Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

PRIMĂRIILEUnele dintre primării sunt foarte active în programul de reabilitare termică

F.A. Consilier /

Unele dintre primării sunt foarte active în programul de reabilitare termică

Stadiul implementării programului guvernamental de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe la 30 de primării din Bucureşti şi întreaga ţară

Alexandria - Un singur bloc a primit finanţare anul acesta

Municipiul Alexandria are repartizate fonduri pentru reabilitarea termică a unui singur bloc. Lucrările de reabilitare includ următoarele lucrări: izolarea termică a pereţilor, anveloparea termică şi înlocuirea tâmplăriei. Pentru izolarea şi anveloparea termică a blocurilor se va utiliza polisitiren de 5-10 cm şi tâmplărie PVC, precizează domnul Victor Drăguşin, Primarul Municipiului Alexandria.

Arad - Reabilitarea este în faza de proiectare

Primăria Arad nu a primit fonduri de la bugetul de stat anul acesta pentru reabilitare termică deoarece acestea se acordă doar pentru fazele de execuţie. Ori, instituţia a ajuns doar în faza de proiectare, din care ulterior vor fi stabilite lucrările necesare şi costurile aferente. În plus, acestea trebuie aprobate şi de asociaţiile de proprietari, deoarece presupun achitarea unor costuri. "Abia după încheirea acestor demersuri vom putea solicita fonduri", explică doamna Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Din bugetul local a fost alocată suma de 320.000 lei pentru proiectare în cazul a 58 de asociaţii de proprietari, reprezentând în cele mai multe cazuri blocuri întregi şi nu doar scări. În acest sens au fost prioritizate dosarele care erau de mult în aşteptare, din 2006-2008, adică peste 60. Din care câteva au amânat semnarea convenţiei şi au mai rămas 58, precizează doamna Drăghici.

Dacă proiectanţii îşi vor finaliza repede munca, s-ar putea ajunge în iarnă la pregătirea de şantier, pentru ca prin februarie-martie să fie posibilă începerea lucrărilor.

Bacău - Costuri totale medii de 15.000 lei pe apartament

Pentru 31 de blocuri, aproape de finalizare în vară, costurile totale per apartament au fost de 10.000-20.000 lei, în funcţie de suprafaţă, dacă sunt garsoniere, apartamente cu două camere sau mai multe, dar un cost mediu total ar fi în jur de 15.000 lei pe apartament. Trebuie menţionat că în aceste costuri intră nu numai termoizolaţia exterioară, ci şi refacerea acoperişul (s-a aplicat ţiglă de tablă) şi înlocuirea tâmplăriei. De multe ori populaţia nu cunoaşte aceste detalii şi "se poate speria de costuri". Oricum, în majoritatea cazurilor Primăria Bacău a preluat integral costurile, atrage atenţia domnul Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău.

Bistriţa - Proprietarii plătesc doar 15% din costurile reabilitării

În acest an, la Bistriţa vor fi finanţate lucrări de reabilitare termică la 24 de blocuri, în două etape: 13 în prima etapă şi 11 în a doua.

Reabilitarea presupune în prima parte lucrări pregătitoare: organizarea de şantier, desfacerea zonelor de tencuieli compromise, desfacerea stratului de protecţie a hidroizolaţiei, refacerea rosturilor la construcţiile din panouri mari şi repoziţionarea conductelor şi a cablurilor montate aparent pe faţadele construcţiilor. În a doua parte sunt efectuate lucrările de construcţie: refacerea tencuielilor în soluţie iniţială în zonele în care acestea au fost desfăcute, refacerea hidroizolaţiei în zonele compromise, aplicarea sistemului de termoizolaţie şi hidroizolaţie la planşeul terasei, montarea sorturilor de tablă la atic, înlocuirea ferestrelor duble de lemn cu tâmplărie cu ferestre termoizolante şi toc din PVC, înlocuirea uşilor de intrare în bloc cu uşi termoizolante, aplicarea sistemelor de termoizolaţii la pereţi şi planşee, aplicarea sistemului de termoizolaţie la soclu. În a treia etapă sunt incluse lucrările de finalizare: demolarea schelelor şi utilajelor, în paralel cu refacerea zonelor de ancorare şi montaj a acestora şi refacerea zonelor afectate de organizara de şantier, explică domnul Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bistriţa.

În vederea reabilitării sunt disponibile mai multe pachete în funcţie de tipurile de apartamente, de vechimea lor, de materialele folosite în construcţie. Materialele utilizate trebuie să corespundă tehnic şi calitativ standardelor de fabricaţie sau agrementelor tehnice obţinute pentru fiecare tip de material în parte, subliniază domnul Ruşti.

Dacă este luat drept etalon un bloc de 40 apartamente cu 2 scări de câte 20 apartamente, compus din 34 apartamente cu 2 camere si 6 apartamente cu 3 camere, atunci costurile medii ale lucrărilor însumează 385.685 lei fără TVA, reprezentând valoarea maximală estimată de proiectant. Astfel, valoarea medie pe apartament este de 9.642 lei fără TVA. În Municipiul Bistriţa proprietarul va suporta 15% din costurile lucrării, respectiv 1.446 lei fără TVA, subliniază domnul Ruşti.

Conform estimărilor Primăriei Bistriţa, pentru a reduce consumul mediu de energie pentru încălzire de la 185 kWh/mp, înainte de reabilitare, la o valoare maximă de 100 kWh/mp, după reabilitare, deci o scădere de 46% a consumului, Primăria Bistriţa are nevoie pentru reabilitarea celor 454 de blocuri din oraş de 74,5 milioane euro. Economia realizată în urma reabilitării este estimată la 8,9 milioane euro pe an.

Călăraşi - Proprietarii trebuie să înţeleagă complexitatea lucrărilor de reabilitare

În Municipiul Călăraşi s-au alocat doar 705.605 lei în 2009, pentru reabilitarea a două blocuri, deoarece asociaţiile de proprietari nu au semnat actul adiţional: " Nu ştiu ce vor, li se par costurile prea mari, dar nu înţeleg compexitatea lucrărilor, că nu se referă doar la anvelopare, ci şi la înlocuirea cu termopan performant, termohidroizolarea terasei, izolarea subsolului şi eventuale reparaţii la instalaţia de încălzire. Intră toate operaţiunile de reabilitare termică", atrage atenţia domnul Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Administrare Fond Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi.

La solicitarea asociaţiilor, primăria a pus preţul minim drept condiţie pentru atribuirea lucrărilor. Costurile care revin proprietarilor sunt de aproximativ 3.000 lei la două camere şi 3.700 lei la trei camere. Dacă se făcea doar anveloparea, atunci ar fi costat probabil jumătate, "dar ei nu percep acest lucru şi doresc doar să dea cât mai puţin. Pe de altă parte noi avem şi auditor, diriginte de şantier. Aceştia răspund cu semnătura şi nu vor să îşi piardă autorizaţia dacă lucrările nu se fac cum trebuie", subliniază domnul Ciocârlan.

În programul de reabilitare termică sunt folosite numai materiale de calitate, iar până la recepţia finală, la trei ani de la finalizarea lucrărilor, este urmărit cu cât a scăzut consumul pentru încălzire. "Vom vedea în câţiva ani rezultatele termoizolaţiei făcute în regie proprie", atenţionează domnia sa.

Interesul pentru reabilitare este totuşi în creştere, în ultima perioadă au început să mai vină asociaţii să se înscrie pentru anul 2010, precizează domnul Ciocârlan.

Licitaţia de atribuire a lucrărilor în cazul primului bloc, respectiv a unei scări cu 20 de apartamente, a fost câştigată de societatea Megaf Construct SRL, din Călăraşi, pentru suma de 138.600 lei, fără TVA. Pentru al doilea bloc, termenul de deschidere a ofertelor era 24 august, după ce la prima licitaţie organizată pentru acesta nu au fost participanţi, a completat sursa citată.

Cluj-Napoca - 8 blocuri în reabilitare pe perioada verii

Primăriei Municipiului Cluj-Napoca i-a fost alocată în acest an pentru reabilitarea termică a blocurilor suma de 28.461.480 lei, reprezentând 73,66% din suma solicitată de Primărie. Cu finanţarea acordată vor putea fi reabilitate 55 de blocuri, respectiv 2.560 de apartamente. Primăria dispune de fondurile necesare cofinanţării şi, având în vedere procedurile de licitaţie demarate şi nivelul preţurilor, se va putea realiza chiar şi o economie la bugetul local, conform reprezentaţilor Biroului mass-media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Până la sfârşitul lunii iulie fuseseră reabilitate 11 blocuri, totalizând 387 apartamente. Costurile totale au fost de 7.512.662 lei, din care contribuţia asociaţiilor de proprietari a fost de 2.479.178 lei, reprezentând 33% din cos-turile totale, aşa cum era prevăzut de varianta anterioară a programului.

La nivelul municipiului, asociaţiile de proprietari pot să aleagă între trei tipuri de pachete de măsuri pentru reabilitarea termică. Astfel, pachetul minimal cuprinde: termoizolarea pereţilor exteriori cu polistiren de 10 cm grosime, inclusiv finisaje, termoizolarea planşeului la subsol cu polistiren de 8 cm grosime, izolarea planşeului terasei cu polistiren de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu o tâmplărie cu rezistenţă termică minimă de 0,52 mpK/W, izolarea conductelor de distribuţie încălzire şi apă caldă de consum, montarea de robineţi termostataţi.

Pachetul de măsuri mediu cuprinde: termoizolarea pereţilor exteriori cu polistiren de 12 cm grosime, inclusiv finisaje, termoizolarea planşeului la subsol cu polistiren de 10 cm grosime, izolarea planşeului terasei cu polistiren de 18 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu o tâmplărie cu rezistenţă termică minimă de 0,52 mpK/W, izolarea conductelor de distribuţie încălzire şi apă caldă de consum, montarea de robineţi termostataţi.

Pachetul de măsuri maximal include: termoizolarea pereţilor exteriori cu polistiren de 15 cm grosime, inclusiv finisaje, termoizolarea planşeului la subsol cu polistiren de 12 cm grosime, izolarea planşeului terasei cu polistiren de 20 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu o tâmplărie cu o rezistenţă termică minimă de 0,52 mpK/W, izolarea conductelor de distribuţie încălzire şi apă caldă de consum, montarea de robineţi termostataţi.

În luna august erau programate să înceapă lucrările de reabilitare la opt blocuri. Valoare totală a acestora era de 5.171.210 lei, din care contribuţia asociaţiilor de proprietari era de 1.034.242 lei, reprezentând 20% din total, conform noilor prevederi. Costurile medii pe apartament s-au ridicat la suma de 16.531 lei pe apartament. Şi la aceste blocuri, ca urmare a negocierilor avute de primărie cu firmele constructoare, s-a obţinut o economie de 2.457.217 lei, subliniază reprezentanţii primăriei.

Focşani - În procedura de licitaţie s-a insistat pe calitatea materialelor

În Municipiul Focşani, lucrările de reabilitare termică presupun efectuarea unor lucrări complete: termoizolarea peste subsol, termohidroizolarea terasei, anveloparea termică, înlocuirea tâmplăriei (inclusiv în casa scării), refacerea sau reparaţii minore la instalaţia de distribuţie a agentului de termoficare. Dar şi aici sunt două variante. În prima variantă locatarii au realizat deja o parte din lucrări, precum înlocuirea tâmplăriei sau termoizolarea, iar dacă acestea sunt în conformitate cu solicitările proiectantului, atunci proprietarii în cauză vor plăti doar cotă parte din celelalte lucrări de intervenţie prevăzute. "Dacă, de exemplu, s-a realizat placarea cu polistiren de 5 cm, iar auditorul a stabilit că este necesară o grosime mai mare, atunci termoizolaţia poate fi înlocuită, iar proprietarii să plătească pentru aceasta. Aici este problema, că sunt proprietari care refuză să plătească, spun că sunt mulţumiţi cu ceea ce au", spune doamna Mioara Huică, şeful Direcţiei Investiţii, din cadrul Primăriei Municipiului Focşani.

A doua variantă presupune că locatarii nu au realizat lucrări pe cont propriu. Astfel, "estimăm că fiecărui apartament îi revin în medie în jur de 5.000-6.000 lei, conform proiectului, reprezentând contribuţia de 20% a proprietarilor. Subliniez, nu include doar placarea cu polistiren, ci lucrări complexe la nivelul întregului imobil", ne-a declarat doamna Huică.

Pentru lucrările de reabilitare termică vor fi utilizate următoarele materiale: polistiren expandat ignifugat de 80 mm, cu tencuială de 5-10 mm pentru termosistemul de faţadă, polistiren expandat de 160 mm peste subsol, polistiren extrudat de 60 mm peste soclu, polistiren expandat ignifugat EPS 70 de 160 mm pentru terasă (partea orizontală) şi polistiren expandat EPS 70 de 60 mm pentru atic (partea verticală), precizează aceeaşi sursă.

Potrivit doamnei Cristina Costin, şeful Serviciului Fond Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Focşani, procedura de licitaţie pentru 6 blocuri a fost des-chisă la data de 15 iulie. La aceasta s-au înregistrat mai mulţi candidaţi decât erau aşteptaţi, fapt ce a permis adăugare unor criterii suplimentare de selecţie. Pe de altă parte, proiectantul a insistat asupra calităţii materialelor, de exemplu, optând pentru tâmplăria cu cinci camere. Pentru cele 6 blocuri cuprinse în program, câştigătorul licitaţiei este societatea Rotary Construcţii SRL, din Bucureşti. Lucrările au fost adjudecate pentru suma totală de 1.030.349 lei, fără TVA. "Practic, a fost economisită suma de 600.000 lei în urma licitaţiei. Cu aceşti bani, intenţionăm să cuprindem şi alte blocuri, deoarece este permisă această soluţie. Problema este că banii aceştia nu pot fi folosiţi decât pentru lucrările propriu-zise, documentaţia şi cheltuielile neprevăzute sunt suportate tot de primărie. Astfel, instituţiei îi revin în fapt mai mult de 30% din costurile totale, poate încă un 10%", spune doamna Costin.

Domnia sa atrage atenţia asupra cazurilor în care proprietarii nu îşi plătesc contribuţia pentru lucrări şi care astfel blochează desfăşurarea programului, mai ales în contextul în care Primăria cheltuieşte anual sume importante pentru subvenţiile la căldură.

Giurgiu - Reabilitarea include suplimentar intervenţia la instalaţiile de apă caldă şi contorizarea la nivel de apartament

Anul acesta, Consiliul Local al Municipiului Giurgiu a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie la zece blocuri de locuinţe, formate din 30 de tronsoane. Lucrările vizează izolarea termică a pereţilor exteriori şi a planşeului peste subsol, înlocuirea planşeului peste ultimul nivel cu acoperiş în şarpantă, înlocuirea ferestrelor exterioare aferente spaţiilor comune cu tâmplărie performantă energetic, dar şi înlocuirea tâmplăriei aferente apartamentelor, acolo unde este cazul, demontarea şi montarea instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade şi refacerea finisajelor exterioare. Documentaţia necesară a fost înaintată Ministerului Dezvoltării, obţinându-se aprobarea finanţării lucrărilor menţionate, la cinci dintre cele zece blocuri propuse. Dacă înainte erau asociaţii care cuprindeau multe blocuri şi ar fi fost foarte dificil ca membrii să se pună de acord, acum este mai uşor, deoarece se lucrează cu asociaţii mai mici. Astfel, de comun acord cu asociaţiile de proprietari, vor fi efectuate în acelaşi timp acele lucrări complementare de natură să diminueze şi mai mult pierderile termice (intervenţia la instalaţiile de apă caldă curentă) şi să asigure independenţa energetică a fiecărei unităţi locative (contorizare la nivel de consumator individual, cu posibilitatea debranşării de la reţea doar a rău-platnicilor). "Raţiunea acestui demers rezidă din interesul cetăţeanului: odată efectuate toate aceste lucrări, pentru o lungă perioadă de timp nu vor mai fi necesare intervenţii care înseamnă bani, timp şi chiar murdărie şi deranj în case, şi nu în ultimul rând, contorizarea la consumatorul individual va face dreptate locatarilor corecţi, cu plăţile la zi, care au avut până acum de suferit când furnizorii au sistat livrarea de agent termic în blocul lor, din cauza datoriilor imense acumulate de câţiva rău-platnici", subliniază doamna Elsa Joantă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Giurgiu.

În absenţa soluţiei tehnice date de proiectant pentru fiecare imobil în parte, pot fi făcute doar estimări cu caracter general. Valorile s-ar putea situa între 220 şi 270 lei/mp arie utilă, poate 300 lei/mp arie utilă, estimează sursa citată.

Doamna Elsa Joantă atrage atenţia că Primăria trebuie să suporte integral cheltuielile de proiectare, care reprezintă o sumă importantă, în condiţiile în care bugetul pe anul 2009 al Municipiului Giurgiu este mai mic cu 40% faţă de cel din anul anterior. "De aceea, în prima parte a anului municipalitatea a fost destul de rezervată în a angaja cheltuieli noi, şi-a diminuat cheltuielile de func-ţionare (inclusiv prin reduceri de personal) şi şi-a concentrat efortul pe asigurarea fondurilor pentru finalizarea unor investiţii şi cofinanţarea proiectelor în derulare", explică domnia sa.

Iaşi - Lucrări până în 5.000 euro per apartament

Lucrările de reabilitare termică în Municipiul Iaşi includ anveloparea pereţilor exteriori cu polistiren, dar în sistem agrementat; înlocuirea tâmplăriei; termohidroizolarea terasei şi termoizolaţia peste subsol, precizează doamna Cătălina Lucaci, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi.

Costurile lucrărilor sunt estimate a fi în jur de 5.000 euro pe apartament, din această valoare locatarii plătind 20%.

Petroşani - Mai puţine lucrări, mai multe blocuri

În Municipiul Petroşani, pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt incluse lucrări de anvelopare şi reabilitarea a acoperişului (fie el terasă sau şarpantă). Înlocuirea tâmplăriei cu una performantă energetic nu a fost inclusă, deoarece s-a constatat că la majoritatea apartamentelor a fost deja înlocuită de proprietari. Nu se face nici termoizolarea planşeului peste subsol deoarece multe blocuri nici măcar nu au subsol. "Am preferat să facem cât mai multe blocuri cu banii primiţi", explică domnul Sorin Buliga, inspector în cadrul Serviciului de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Municipiului Petroşani.

Pentru anveloparea pereţilor exteriori ai blocurilor va fi folosit polistirenul expandat de 10 cm grosime, iar pentru terasă va fi folosit polistiren extrudat. Valorile maximale pentru executarea lucrărilor variază în medie între 2.000 şi 2.800 lei pe apartament, reprezentând cota de 20% a asociaţiilor de locatari. "Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este că asociaţiile de locatari nu strâng banii, iar noi, pentru a demara procedura de licitaţie trebuie să avem şi contribuţia lor. Ei spun că vor din start să ştie costurile exacte, ori trebuie mai întâi să avem o licitaţie pentru aceasta şi nu am avut, ne învârtim în cerc. Prin urmare, nu poate fi precizat nici când vor fi licitaţii, deoarece depinde de asociaţii. Primăria nu îşi permite să preia pentru toţi cheltuielile, poate doar în unele cazuri sociale. Oricum, bugetul local este destul de mic, dar sperăm să avem suficienţi bani să realizăm lucrările la cât mai multe blocuri", conchide domnul Sorin Buliga.

Piatra Neamţ - 27 de blocuri care au primit finanţare vor fi reabilitate anul acesta

Municipiului Piatra-Neamţ i-a fost repartizată suma de 11.482.815 lei, reprezentând 50% din costurile reabilitării termice. Astfel, Primăria a primit 90% din suma solicitată. În baza sumei acordate, pot fi reabilitate termic 27 de blocuri, care totalizează 1.497 apartamente.

Instituţia dispune de fondurile necesare acoperirii cotei de 30% de cofinanţare a acestui program, în condiţiile asigurării contribuţiei ministeriale de 50% şi 20% a asociaţiilor de proprietari, declară doamna Lăcrămioara Dobriban, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Piatra Neamţ.

Intervenţiile asupra imobilelor cuprind următoarele lucrări: izolarea termică a pereţilor, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea termohidroizolaţiei acoperişului, izolarea termică a planşeului pes-te subsol şi refacerea finisajelor anvelopei. În vederea realizării acestor lucrări se utilizează preponderent polistiren expandat, polisitiren extrudat, tâmplărie PVC şi geam termopan, dibluri, plasă de fibră şi adeziv, precizează doamna Dobriban.

Costurile medii ale reabilitării termice sunt de 415 euro pentru un apartament cu o cameră, 747 euro pentru un apartament cu două camere şi 1002 euro pentru un apartament cu 3 camere, reprezentând contribuţia proprietarilor, estimează aceeaşi sursă.

Pentru lucrările care au primit finanţare în 2009, până la data de 7 august au fost organizate 32 de licitaţii, din care 22 s-au finalizat cu încheierea contractului de lucrări, o licitaţie a fost suspendată prin contestaţie, iar alte 9 licitaţii aveau contractele în curs, completează sursa citată. Cele mai mari sume contractate au revenit societăţilor Proinvest SRL (4,63 milioane lei), Izopoint SRL (3,73 milioane lei, incluzând şi o asociere cu Tehnic Silvo SRL) şi Olimpus Trade SRL (2,07 milioane lei). (Nota: Pentru lista completă contactaţi redacţia revistei Bursa Construcţiilor la revistabursa@gmail.com)

Ploieşti - Costuri medii pentru reabilitare între 2.500 şi 4.000 euro pe apartament

Lucrările de reabilitare la Ploieşti cuprind izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă, termohidroizolaţia terasei, izolarea planşeului peste subsol, precum şi alte lucrări justificate tehnic, declară domnul Andrei Liviu Volosevici, Primarul Municipiului Ploieşti.

Materialele utilizate la lucrările de izolare termică vor fi cele recomandate de proiectant (polistiren expandat, polistiren extrudat, vată minerală) şi vor avea calităţile necesare pentru asigurarea consumului anual specific de energie recomandat de legislaţie, precizează domnia sa.

În medie costurile totale pentru aceste lucrări pot fi cuprinse între 2.500-4.000 euro pe apartament, în funcţie de lucrări şi suprafeţe, estimează sursa citată.

Râmnicu Vâlcea - Valori maximale medii de 12.587 lei pe apartament

Lucrările de reabilitare din Municipiul Râmnicu Vâlcea includ predominant următoarele tipuri de intervenţii: înlocuirea tâmplăriei existente de la nivelul apartamentelor, a casei scărilor şi a hublourilor aferente subsolului, cu tâmplărie termoizolantă etanşă din PVC, (numai la apartamentele la care nu s-a realizat deja aceasta), izolarea termică a pereţilor exteriori cu un strat de polistiren expandat de 10 cm grosime şi aplicarea tencuielii exterioare, termohidroizolarea terasei prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat de 12 cm, aplicarea unui nou strat hidroizolant care va îmbrăca aticul şi izolarea termică a planşeului către subsol (la tavanul subsolului) şi a camerei de evacuare a gunoiului cu un strat de polistiren extrudat de circa 8 cm grosime, conform declaraţiilor domnului Mircia Gutău, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea.

În etapa I de reabilitare sunt cuprinse 678 de apartamente, iar valorile maximale totalizează 8.534.183 lei, fără TVA. În aceste condiţii, valoarea medie pentru reabilitarea unui bloc este de 711.181 lei, iar costurile medii pe apartament sunt de 12.587 lei.

Rădăuţi - Două blocuri s-au retras din program

Primăriei Municipiului Rădăuţi i-a fost repartizată pentru anul 2009 suma de 3.564.480 lei pentru 13 blocuri. Conform listei de priorităţi pentru finanţarea cheltuielilor privind execuţia lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe pe anul 2009, întocmită de Primărie, sunt cuprinse 12 imobile, respectiv 510 apartamente, iar valoarea totală a investiţiei este estimată la 8.501.715 lei. La începutul lunii august două blocuri înaintate Ministerului Dezvoltării pe Lista de priorităţi s-au retras din program, astfel încât s-a solicitat înlocuirea acestora cu alte două imobile, conform reprezentanţilor Primăriei Municipiului Rădăuţi.

Satu Mare - La mijlocul lunii august era aşteptată atribuirea lucrărilor de reabilitare

În Municipiul Satu Mare lucrările de reabilitare includ toate elementele prevăzute în legislaţie: anvelopare pereţilor exteriori, termohidroizolarea terasei, înlocuirea tâmplăriei, izolarea panoului peste subsol (dacă nu sunt spaţii comerciale la parter). Soluţia tehnică depinde la fiecare bloc în parte în funcţie de materialul din care este construită clădirea, sistemul de ventilaţie sau sistemul de încălzire, precizează doamna Liliana Măgureanu, şeful Biroului Energetic din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare.

Slatina - Varianta mansardării blocurilor i-ar putea scuti pe proprietari de costurile reabilitării

Costul mediu al reabilitării, rezultat din licitaţii, este de 3.800 euro pe apartament, din care proprietarii plătesc 20%. Există şi varianta în care proprietarii pot să accepte mansardarea blocului, soluţie avantajoasă mai ales pentru cei care locuiesc la ultimul etaj, iar atunci pot şi să nu mai plătească nimic la reabilitare, menţionează domnul Liviu Belu, inspector în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Slatina.

Pentru anveloparea pereţilor exteriori se va utiliza polistiren de 10 cm grosime, precizează sursa citată.

La sfârşitul lunii iunie deja începuseră licitaţiile pentru audit şi studiu de fezabilitate, iar la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie era estimată începerea lucrărilor. Dar, procedura de licitaţie s-a prelungit datorită unei contestaţii care trebuia soluţionată, conform declaraţiilor reprezentanţilor primăriei, la începutul lunii august.

Târgu Jiu - Proprietarii vor plăti în medie maxim 1.200 lei pe apartament

În vederea reabilitării termice, Primăria Târgu Jiu intenţionează să realizeze următoarele lucrări: izolarea pereţilor exteriori, termohidroizolarea acoperişului, termoizolaţia peste subsol, (dacă este cazul) şi înlocuirea tâmplăriei la părţile comune (casa scărilor). În general, nu a fost inclusă înlocuirea tâmplăriei la apartamente deoarece în jur de 80% dintre proprietari deja au realizat pe cont propriu această intervenţie. Pe de altă parte, nici asociaţiile de locatari nu au dorit acest lucru. De la caz la caz, poate fi totuşi inclusă şi această lucrare, declară domnul Raul Chiriac, şeful Serviciului investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Conform indicatorilor tehnico-economici pentru cele 21 de blocuri care intră în program în acest an, valoarea maximală a costurilor lucrărilor este în medie de 1.200 lei pe apartament, reprezentând contribuţia de 20% a asociaţiilor de locatari. Pe imobile, valoarea variază mult, mai ales în funcţie de numărul de apartamente şi ceea ce a stabilit auditorul, astfel încât este între 230.000 lei şi 750.000 lei, pe imobil, relatează sursa citată.

Programul local pe 2009-2010, cuprinzând alte 14 blocuri, a fost trimis la Bucureşti. Prin septembrie este posibilă o rectificare, iar o parte din aces-te blocuri să primească finanţare tot în 2009, nu în 2010, apreciază domnul Chiriac.

Târgu Mureş - Pentru 30 de blocuri se aşteaptă decizia proprietarilor privind modalitatea de finanţare a cotei de 20%

Primăriei Municipiului Târgu Mureş i-au fost alocate fonduri de 10,7 milioane lei pentru reabilitarea termică a 37 de blocuri. Dintre acestea, la începutul lunii august erau contractate patru, la două dintre ele lucrările fiind deja în derulare, iar trei blocuri erau în procedură de licitaţie pentru contractarea lucrărilor. Pentru celelalte 30 blocuri incluse în program, exista documentaţia de execuţie şi erau în curs de finalizare procedurile cu asociaţiile de proprietari privind stabilirea modalităţii de finanţare a cotei-părţi de 20%. Urma derularea procedurilor de achiziţie publică, pentru atribuirea contractelor de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică, ne-a precizat domnul Dumitru Rus, şeful Biroului Corp Control şi Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Târgu Mureş.

De asemenea, mai erau două blocuri în lucru de anul trecut. S-a ajuns la această întârziere datorită faptului că locatarii nu au asigurat cofinanţarea de 33% (cum era stabilit anterior modificărilor din ianuarie 2009). "Pentru deblocarea acestei situaţii, Primăria Municipiului Târgu Mureş a iniţiat demersuri pentru reabilitarea urbanistică a acestor condominii, respectiv cuplarea lucrărilor de reabilitarea termică cu construirea de mansarde. Astfel, în contrapartidă cu acceptul pentru mansardare, autoritatea administraţiei publice locale, achită cota-parte ce revine asociaţiei, din costurile de reabilitare. În situaţia în care asociaţiile de proprietari vor susţine aceste demersuri, le vom continua şi la unele din blocurile aprobate în program pentru anul 2009". completează domnul Rus.

Conform estimărilor Primăriei Târgu Mureş, costurile reabilitării termice sunt în medie de 80 lei, fără TVA/mp pentru termosistemul cu tencuială decorativă, inclusiv manopera şi de 120,74 lei/mp, incluzând şi schela şi transportul.

Vaslui - 70 de blocuri au izolaţie termică făcută prin forţe proprii

La peste 70 de blocuri din Municipiul Vaslui, izolaţia termică a fost făcută prin forţele proprii ale asociaţiilor, deşi este posibil ca nu în toate cazurile să fi fost realizată în cele mai bune condiţii. Numai anul trecut au fost emise 56 de autorizaţii pentru refacerea faţadelor blocurilor cu polistiren expandat, precizează domnul Ionel Popa, directorul Agenţiei Locale de Eficienţă Energetică şi Mediu Vaslui.

"În ceea ce priveşte programul naţional, sunt probleme cu asociaţiile, este foarte greu ca toţi locatarii să îşi dea acordul, mai ales când este vorba de asociaţii mari", atrage atenţia domnul Popa.

În Vaslui auditorul a stabilit ca pentru anveloparea exteriorului clădirilor , cât şi pentru planşeu, să fie utilizat polistirenul extrudat de 10 cm. Costul total al lucrărilor se apropie de cel estimat de Minister, adică în medie de 3.000-3.500 euro pe apartament, conform aceleiaşi surse.

Timişoara - Finanţare pentru 40 de blocuri în urma rectificării

În februarie Primăria Timişoara a depus 78 de dosare pentru reabilitarea termică, dar dintre acestea trei au fost respinse. La cele 75 rămase s-a făcut şi proiectarea şi a fost solicitată finanţarea, dar, în primă fază, nu s-au primit bani decât pentru un bloc, care fusese deja terminat. La mijlocul lunii august Primăriei i-au fost alocate în urma rectificării 13 milioane de lei, din care 5 milioane urmau să fie primiţi anul acesta, iar restul în 2010. Aceşti bani ajungeau pentru aproximativ 40 de blocuri. Ca soluţie se avea în vedere şi continuarea celorlalte 35 de blocuri din surse proprii, urmând ca ulterior, în 2010 să fie restituiţi banii, ne-a relatat doamna Lăcrămioara Condea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timişoara.

În prima parte a lunii august erau în desfăşurare licitaţiile pentru lucrări de proiectare la alte 75 de blocuri, finalizarea acestei proceduri fiind aşteptată pentru luna septembrie."Sperăm ca la începutul anului 2010 să avem gata proiectele, pentru a putea primi finanţare şi astfel să demarăm lucrările cât mai curând", spune doamna Condea.

Până la mijlocul lunii august erau deja înscrise în jur de 500 de blocuri în program, locatarii depunând documentaţia necesară, subliniază aceeaşi sursă.

Conform indicatorilor tehnico-economici pentru trei blocuri, costurile lucrărilor propriu-zise de reabilitare totalizează 2.632.017 lei, revenind o medie de 15.848 lei pe apartament, din care proprietarii contribuie cu 20%. Pentru reabilitarea termică sunt incluse toate lucrările prevăzute în noua legislaţie, ne-a declarat sursa citată.

Reşiţa - Proprietarilor le revine în medie suma de 1.140 lei pe apartament

În vederea reabilitării termice a blocurilor, lucrările de intervenţie cuprind: izolarea termică a pereţilor exteriori, anveloparea termică, termohidroizolarea acoperişului şi refacerea finisajului. În acest scop sunt folosite materiale precum: emulsie bituminoasă aplicată la rece, membrană hidroizolatoare protejată cu nisip, membrană hidroizolatoare protejată cu ardezie, vată minerală bazaltică, polistiren expandat şi plasă din fibră de sticlă, conform declaraţiilor domnului Mihai Stepanescu, primarul Municipiului Reşiţa.

