Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MARI INVESTITORI"Cascade Group" va finaliza prima clădire "verde" de birouri în vara acestui an

F.A. Companii /

"Cascade Group" va finaliza prima clădire "verde" de birouri în vara acestui an

Imobilul era închiriat, la finele lunii februarie, în proporţie de 80%

"Euro Tower" este singura clădire pe care "Cascade Group" o avea în construcţie la finele lunii februarie. Conducerea "Cascade Group" ne-a declarat că şi-a concentrat toată atenţia asupra acestei clădiri încă de la conceperea ei. "În plus, prin faptul că dezvoltăm o clădire de birouri ecologică, putem spune că stabilim noi trenduri pe această piaţă", a adăugat directorul general al companiei, Alex van Breemen.

Proiectul "Euro Tower", în valoare de circa 60 de milioane de euro, are o suprafaţă de 18.000 mp, este prima clădire "verde" din Bucureşti, precum şi una dintre cele mai înalte, având o înălţime de 80 de metri. Concepută de către arhitectul Dorin Ştefan, "Euro Tower" va fi structurat pe 18 etaje şi cinci niveluri subterane care vor cuprinde aproximativ 200 de locuri de parcare. Clădirea este situată la intersecţia străzii Barbu Văcărescu cu bulevardul Lacul Tei. Managementul construcţiei este asigurat de către compania "Bovis LendLease" din Marea Britanie.

Compania continuă proiectul de 750 de milioane de euro în parteneriat cu "Avrig 35"

Alex van Breemen ne-a mai spus că grupul va continua, în 2009, partneriatului cu "Avrig 35". Proiectul dezvoltat în colaborare cu "Avrig 35", în valoare de circa 750 milioane de euro, este complex, cuprinzând un mall, apartamente şi clădiri de birouri. Terenul pe care este amplasat măsoară 30 de hectare şi este situat în zona bulevardului Theodor Pallady, aproape de ieşirea pe autostrada Bucureşti - Constanţa. Dezvoltarea a fost planificată în trei etape. La finele lunii februarie, se lucra la partea de design, ne-a precizat directorul general al "Cascade Group".

"Euro Tower" va fi finalizat în această vară şi, în func-ţie de evoluţia pieţei, "Cascade Group" se va concentra pe dezvoltarea din Pallady pe care doreşte să o înceapă până la finalul acestui an.

Lipsa de spaţii noi de clasa A scumpeşte chiriile

Deşi mai multe agenţii imobiliare au raportat, la începutul acestui an, scăderi ale chiriilor pentru spaţiile de birouri şi renegocieri ale contractelor existente, oficialii "Cascade Group" susţin că, de fapt, chiriile pentru birourile clasa A vor creşte. Alex van Breemen ne-a explicat: "Pe piaţă există foarte puţine spaţii de birouri clasa A, iar clădirile care sunt acum în construcţie sunt pre-închiriate complet. În prezent, finanţarea pentru construcţii noi este blocată aşă că nu vom vedea proiecte mari lansate în 2009 şi, probabil, nici în prima parte a anului 2010. Aceasta înseamnă că nu vor mai fi livrate spaţii de birouri în următorii 2-3 ani. Scăderea va fi vizibilă chiar din 2009, când opţiunile de spaţii de închiriat se vor epuiza".

"Euro Tower" mai are foarte puţin spaţiu disponibil, cu vederi panoramice asupra oraşului. Pentru acest spaţiu, "Cascade Group" se afla în negocieri avansate cu companii solide de pe piaţă.

Proiectele începute vor fi finalizate

La capitolul dezvoltare, clădirile de birouri care erau în execuţie la începutul anului vor fi terminate, în ciuda crizei financiare şi a blocajului de pe piaţă, apreciază Alex van Breemen. "Însă, nu cred că vom asista la începerea de noi proiecte decât dacă acestea au o locaţie excelentă şi finanţarea asigurată. La capitolul chirii, acestea vor mai scădea comparativ cu anul trecut în clădirile cu rate mici de pre-închiriere şi de un nivel calitativ mai scăzut", a subliniat domnia sa.

Fondurile de investiţii se vor întoarce din 2010

Principalele probleme ale marilor dezvoltatori de clădiri de birouri de clasa A sunt lipsa de disponibilitate a băncilor de a acorda finanţare şi lipsa de locaţii excelente, în apropiere de metrou. În privinţa investiţiilor, directorul general al "Cascade Group" susţine că trebuie ca pieţele internaţionale de capital să se stabilizeze înainte să asistăm la reîntoarcerea marilor fonduri de investiţii în România. Domnia sa crede că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de anul 2010.

Construcţia clădirii de birouri "Euro Tower" a atins punctul maxim de înălţime, 80 de metri, la jumătatea lunii februarie, când structura metalică a imobilului a fost finalizată. Astfel, clădirea dezvoltată de "Cascade Group" în zona de nord-centru a Bucureştiului a intrat în ultima fază de execuţie. "Euro Tower" este prima clădire ecologică de birouri din Bucureşti, fiind dezvoltată în conformitate cu sistemele internaţionale de certificare a clădirilor "verzi". "Cascade Group" va implementa soluţii şi sisteme tehnologice specifice de ultimă generaţie, care vor reduce impactul clădirii asupra mediului, reducând consumul de energie cu până la 30% în comparaţie cu o clădire de birouri standard. Ventilaţia crescută şi sistemul termic sofisticat vor putea fi reglate individual de către ocupanţi în funcţie de nevoi şi preferinţe, facilitând economisirea de energie.

La finele lunii februarie, 80% din "Euro Tower" fusese deja închiriat unor companii de renume internaţional şi erau în derulare negocieri pentru restul de 20%. Printre chiriaşi se numără National Bank of Greece, inclusiv diviziile sale Banca Românească şi NBG Leasing, precum şi Schneider Electric.

"Cascade Group" este filiala română a fondului olandez de investiţii East & Central European Venture Capital BV, care finanţează dezvoltarea de proiecte comerciale şi rezidenţiale de pe pieţele emergente europene. Cel mai recent proiect dezvoltat de către "Cascade Group" în Bucureşti este Cascade Offices, o clădire de birouri clasa A, cu o suprafaţă de 5.000 mp dispusă pe şase etaje, situată pe strada Buzeşti, în zona Victoriei. Clădirea a fost finalizată în anul 2005 în urma unei investiţii de 12 milioane de euro, fiind achiziţionată de către fondul de investiţii britanic Fabian în acelaşi an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional