează în proporţie de 70% zona industrială şi parcările. Tot mai mulţi beneficiari oferă din ce în ce mai multă atenţie pardoselilor sintetice, pentru că acestea asigură o reală protecţie investiţiei.
Reporter: Care sunt tendinţele în acest domeniu?
Claudiu Baciu: În piaţa de pardoseli există o creştere, vorbim de o tendinţă pe care am observat-o în ultimii câţiva ani şi care se menţine. Tot mai mulţi investitori înţeleg importanţa investiţiei într-o pardoseală calitativă.
Reporter: Cum apreciaţi concurenţa din sector?
Claudiu Baciu: Ca în orice domeniu, concurenţa există, mai ales pe anumite zone ale ţării sau nişe, cel puţin în România. În piaţa externă avem access la un număr mult mai mare de clienţi, iar concurenţa nu se resimte la fel.
Reporter: Cum a fost afectată activitatea companiei de pandemia de Covid?
Claudiu Baciu: La începutul pandemiei, timp de o lună, ca efect al măsurilor guvernamentale, a existat un blocaj pe şantierele din Belgia şi Luxemburg, însă am continuat activitatea în România şi Ungaria.
Toate contractele au rămas în picioare, nu am întâmpinat probleme cu rezilieri de contracte cu clienţii sau furnizorii, am reconfigurat bugetele ca o măsură de precauţie, dar am continuat toate colaborările. După reluarea activităţii şantierelor am început în forţă lucrările, am contractat câteva proiecte foarte mari, astfel că a fost necesară inclusiv o creştere a numărului de angajaţi pentru a putea face faţă solicitărilor.
Reporter: Cum a fost afectat domeniul de criza actuală?
Claudiu Baciu: În momentul de faţă, investiţiile care erau estimate pentru acest an şi pentru anul viitor sunt încă în derulare. Ne aştepăm şi la mai multe investiţii, atât în România, cât şi în pieţele externe, având în vedere toate programele de finanţare demarate pentru reabilitarea economiei.
Reporter: Mulţumesc!