PREŞEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE: România are nevoie de constructori buni mai mult ca oricând
Piaţa Imobiliară / 11 octombrie 2022
Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, alături de partenerii sociali, Federaţia Generală a Sindicatelor şi Casa Socială a Constructorilor, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, au marcat la jumătatea lunii septembrie, evenimentul dedicat breslei Constructorilor - "Ziua Naţională a Constructorului".
Această zi - graţie demersurilor FPSC şi a unui grup de parlamentari care au înţeles importanţa sectorului construcţii în economie - a devenit ziua celor ce proiectează, cercetează, construiesc şi contribuie la realizarea construcţiilor în România, fiind instituită prin Legea 350/2018. Ziua de 14 septembrie are o semnificaţie deosebită pentru constructorii din România: este ziua în care, în anul 1895, au fost recepţionate lucrările de execuţie a Podului "Anghel Saligny" sau Podul "Carol" la Feteşti, lucrare emblematică pentru acele vremuri, cu o lungime totală, inclusiv viaductele, de 4.087,95 m, fiind cel mai lung pod în Europa şi al doilea ca lungime din lume la acea vreme. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai breslei, personalităţi din domeniu şi din mediul universitar, dar şi invitaţi din partea Guvernului. În acest an s-a evidenţiat efortul constructorilor şi al specialiştilor restauratori pentru salvarea clădirilor monument şi a altor edificii, Gabriela Carpov, preşedintele Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), precizând importanţa, dar şi eforturile depuse de restauratori în munca lor. O a doua temă a vizat omagierea unei personalităţi marcante din sectorul construcţii, acest eveniment avându-l în prim plan pe inginerul Eugeniu Iordăchescu, iniţiatorul şi coordonatorul unui amplu proces de mutare prin translaţie a unui număr de 29 de clădiri, dintre care 13 biserici sau mănăstiri în anii 1982- 1989. Au susţinut mesaje şi alocuţiuni: Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele FPSC, secretarul de stat Ţole Alexandru, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, secretarul de stat Adrian Alexandru de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Radu Văcăreanu, rector UTCB, Robert Şova, vicepreşedinte UGIR, Gheorghe Bălăceanu, preşedintele FGS şi Nicolae Noica, Membru de onoare al Academiei Române.
România are nevoie astăzi de constructori buni, mai mult ca oricând, ziua constructorului fiind un moment de rememorare şi de mobilizare, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: "Ziua constructorului amintind despre un eveniment memorabil petrecut cu 127 de ani în urmă, în plin proces de modernizare a României, este nu numai un moment de rememorare, ci şi unul de mobilizare. Îi cinstim azi pe toţi constructorii, nu numai pe acei care făuresc edificii din piatră, cărămidă, lemn, beton şi sticlă, ci şi pe aceia care ştiu să ridice monumente ale spiritului. România are nevoie astăzi de constructori buni, mai mult ca oricând. De aceea, şansa de a avea un remarcabil constructor de edificii, deopotrivă materiale şi spirituale, în frunte Bibliotecii Academiei este un privilegiu de netăgăduit....În asemenea momente îngăduiţi-mi să urez tuturor constructorilor spor în munca lor, prosperitate şi energie creatoare în scopul edificării de noi lucrări demne de patrimoniul de aur al naţiunii române şi al civilizaţiei universale, aşa cum s-a întâmplat în 14 septembrie 1895 cu podul inginerului, membru al Academiei Române, Anghel Saligny". Nicolae Noica a spus că Ziua Constructorului este sărbătorită pe 14 septembrie pentru că la această dată, în anul 1895, a fost inaugurat Podul de peste Dunăre, realizat de Anghel Saligny: "Lucrurile acestea trebuie cunoscute şi enumerate mai des ca lumea să ştie ce mari constructori a avut această ţară, ce mari constructori are şi astăzi, dar noi nu ştim să-i punem în valoare aşa cum trebuie şi tot apelăm la alţii din alte părţi".
Secretarul de stat din Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, Marin Ţole, a declarat că la 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei, la 1862, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ne aflăm din nou într-un context care impune reforme în domeniul construcţiilor. Astfel, dacă la acea vreme se reorganizau serviciile de lucrări publice, în prezent este continuată reforma în materie de restructurare a actelor normative. Pe rol se află Legea zonelor metropolitane, Strategia Naţională a Locuirii, Politica urbană a României sau Legea pentru mobilitate urbană. De asemenea, la eveniment a participat secretarul de stat din Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Andrei Alexandru. El a afirmat că domeniul construcţiilor este unul important la Ministerul Cercetării, menţionând că România este lovită în medie de două cutremure majore pe secol. Din acest motiv este important să fie susţinute investiţiile în cercetare pentru a reduce riscul seismic şi pentru a creşte rezilienţa faţă de dezastrele naturale.
La finalul evenimentului a fost inaugurat bustul ctitorului Bibliotecii Academiei Române, Ioan Bianu. El a fost timp de 50 de ani director al instituţiei, între 1885 şi 1935.