Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

MARI INVESTITORI"AFI Europe" vrea să înceapă, în acest an, construcţia unui nou centru comercial în Bucureştii Noi

F.A. Companii /

Reuven Havar, director general al "AFI Europe România"

Reuven Havar, director general al "AFI Europe România"

Compania israeliană nu şi-a amânat, deocamdată, niciun proiect

"AFI Cotroceni Park" a fost şi rămâne şi în acest an unul dintre cele mai dinamice şantiere de mari dimensiuni din ţară. Ritmul de execuţie a fost unul extrem de alert, iar şantierul a fost activ chiar şi în această iarnă cu temperaturi extrem de scăzute.

"AFI Europe România", dezvoltatorul proiectului, este unul dintre cei mai optimişti investitori de pe piaţa noastră. Reuven Havar, directorul general al "AFI Europe România", ne-a declarat că, în acest an marcat de blocajul pieţei imobiliare şi lipsa de lichidităţi, compania va începe şi proiectul "AFI Golden Palace", situat în zona Bucureştii Noi din Capitală. Este vorba despre un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 18.500 mp.

Această primă fază a proiectului va continua cu demararea construcţiei pentru o clădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 10.000 mp. Faza a treia va reprezenta o extindere a centrului comercial cu încă 10.000 mp suprafaţă închiriabilă. La finele lunii februarie, compania finalizase demolarea vechilor construcţii aflate pe terenul proiectului.

"AFI Golden Palace" este cel de-al doilea proiect imobiliar de mare anvergură lansat de "AFI Europe" în Capitală şi al treilea lansat în România după "AFI Cotroceni Park" şi "AFI Palace Arad". Suprafaţa totală construită va fi de circa 600.000 mp. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa 700 milioane de euro. "AFI" deţine deja, din 2008, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru desfăşurarea activităţii de construcţie pe terenul de 155.000 mp achiziţionat în 2007.

Compania israeliană nu şi-a amânat, deocamdată, niciun proiect

Reuven Havar susţine că "AFI Europe" nu şi-a amânat niciun proiect din cele anunţate pentru România, însă, procesul de obţinere a autorizaţiilor pentru demararea lucrărilor pentru aceste proiecte este mai anevoios decât în prima parte a anului 2008. "Mai mult, suntem încă optimişti în ceea ce priveşte piaţa românească şi suntem siguri că îşi va reveni", a adăugat reprezentantul "AFI". Reuven Havar ne-a mai declarat că, totuşi, în cazul în care, la un moment dat, conducerea companiei va considera că pe una dintre pieţele pe care activează (comerţ, birouri, locuinţe) există dificultăţi, va prioritiza dezvoltarea proiectelor.

"AFI Cotroceni Park" va fi dat în folosinţă la finele anului

"AFI Cotroceni Park" era, la finele lunii februarie, închiriat în procent de peste 80%. Proiectul va fi finalizat în ultimul trimestru al acestui an. Muncitorii care lucrau, la finele lunii februarie, pentru finalizarea construcţiei erau peste 1.000, dintre care o parte sunt de origine chineză. Antreprenorul proiectului este compania "Danya Cerebus", subsidiară a grupului "Africa Israel Invest-ments", din care face parte şi "AFI Europe". "AFI Cotroceni Park" are o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 76.000 mp, cu o capacitate de 250 de magazine pe lângă un hipermarket Real, 20 de săli de cinema, primul IMAX din ţara noastră, spaţii de recreere şi 2.500 locuri de parcare. Investiţia totală se ridică la peste 300 de milioane de euro.

"AFI Controceni Park" este amplasat la intersecţia bulevardelor Timişoara şi Vasile Milea din Bucureşti, pe locul fostei fabrici UMEB. Pe lângă mall, proiectul va mai cuprinde patru clădiri de birouri şi un hotel.

Reuven Havar ne-a spus că "AFI Cotroceni Park" se află printre puţinele centre comerciale cu deschidere programată în acest an, în ţara noastră. Domnia sa ne-a precizat: "Fiecare retailer are stabilită propria-i politică de expansiune, ceea ce înseamnă deschiderea de noi locaţii. Pentru proiectul , negocierile pentru spaţiile comerciale disponibile se desfăşoară (n.r. la finele lunii februarie) în acelaşi mod ca şi până în momentul destabilizării pieţei imobiliare. Noi nu am avut probleme în atragerea de chiriaşi".

Conducerea companiei israeliene ne-a menţionat că evoluţia chiriilor pe piaţa centrelor comerciale este relativă şi poate diferi foarte mult de la un proiect la altul, în funcţie de concept, de locaţie, precum şi de o serie de alte criterii ce pot determina creşterea sau scăderea preţului pentru metrul pătrat închiriabil.

Proiectul "AFI Cotroceni Park" a primit, la începutul anului 2008, o finanţare de la "Hypo Real Estate Bank" Germania, în valoare de 234 milioane euro. Creditul a fost acordat pe o perioadă de opt ani şi reprezintă circa 80% din valoarea de investiţie, estimată la 280-300 de milioane de euro. Conducerea "AFI Europe România" a anunţat, la finele anului 2008, că nu este îngrijorată de finanţarea proiectului întrucât poziţia băncii a fost stabilizată. Guvernul şi principalele instituţii financiare private din Germania şi-au oferit sprijinul în soluţionarea crizei, ceea ce presupune cea mai mare garanţie pe care o bancă o poate oferi clienţilor săi, apreciază reprezentanţii "AFI Europe România". Banca germană "Hypo Real Estate Holding" a primit un ajutor financiar total de 50 miliarde de euro din partea Guvernului german şi a mai multor bănci şi companii de asigurări.

"AFI Europe" deţine, în România, terenuri pentru proiecte ce însumează aproximativ două milioane mp, constând în zece investiţii în Bucureşti, Arad şi Ploieşti. În ceea ce priveşte segmentul de centre comerciale şi birouri, compania a planificat proiectele "AFI Cotroceni Park" Bucureşti, "AFI Palace Arad" (33.000 mp de spaţii comerciale şi 12.000 mp de birouri), "AFI Palace Ploieşti" (31.000 mp de spaţii comerciale şi 10.000 mp de birouri) şi "AFI Golden Palace" Bucureşti (20.000 mp de spaţii comerciale şi 12.000 mp de birouri).

Proiectele rezidenţiale ale "AFI Europe" sunt "AFI Residence Arad" cu 700 de unităţi, "AFI Gardens Bucureşti" - 2.700 de unităţi, "AFI Towers Bucureşti" - 720 de unităţi şi "AFI Golden City Bucureşti" - 4.800 de unităţi. La acestea se adaugă "AFI Village Butimanu" - 585 de unităţi locative şi "AFI Green City Măgurele" cu 5.000 de locuinţe. Valoarea totală a acestor investiţii proiectate pentru următorii 13-14 ani este de circa două miliarde de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional