Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Oraşele europene vor clădiri cu emisii de carbon zero până în 2050

Internaţional /

Oraşele europene vor clădiri cu emisii de carbon zero până în 2050
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    O coaliţie formată din opt oraşe europene s-a angajat, în cadrul unei scheme ce beneficiază de finanţare de la UE, să decarbonizeze integral stocurile de clădiri exis­tente până în 2050, conform edi.net, partener media al Euractiv.

    Oraşele sunt: Leeds (Marea Britanie), Dublin (Irlanda), Velika Gorica (Croaţia), Budaörs (Ungaria), Padova (Italia), Madrid (Spania), Wroclaw (Polonia), Eskişehir (Turcia).

    Angajamentul se numeşte Build Upon2 şi a fost convenit de Consiliul Mondial al Clădirilor Verzi (WGBC).

    În baza sa, oraşele vor colabora pentru dezvoltarea şi implementarea unui cadru de renovare şi modernizare a construcţiilor, menit să stimuleze bunăstarea locuitorilor şi economiile locale, reducând masiv emisiile de carbon.

    Întrucât cadrul este implementat pe o perioadă de mai mulţi ani, municipalităţile vor fi obligate să facă lobby pe lângă politicieni ca aceştia să elaboreze o legislaţie conformă cu ambiţiile legate de emisiile clădirilor.

    Scopul principal al proiectului este ca oraşele să demonstreze că e posibilă atingerea unui nivel zero de emisii de carbon în clădirile din mediul urban, în conformitate cu recomandările Comitetului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), potrivit cărora emisiile globale de carbon ar trebui să ajungă la zero până la jumătatea secolului curent.

    Potrivit WGBC, "renovarea profundă", care are ca obiective bunăstarea locuitorilor şi durabilitatea mediului, ar putea rezolva o serie de alte provocări, printre care lipsa combustibililor pentru încălzire, calitatea aerului din interior şi presiunea din ce în ce mai mare asupra îngrijirii sănătăţii şi a serviciilor sociale.

    Cele opt consilii naţionale ale clădirilor verzi din ţările menţionate vor sprijini WGBC în realizarea programului, alături de Alianţa pentru Climă şi Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (BPIE).

    "Trebuie să ne extindem eforturile ca să renovăm toate clădirile noastre astfel încât să oferim condiţii de viaţă sănătoase şi confortabile, reducând, în acelaşi timp, necesarul lor de energie", a declarat Cristina Gamboa, directorul executiv al WGBC, adăugând: "Renovarea clădirilor este o soluţie indis­pensabilă pe termen lung pentru a atenua sărăcia energetică şi pentru a oferi locuinţe mai calde, şcoli cu condiţii mai sănătoase pentru copiii noştri şi reduceri ale facturilor de energie pentru spitale şi întreprinderi".

    WGBC consideră că sectorul cons­trucţiilor trebuie să aibă emisii de carbon zero până în 2050, lansând în acest sens o campanie în 2016.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional