Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MARI INVESTITORI"Plaza Centers" îşi menţine investiţiile în mall-urile din România, dar le va construi pe rând

F.A. Companii /

Luc Ronsmas, director pentru România al "Plaza Centers"

Luc Ronsmas, director pentru România al "Plaza Centers"

Compania a ales să realizeze, mai întâi, proiectele sub 20.000 mp

Cunoscutul dezvoltator imobiliar israelian "Plaza Centers" are, în ţara noastră, un portofoliu de proiecte comerciale, în Bucureşti, Miercurea Ciuc, Slatina, Hunedoara, Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş. Cel mai avansat proiect este mall-ul din Miercurea Ciuc, singurul aflat în curs de execuţie şi care urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului curent.

Luc Ronsmas, directorul pentru România al "Plaza Centers", ne-a declarat: "Luând în considerare efectele crizei, în special în sectorul bancar, şi condiţiile actuale ale economiei româ-neşti, strategia noastră pe termen scurt şi mediu este să continuăm cu prudenţă investiţiile planificate în România. Pe măsură ce avansăm cu proiectele anunţate şi în funcţie de evoluţia pieţei, vom începe construcţia şi pentru alte mall-uri. Însă nu putem spune cu certitudine când se va întâmpla acest lucru".

Domnia sa ne-a precizat că, deşi consecinţele crizei economice internaţionale se resimt şi în România, "Plaza Centers" a decis, pentru că este o companie puternică, să îşi menţină proiectele şi planurile de dezvoltare anunţate. "Am păstrat acelaşi nivel al bugetului de investiţii, dar vom fi mult mai prudenţi. Acesta este motivul pentru care nu am renunţat la niciun proiect şi am decis să le dezvoltăm pe rând", a subliniat Luc Ronsmas.

Strategia de dezvoltare a "Plaza Centers" nu se bazează pe credite. Domnul Ronsmas susţine că societatea are avantajul că a achiziţionat terenurile pentru proiectele din ţara noastră fără să apeleze la împrumuturi bancare. În prezent, "Plaza Centers" vrea să finalizeze mai întâi proiectele mici, cu dimensiuni de până în 20.000 mp, cum sunt mall-urile din Miercurea Ciuc şi Slatina. Directorul "Plaza Centers România" ne-a mai declarat: "Este evident că în eventualitatea în care am avea nevoie un credit foarte mare, acea sumă ar fi foarte greu de obţinut. Din acest motiv, am preferat să ne concentrăm, mai întâi, pe proiectele mai mici, pe care putem să le finanţăm fără probleme. Bineînţeles că în planurile pentru 2009 includem şi Dâmboviţa Center din Bucureşti, cel mai mare proiect realizat de în România".

La finele lunii februarie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru "Dâmboviţa Center" se afla în dezbatere publică la Primăria Capitalei şi urma să fie supus aprobării consilierilor generali bucureşteni. PUZ-ul propune realizarea unei clădiri guvernamentale, de birouri, locuinţe, comerţ, servicii, un hotel, centru de conferinţe, un hipermarket şi spaţii de alimentaţie publică. Proiectul a fost evaluat la peste 500 milioane de euro.

Regimul de înălţime al imobilelor este de parter şi zece etaje, cu accente pe 26, 30 şi 34 de etaje. "Dâmboviţa Center" este rezultatul unui parteneriat public-privat, în care statul, prin Ministerul Transporturilor, a intrat în asociere cu investitorii privaţi cu terenul din perimetrul Constantin Noica - Plevnei- Ştirbei Vodă, în suprafaţă de circa 9,6 hectare şi cu imobilul numit Casa Radio, a cărei construcţie a fost abandonată după Revoluţie.

Pot apărea oricând oportunităţi, chiar dacă nu toţi jucătorii din industrie vor depăşi efectele crizei

Situaţia curentă a pieţei spaţiilor comerciale din ţara noastră demonstrează că pot apărea oricând şi oportunităţi, chiar dacă nu toţi jucătorii din industrie pot depăşi efectele crizei. Există posibilitatea ca aceştia să vândă sau să amâne anumite proiecte, aşa că vor apărea oportunităţi investiţionale pentru cei ce deţin capital. Luc Ronsmas consideră că spaţiile comerciale reprezintă segmentul imobiliar din România cel mai puţin afectat de criză: "Spre deosebire de locuinţe şi terenuri, care au suferit schimbări majore şi deprecieri foarte mari în ultima perioadă, mall-urile sunt încă rentabile", apreciază domnia sa.

Centrele comerciale se zbat să îşi păstreze cumpărătorii

Ca şi celelalte pieţe europene, şi România a suferit în urma crizei şi este posibil să apară centre comerciale afectate de fluctuaţiile economiei. În această perioadă în care puterea de cumpărare scade, centrele comerciale bine poziţionate şi care oferă servicii şi produse de calitate, vor încerca să îşi păstreze aceste standarde ca să evite scăderea substanţială a numărului de clienţi.

În actualul context de piaţă, principala provocare a dezvoltatorilor imobiliari este să îşi menţină proiectele pe care le au deja în portofoliu, ne-a declarat Luc Ronsmas. "Din cauza condiţiilor economice vitrege, este foarte greu să începi un proiect dacă nu dispui de finanţarea necesară. Aşadar, cred că provocarea şi, totodată, prioritatea numărul unu pentru un dezvoltator este să îşi menţină şi să continue proiectele propuse", ne-a precizat domnia sa.

"Plaza Centers" încă nu a renegociat chiriile

Dacă veniturile chiriaşilor vor ajunge mai mici decât încasările, aceştia vor încerca să îşi diminueze chiriile cel puţin pentru o perioadă, până la stabilizarea pieţei. "Plaza Centers" nu se confrunta, la finele lunii februarie cu această problemă. Luc Ronsmas ne-a explicat: "Compania a început procesul de închiriere doar la din Miercurea Ciuc, iar răspunsul chiriaşilor este, până în acest moment, unul pozitiv. Sperăm să începem cât mai curând procesul de închiriere pentru proiectele pe care le vom dezvolta". Domnia sa admite că este posibil ca procesul de renegociere pentru scăderea chiriilor să fi afectat deja piaţa spaţiilor comerciale în acest început de an, dar nu crede că este un fenomen generalizat.

Proiectele "Plaza Centers" în România

"Plaza Centers", companie care face parte din grupul "Elbit", controlat de miliardarul israelian Mordechay Zisser, proprietarul hotelului "Radisson SAS" din Bucureşti, intenţionează să dezvolte proiecte comerciale de mici dimensiuni, până în 20.000 mp, în Slatina şi Hunedoara, pe lângă cel din Miercurea Ciuc (de 25 de milioane de euro), aflat în curs de execuţie. Proiectul din Hunedoara are 13.000 mp şi valorează circa 38 milioane de euro, iar cel din Slatina a fost proiectat pe o suprafaţă similară şi are o valoare investiţională de circa 40 de milioane de euro.

La Timişoara, compania a planificat un centru comercial de 43.000 mp, iar la Iaşi - de 62.000 mp. Proiectul din Târgu Mureş va costa circa 80 de milioane de euro şi va cuprinde atât un mall, cât şi spaţii de birouri. Situat pe strada Gheorghe Doja, bulevardul principal din Târgu Mureş, proiectul va fi amplasat pe spaţiul fabricii Imatex, la aproximativ 1 km de centrul oraşului, la ieşirea spre Cluj.

La finele anului trecut, "Aura Investments" şi "Plaza Centers" au anunţat că intenţionează să construiască aproximativ 1.500 de locuinţe în Poiana Braşov, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 180 de milioane de euro. Cele 1.500 de apartamente de lux sunt situate pe o suprafaţă de 67.000 mp. "Primavera Valley View" va fi derulat în cinci etape, pe o perioadă de cinci ani de la obţinerea autorizaţiei de construire. Proiectul este derulat şi prin cooperarea celor două companii israeliene cu societatea "Bar-On Adam Structures". Cele trei firme vor să realizeze în România, cu numele "Primavera", peste 3.000 de apartamente în Bucureşti, Ploieşti, Snagov şi Braşov şi peste 22.000 mp de spaţii pentru birouri.

Proiectele anunţate de "Plaza Centers" pentru România au fost evaluate la suma totală de circa două miliarde de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional