Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PREFECTUL CAPITALEI26 de planuri urbanistice aprobate de primării au fost atacate în instanţă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Mihai Cristian Atănăsoaei, Prefectul Bucureştiului

Mihai Cristian Atănăsoaei, Prefectul Bucureştiului

Prefectura Capitalei a atacat în instanţă, în acest an, 26 de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), aprobate de consilierii locali ai primăriilor de sector. Prefectul Bucureştiului, Mihai Cristian Atănăsoaei, ne-a declarat: "O parte din cazuri le-am preluat din presă şi de la ONG-uri şi pentru cealaltă parte ne-am sesizat noi. Prefectura verifică legalitatea tuturor hotărârilor de consiliu local. Pentru verificarea tehnică a planurilor urbanistice apelăm la expertiza Inspectoratului de Stat în Construcţii".

Neregulile constatate pornesc de la lipsa unor avize la încălcări ale prevederilor legale privind înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenurilor (CUT) şi procentul de ocupare a terenurilor (POT). Foarte multe documentaţii de urbanism sunt trimise înapoi la emitenţi pentru a rectifica neregulile. Acolo unde acestea sunt grave sau unde emitenţii nu vor să intre rapid în legalitate, Prefectura demarează acţiunea în instanţă.

Domnul Atănăsoaei ne-a precizat că demersurile Prefecturii sunt greu de pus în aplicare din cauza multitudinii de planuri urbanistice adoptate în şedinţele de consiliu local. Prefectul Capitalei ne-a spus: "Mai grav mi se pare că, până să le atacăm noi în instanţă, planurile urbanistice intră în efectivitate. Înainte, legea stipula că hotărârile de consiliu nu pot fi aplicate fără viza de legalitate de la Prefectură. Legea s-a schimbat recent astfel încât aceste hotărâri eronate îşi fac efectul până la atacarea lor în contencios administrativ. Situaţia generează şi mai multe procese intentate instituţiilor administraţiilor locale din partea beneficiarilor acestor planuri".

Mihai Atănăsoaiei a subliniat că multe planuri urbanistice sunt criticate de ONG-uri. Dar acestea respectă toate normele legale în vigoare. "ONG-urile nu înţeleg că noi verificăm doar legalitatea lor, nu şi oportunitatea lor. Oportunitatea trebuie dezbătută de consilierii locali şi cetăţeni. Consilierii decid dacă o investiţie imobiliară este oportună sau nu", a subliniat domnia sa.

Sunt atacate în instanţă şi 16 decizii pentru retrocedări ale Primarului Capitalei

Prefectura Capitalei mai are atribuţii de verificare a legalităţii dispoziţiilor primarului general pe Legea 10/2001. Mihai Atănăsoaei ne-a declarat: "Am atacat în instanţă 16 dispoziţii emise în baza prevederilor Legii 10. Foarte multe dispoziţii le întoarcem la Primăria Capitalei pentru rectificarea greşelilor. În general, dosarele stau foarte mult până să fie completate sau rectificate pentru a putea fi aprobate".

Soluţionarea dosarelor pe Legea 18 - blocată în instanţă

La finele primului semestru al acestui an, Prefectura Bucureşti a anunţat soluţionarea celor 563 de dosare cu propuneri de emitere de titlu de proprietate pentru terenuri aferente locuinţelor, formulate în baza Legii nr. 18/1991 de primăriile sectoarelor 1-6, care se aflau la Prefectură în momentul preluării mandatului de către Mihai Atănăsoaei. Prin Legea nr. 18/1991 se stabileşte dreptul de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, punerea în posesie a celor îndreptăţiti şi eliberarea titlurilor de proprietate.

Dar din iunie, procesul de soluţionare a dosarelor pe Legea 18 a fost blocat de o acţiune în instanţă. Potrivit Prefectului Capitalei, primarul general Sorin Oprescu a solicitat constituirea comisiei care se ocupa de emiterea titlurilor la nivelul municipalităţii. Până atunci, titlurile erau emise de subcomisiile înfiinţate la nivelul sectoarelor Capitalei. La finele lunii septembrie este programat un nou termen în proces.

Pe baza Legii nr. 290/2003 (privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947) au fost depuse, de la data aplicării acestei legi, la Prefectura Capitalei, un număr de 7.004 dosare. Din acestea, 584 au fost analizate şi soluţionate. "361 au fost aprobate de când am fost numit prefect, respectiv din primăvara acestui an", a adăugat Mihai Atănăsoaei.

Un număr de aproape 6.100 de cereri de despăgubire au fost depuse, în total, în baza Legii nr. 9/1998, privind acordarea de compensatii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar. La finele lunii august, Prefectura avea soluţionate 3.890 de dosare.

Lista planurilor urbanistice atacate de Prefectura Bucureşti în instanţă

- Sector 1:

PUD strada Av. Zorileanu

- Sector 2:

PUD strada Icoanei nr. 11-13

PUD strada Icoanei nr. 2-8

PUD strada D. Lupu nr. 39-41

PUD strada Fluierului nr. 17 F

PUD strada Logofăt Stroici

PUD strada Fecioarei

PUD strada Vasile Lascăr nr. 108-116

PUD strada Căminului

- Sector 3:

PUD Construire ansamblu imobiliar 2S+P+8E, strada Monolitului nr. 23-32

PUD Locuinţe, servicii - Calea Vitan nr. 291

PUD Locuinţe strada Vulturilor nr. 84-86

PUD Locuinţe strada Buchetului nr. 2-4

PUD Locuinţe Drumul Gura Călmăţui nr. 129-133

PUD Locuinţe, comerţ, servicii Drumul Gura Călmăţui nr. 55-59-61

PUD Locuinţe Drumul Gura Călmăţui nr. 99-105

PUD Locuinţe Drumul Gura Călmăţui nr. 27-41

PUD Locuinţe Drumul Gura Badicului nr. 158-170-172-180

PUD Locuinţe Drumul Gura Solcii nr. 62-66

PUD Locuinţe Drumul Gura Solcii nr. 142-144

PUD Ansamblu locuinţe Drumul Gura Solcii nr. 50-54

PUD Ansamblu locuinţe Drumul Gura Căliţei nr. 162-180

PUD Ansamblu locuinţe, comerţ, servicii Şoseaua Gării Căţelu f.n.

PUD Locuinţe strada Doamna Chiajna nr. 8-8 B

PUD Locuinţe, hotel, funcţiuni complementare Şoseaua Mihai Bravu nr. 451-455

PUD Locuinţe strada Învingătorilor nr. 32/strada Theodor Speranţia nr. 123

PUD Ansamblu rezidenţial Aleea Codrii Neamţului nr. 5-7

PUD Centru de Cartier - strada Liviu Rebreanu nr. 4

Principalele motive de nelegalitate a acestor planuri urbanistice:

- încălcarea prevederilor Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic Gneral (PUG) al Municipiului Bucureşti, aprobat prin Hotărârea Consiliului Gneral nr.269/2000;

-nerespectarea unor prevederi din Legea nr.350/ 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, modificată şi completată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional