Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OŢEL BETONProducţia autohtonă s-a redus la mai puţin de jumătate

F.A. Materiale /

Petru Todoran, director general executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET)

Petru Todoran, director general executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET)

Este de aşteptat ca cererea de oţel beton să fi anul acesta la jumătatea celei de anul trecut

Piaţa oţel-betonului nu are particularităţi deosebite faţă de evoluţia celorlalte grupe de produse siderurgice (table şi benzi, profile, bare, ţevi etc.), spune Petru Todoran, director general exectiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET). Domnia sa ne-a precizat că, în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008, ţara noastră a produs cu peste 50% mai puţin oţel beton. Astfel, în primele şase luni ale anului trecut a fost înregistrată o producţie de 509.200 tone de oţel beton, în timp ce, în intervalul ianuarie-iunie 2009 am produs doar 237.600 tone de oţel beton.

Furnizorii externi de oţel beton - mai prezenţi pe piaţa noastră

Consumul de produse din această categorie a suferit o scădere de circa 40%, potrivit lui Mihai Stan, director de producţie în cadrul societăţii "Procema", producător şi distribuitor în domeniul otelului beton fasonat sau nefasonat, a carcaselor metalice şi a plaselor sudate.

În prima parte a anului curent, ne-a spus domnul Todoran, livrările de oţel beton către piaţa internă (din producţia internă, inclusiv din stocurile acumulate la sfârşitul anului 2008) au fost de 231.207 tone, la export livrandu-se 23.772 de tone.

În ceea ce priveşte distribuitorii de pe piaţa internaţională, reprezentantul "Procema" consideră că a avut loc o pătrundere mai mare a furnizorilor externi pe piaţa autohtonă a oţelului beton (în special din Turcia, dar şi din Grecia, Italia, Polonia).

Principalul factor care determină atât producţia cât şi vânzarea de oţel beton este cererea din piaţă, ceilalţi factori fiind, în marea lor majoritate, conjuncturali.

În 2009, preţul otelului beton a oscilat

"Preţurile oţelului beton (atât la producătorii autohtoni, cât şi la cei externi şi, implicit, la furnizorii români de oţel beton fasonat pentru construcţii) au scăzut, în august 2009 faţă de august 2008, la jumătate", ne-a precizat domnul Stan, adăugând: "Pe fondul reducerii drastice a cererii, la prelucrătorii de oţel beton tendinţa de evoluţie a preţurilor în 2009 a fost de scădere continuă, chiar dacă la furnizori preţurile au urmat, în acest an, o evoluţie <în dinte de fierăstrău>, însă cu fluctuaţii mici pe o tendinţă de scădere continuă. Această scădere s-a produs cu efecte în reducerea continuă a marjei de profit, pe fondul adoptării unor măsuri continue de optimizare a costurilor, inclusiv prin diminuarea capacităţilor de producţie".

Privind dinamica pieţei, în lunile februarie-martie, preţurile au avut o tendinţă crescătoare, în aprilie au scăzut (de la 370 la 330 de euro/tonă - oţelul beton importat din Turcia, respectiv de la 1.660 de lei la 1.560 de lei/tonă - cel autohton), urmând ca în iunie-iulie-august să crească din nou. Directorul ARDIMET ne-a explicat: "Pe grafic ne situăm pe partea inferioară a literei U, care pare că va fi lungă şi foarte ondulată, dar nu va putea crea o creştere care să dea forma literei W a crizei". Altfel spus, "preţul de vânzare a cunoscut anumite variaţii în cursul semestrului I al acestui an, având o evoluţie liniară-crescătoare, aşa cum s-a întâmplat în primele şapte luni din anul 2008. Acum preţul poate creşte un anumit interval de timp, apoi scade deoarece scade cererea sau se întâmplă altceva neprevăzut". Domnul Todoran apreciază că, în această perioadă de criză, care, "în România se va manifesta cu efecte până la începutul semestrului al II-lea din 2010", preţurile vor avea variaţii frecvente, în creştere şi în scădere, dar în plaje relativ reduse şi în intervale de timp inegale, dar scurte.

Atât producătorii siderurgici, cât şi importatorii oferă anumite avantaje cumpărătorilor, în funcţie de mărimea şi caracteristicile tranzacţiei. Se acordă discounturi, de regulă, pentru cantitate şi pentru modalitatea şi termenul de plată, dar şi pentru fidelitate.

Este de aşteptat ca cererea de oţel beton să fi anul acesta la jumătatea celei de anul trecut

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem, nu pot fi făcute estimari în ceea ce priveşte piaţa oţelului beton, este de părere reprezentantul ARDIMET, care consideră că trebuie ţinut cont şi de faptul că oţelul beton este un produs sezonier, specific domeniului construcţiilor. De asemenea, este necesar să fie luată în calcul evoluţia preţurilor la fierul vechi, materia primă pentru oţelăriile unde începe ciclul de fabricaţie al oţelului beton, evoluţia preţurilor la petrol etc. Domnul Todoran subliniază că, în ciuda crizei, ţara noastră are o nevoie reală de locuinţe, pe termen lung.

În opinia domnului Mihai Stan, tendinţele pentru finalul anului 2009 şi primul trimestru din 2010 nu sunt optimis-te, previzionându-se scăderea în continuare a cererii. Astfel, domnia sa estimează o scădere de circa 50% a cererii în domeniu pe întreg anul 2009 comparativ cu solicitările înregistrate anul trecut, ţinând cont că segmentele rezidenţial şi de birouri s-au diminuat drastic, singurele domenii posibil active în perioada imediat următoare fiind cel al infrastructurii (cu finanţare UE şi din buget) şi cel al micilor întreprinzători cu lucrări de mică amploare.

În condiţiile pieţei româneşti a oţelului beton, scăderile şi creşterile de preţ se produc ca urmare a interacţiunii a trei grupuri de jucători importanţi din piaţă:

- producătorul siderurgic de oţel beton şi importatorii de oţel beton, ca surse de marfă pentru piaţă;

- distribuitorii-depozitarii-procesatori, care asigură un anumit tampon între cerere şi ofertă şi pot amplifica gama sorto-tipo-dimensională de produse peste varietatea relativ limitată de produse finite pe care le fabrică producătorii indus-triali, prin prelucrări de tip service-centre;

- sectorul construcţiilor (care include şantierele de construcţii, dezvoltatorii, alţi finanţatori), adică utilizatorii finali.

Un veritabil barometru al pieţei poate fi considerat producătorul siderurgic, acesta reacţionând cu sensibilitate profesională mai ales la jocul utilizatorilor finali ai produsului în cauză, cât şi la jocul importatorilor, după cum ne-a spus domnul Petru Todoran, director general exectiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional