Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Planul de transformare a turnului "Sony" în apartamente de lux, abandonat

Piaţa Imobiliară /

Planul de transformare a turnului "Sony" în apartamente de lux, abandonat
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Apartamentele pentru miliardari erau la modă în Manhattan, în urmă cu trei ani, când dezvoltatorul Joseph Chetrit a plătit 1,1 miliarde de dolari pentru clădirea "Sony" situată în 550 Madison Avenue, scoasă la vânzare de companie.

    Potrivit New York Times, Chetrit l-a angajat, atunci, pe renumitul architect Robert A. M. Stern ca să transforme clădirea turn de birouri, cu 37 de etaje, în care se afla până nu demult sediul "Sony", în apartamente. Tot atunci, grupul hotelier internaţional "Oetker Collection" a anunţat că va construi, în turn, o unitate de cinci stele, pe opt etaje, iar Chetrit a lansat planurile de creare a unui penthouse triplex cu un preţ record de 150 de milioane de dolari.

    Însă, la finele lunii aprilie 2016, pe fondul slăbiirii pieţei imobiliare, Chetrit a decis să vândă turnul pe 1,4 miliarde de dolari către "Olayan Group", entitate controlată de o familie saudită, şi "Chelsfield", care are în administrare proprietăţile sale. Companiile au informat că turnul va redeveni clădire de birouri.

    În ultimii ani, Chetrit şi partenerul său, David Bistricer, au fost supuşi presiunilor să plătească împrumuturi pe termen scurt pentru această proprietate, care au însumat 925 de milioane de dolari. Ei au avut, de asemenea, probleme în obţinerea unui credit de construcţii, pe motiv că băncile au devenit foarte precaute în privinţa proiectelor care promit profituri supradimensionate.

    Conform estimărilor, plăţile de dobânzi pentru clădirea "Sony" au totalizat 180 de milioane de dolari în trei ani, iar taxele imobiliare pentru această perioadă - circa 45 de milioane de dolari. O parte din costuri a fost acoperită de chiria plătită de "Sony" pentru ocuparea, în continuare (trei ani după înstrăinare), a clădirii. Însă, compania s-a mutat recent din clădire.

    Turnul, proiectat de Philip Johnson, a fost construit în anii 1980, ca sediu pentru compania americană de telecomunicaţii AT&T. "Sony" a cumpătrat clădirea de la AT&T, în 2002, pe circa 236 milioane de dolari.

    În 2013, când "Sony" a scos turnul la vânzare, piaţa rezidenţială era în plin boom. Chetrit a avut, atunci, o ofertă mai bună pentru clădire decât dezvoltatorii comerciali, care au propus 1,1 miliarde de dolari.

    Divizia americană a companiei japoneze "Sony" Corp. considera, la momentul înstrăinării clădirii, că vânzarea sediului din Madison reprezintă o "mişcare strategică binevenită şi logică".

    În 2013, "Sony" a înstrăinat active şi a făcut disponibilizări în condiţiile în care s-a confruntat patru ani consecutivi cu pierderi, pe fondul declinului cererii de televizoare şi al aprecierii yenului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional