MARIUS MARIN, MACON:"Piaţa materialelor de construcţii se va confrunta cu încă un an dificil"
Companii / 09 mai 2014

"Piaţa materialelor de construcţii se va confrunta cu încă un an dificil"
Piaţa materialelor de construcţii şi sectorul construcţiilor în general vor avea încă un an dificil, ne-a declarat Marius Marin, director general şi membru al Consiliului de Administraţie al grupului Macon. În 2013, s-a înregistrat o scădere de circa 10% a volumului pieţei de BCA faţă de anul precedent, ne-a declarat domnia sa, care preconizează că piaţa va fi afectată şi în acest an de măsuri economice luate de autorităţi şi pe care le consideră greşite precum acceptarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă, impozitul suplimentar de 1,5% pe construcţiile speciale, acciza suplimentară la carburanţi, creşterea tuturor redevenţelor cu 25%. Marius Marin susţine că grupul Macon a reuşit să-şi menţină cota de piaţă în ciuda contextului dificil şi că a lansat o serie de produse noi de zidărie.
Reporter: Cum a evoluat piaţa de BCA în 2013 ca volum şi ca valoare?
Marius Marin: Nu există încă date finale oficiale privind dimensiunea pieţei de BCA în anul 2013, însă, din estimările noastre şi datele preliminare de la INS, apreciem că în 2013 s-a înregistrat o scădere de circa 10% a volumului pieţei de BCA faţă de anul precedent.
Datele statistice privind evoluţia sectorului de construcţii în 2013 indică un număr al autorizaţiilor de construire emise pentru clădiri rezidenţiale la acelaşi nivel cu cel din 2012, volumul lucrărilor de construcţii situându-se, de asemenea, la un nivel similar celui din 2012, însă cu decalaje între construcţiile noi şi lucrările de reparaţii şi întreţinere. Astfel, pe segmentul construcţiilor noi s-a înregistrat o scădere cu 10% faţă de 2012, creşteri fiind pe lucrările de renovări, reparaţii şi întreţinere.
Reporter: C um au evoluat vânzările de BCA ale MACON în 2013 faţă de 2012?
Marius Marin: În 2013, cu suportul unei echipe de vânzări eficiente şi pe fondul conştientizării în piaţă a avantajelor pe care le oferă blocurile de zidărie din BCA Macon, am reuşit să ne menţinem cota de piaţă deţinută în 2012.
Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze pieţele pe care activaţi în acest an şi ce prognoze aveţi pentru sectorul construcţiilor în acest an?
Marius Marin: Din cauza unor măsuri economice pe care le consider greşite (acceptarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă, impozitul suplimentar de 1,5% pe construcţiile speciale, acciza suplimentară la carburanţi, creşterea tuturor redevenţelor cu 25%), a unei potenţiale crize politice, dar şi a ineficienţei utilizării fondurilor publice şi lipsei unei strategii de dezvoltare durabilă la nivel sectorial, estimez că atât sectorul producţiei de materiale de construcţii pentru piaţa internă, cât şi sectorul construcţiilor în general vor scădea în acest an comparativ cu 2013. De asemenea, taxa de cogenerare, care are o influenţă negativă prin generarea de creşteri de preţ la energie, ar trebui eliminată, la fel cum este posibil să se întâmple în cazul exportului de electricitate.
Ne vom confrunta cu încă un an dificil, însă obiectivele noastre sunt în continuare subordonate unei strategii de creştere la nivelul tuturor celor 4 linii de business active in cadrul Macon Group.
Pentru anul 2014, ne propunem să rămânem cel mai mare producător integrat de BCA şi prefabricate din beton din România.
Acţiunile noastre urmăresc creşterea cotelor de piaţă la toate cele 4 categorii de produse (BCA, prefabricate din beton, var şi teracotă).
De asemenea, ne vom concentra pe promovarea noilor produse introduse pe piaţă (din gama BCA MACON, elementele speciale din BCA tip U sau tip O, parapete rutiere din beton, precum şi noua variantă de var însăcuit).
Reporter: Ce tendinţe noi aţi remarcat pe piaţa de BCA şi care este profilul cumpărătorului de BCA?
Marius Marin: Contextul economic al ultimilor ani a atras schimbări la nivelul profilului de consumator, pe de o parte, pozitive, dată fiind atenţia crescută asupra produsului cumpărat, beneficiilor generate de utilizarea acestuia şi serviciilor incluse, dar şi negative, dacă ne referim la goana după preţuri mici ca o consecinţă a unui nivel redus de resurse financiare.
Ca tendinţe pe piaţa materialelor de zidărie am remarcat, în ultimii ani, o evoluţie în sensul unei mai bune cunoaşteri de către clienţi a caracteristicilor fiecărui material de zidărie şi a unei conştientizări a avantajelor blocurilor de zidărie din BCA. Preocuparea mai mare pentru reducerea consumului de energie a beneficiarilor finali datorită economiilor pe care le generează, dar şi impunerea, la nivel european, a unor standarde de eficienţă energetică au generat o creştere a numărului de clienţi care solicită produse superioare din punct de vedere energetic. Nevoia de clădiri eficiente energetic, sigure şi care să genereze costuri de întreţinere reduse asigură premisele unei evoluţii viitoare bune pentru piaţa de BCA din ţara noastră.
Pentru Macon, cel mai mare producător de BCA şi prefabricate din beton din România, anul 2013 a cuprins completarea şi extinderea gamelor de produse şi servicii, astfel încât, în primul trimestru al anului curent, am lansat noua ofertă de blocuri de zidărie, care include atât produse pentru ziduri structurale, cât şi nestructurale şi care asigură acoperirea tuturor domeniilor de utilizare, în toate tipurile de proiecte, cu capacităţi de izolare termică şi rezistenţe mecanice adaptate soluţiilor constructive alese. Ne-am concentrat eforturile înspre a oferi beneficii suplimentare precum timp redus de realizare, izolare termică superioară, protecţie excelentă la foc, suprafeţe perfect plane şi continue cu finisare rapidă odată cu restul zidăriei, costuri mai mici de execuţie, astfel încât am asimilat în procesul de fabricaţie şi produse noi, speciale, pentru realizarea şi izolarea centurilor, stâlpişorilor sau buiandrugilor, pentru realizarea canalelor de comunicaţie sau pentru îmbrăcarea ţevilor, cablurilor, etc în vederea mascării.
O altă categorie de produse noi este reprezentată de elemente pentru placări destinate diferitelor lucrări de amenajări sau design interior.
Reporter: În ce zone ale ţării aţi înregistrat cea mai mare cerere de BCA?
Marius Marin: Gama sortimentală a blocurilor de zidărie din BCA Macon acoperă toate soluţiile constructive şi se pretează pentru toate tipurile de construcţii. În contextul unui număr mai mic de proiecte noi sau al reducerii dimensiunilor pentru cele rezidenţiale, fiecare lucrare apărută şi cele existente la care s-a reluat execuţia au reprezentat oportunităţi pe care le-am urmărit de la intenţie şi până la finalizare. În privinţa ariei de distribuţie, blocurile de zidărie Macon sunt prezente la nivel naţional, printr-un număr mare de parteneri, gradul de penetrare al pieţei fiind diferenţiat în funcţie de distanţele faţă de cele două unităţi de producţie, Deva şi Oradea.
Blocurile de zidărie BCA Macon şi BCA Simcor au contribuit şi în 2013 la realizarea unor noi proiecte importante precum baza de agrement Voineasa, hale producţie componente auto Cugir, sala polivalentă Timişoara, laborator de energii regenerabile Timişoara, spital destinat bolnavilor de TBC şi centru social Arad, extinderea unei hale de producţie a Sogema Oradea, Infrastructura Regională de afaceri şi Inovare în domeniul IT&C Timişoara, dar şi imobile de locuinţe, şcoli, centre de recuperare, pensiuni, centre comerciale, extinderi sau reamenajări ale unor construcţii existente.
Reporter: Ce produse noi urmează să mai lansaţi în 2014?
Marius Marin: Dezvoltarea ofertei de produse şi servicii pentru fiecare dintre cele 4 linii de business şi inovarea reprezintă nucleul strategiei Macon. Ne-am propus şi pentru 2014 câteva lansări de produse noi pentru care activităţile de cercetare şi asimilare în procesele de fabricaţie sunt încă în desfăşurare.
Reporter: Cum au evoluat preţurile pe piaţa de BCA în 2013 şi ce estimări aveţi pentru acest an?
Marius Marin: Nu au existat fluctuaţii importante la nivelul preţurilor de BCA comparativ cu 2012. A existat, însă, în continuare o presiune puternică asupra acestora, pe de o parte din perspectiva creşterii continue a costurilor de fabricaţie, iar pe de altă parte din direcţia unui mediu concurenţial puternic, confruntat cu o cerere scăzută comparativ cu capacităţile de producţie. Estimez că pe parcursul acestui an se vor înregistra majorări de preţuri, ţinând cont de calendarul liberalizării pieţei energiei, de creşterea preţului la combustibil sau de măsurile fiscale care generează costuri suplimentare şi de faptul că acestea nu mai pot fi suportate integral de către producători, fără o transpunere în preţurile de vânzare.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră privind accesul companiilor la finanţare? Dar despre costurile de finanţare?
Marius Marin: Accesul la finanţare este în continuare dificil. De la declaraţiile de intenţie venite dinspre mediul bancar şi până la accesarea unor credite rămâne un drum lung.
Reporter: Când credeţi că se va relua construcţia de locuinţe noi în ţara noastră?
Marius Marin: Pe termen mediu şi lung, este sigur că vom avea o relansare a construcţiilor de locuinţe noi, dat fiind necesarul real de spaţii de locuit. Pe termen scurt este însă dificil să facem estimări, având în vedere că reactivarea marilor proiecte rezidenţiale sau anunţarea unora noi de către dezvoltatorii imobiliari sunt direct dependente de finanţare, de un mediu economic şi politic stabil şi predictibil şi de capacitatea reală a statului de a contura o strategie la nivel naţional de susţinere a construcţiei de locuinţe noi prin care să redea încrederea potenţialilor investitori, dar şi mediului bancar şi să transmită că investiţiile în sectorul rezidenţial pot intra din nou în linie dreaptă şi pot avea o contribuţie majoră în dezvoltarea sectorului construcţiilor şi, mai departe, într-o creştere economică sustenabilă la nivel naţional.
Reporter: Vă mulţumesc!
Grupul Macon este controlat de Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din Europa Centrală şi de Est. Grupul include patru companii (Macon, Simcor Var, Simbeton şi Simterac), iar în perioada 2006-2010 Enterprise Investors a investit peste 90 de milioane de euro în achiziţia acestor societăţi, la care se adaugă investiţii de peste 14 milioane de euro pentru modernizarea şi dezvoltarea lor.