Valoarea totală a investiţiei pe imobil este de 1.024.000 lei, din care asociaţiei de proprietari îi revine suma de 205.000 lei, iar costul mediu pe apartament ajunge la 1.140 lei.

Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii la blocul nr. 3 de pe Aleea Tineretului, care a primit finanţare pentru anul acesta, va avea loc în trimestrul III al anului 2009, ne-a precizat sursa citată.

Oradea - Sunt avute în vedere şi instalaţiile de încălzire

În cazul Municipiului Oradea, intervenţiile predominante asupra imobilelor sunt: termoizolarea faţadei cu polistiren expandat, termoizolarea soclului cu polistiren extrudat, montarea tâmplăriei termopan la casa scărilor, montarea tâmplăriei termopan la pereţi exteriori pentru apartamente şi intervenţii la instalaţia de încălzire a imobilului, precizează domnul Micu Cristalin, consilier al Direcţia Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

Pentru anveloparea imobilelor sunt folosite în principal materialele: polistiren expandat ignifug, polistiren extrudat ignifug, tâmplărie termopan cu 5 camere de izolare. Pentru instalaţia de încălzire se utilizează conductă preizolată, robineţi, fitinguri şi repartitoare de costuri, completează domnul Cristalin.

Pentru alegerea constructorului care va efectua lucrările de reabilitare sunt avute în vedere următoarele criterii: încadrarea în valoarea devizului, suma solicitată şi experienţa în domeniu, precizează doamna Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Oradea.

Pentru două blocuri care au primit finanţare anul acesta, valoarea maximă prevăzută a costurilor efectuării lucrărilor este de 938.000 lei, pentru 105 apartamente, respectiv 333.000 lei, pentru 40 de apartamente.

În privinţa costurilor lucrărilor de reabilitare în Municipiul Oradea, domnul Cristalin ne dă ca exemplu trei blocuri la care lucrările de reabilitarea au fost încheiate conform prevederilor anterioare modificărilor din ianuarie 2009, cu o contribuţie de 33% din partea asociaţiilor de locatari. Costurile executării lucrărilor la cele trei blocuri, respectiv 53 de apartamente, totalizează 235.449 lei, media ajungând la 3.990 lei pe apartament, din care contribuţia proprietarilor este de 33%, relatează domnul Cristalin.

Craiova - Costul estimativ al intervenţiei pentru un apartament-etalon de 50 mp este în jur de 3.500 euro

În Municipiul Craiova au fost identificate şi inventariate până la începutul lunii august 389 de blocuri de locuinţe, din cele 3.150 existente. Asociaţiile de proprietari din blocurile de locuinţe identificate şi inventariate au fost înştiinţate de către coordonatorul local asupra posibilităţii de înscriere în programul local. Acţiunea de identificare şi inventariere se derulează în continuare, ne asigură domnul Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari, din cadrul Primăriei Municipiului Craiova.

În Municipiul Craiova, costurile medii luate în calcul pentru fundamentarea finanţării executării lucrărilor de intervenţie la un apartament etalon cu o suprafaţă utilă de 50 mp au fost evaluate la circa 3.500 euro, din care contribuţia asociaţiei de proprietari este de 700 euro/apartament, completează domnul Marian Giubelan.

În august erau în execuţie lucrările de reabilitare termică la un număr de opt blocuri, înscrise în programul naţional de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe anterior intrării în vigoare a OUG nr. 18/2009.

În bugetul local pe anul în curs a fost prevăzută suma de 700.000 lei pentru lucrări de proiectare. Licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de construcţie vor fi efectuate după aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie în şedinţa Consiliului Local Municipal şi în Adunările Generale ale Asociaţiilor de Proprietari, sublinia domnul Marian Giubelan la începutul lunii august.

Botoşani - Primăria dispune de fonduri pentru reabilitare, proprietarii nu

Primăria Municipiului Botoşani dispune de toate fondurile necesare pentru partea ce îi revine din costurile reabilitării, dar, cu toate acestea, sunt dificultăţi în ceea ce priveşte asociaţiile de locatari, care nu au disponibilă contribuţia de 20% care le revine din costurile totale: "Toată lumea este foarte entuziasmată până când vine vorba de bani", apreciază domnul Gheorghe Durduc, consilier în cadrul Serviciului Investiţii al Primăriei Municipiului Botoşani.

Bucureşti

Primăria Sectorului 1 - La mijlocul lunii august erau deja finalizate 13 blocuri

Primăria Sectorului 1 a demarat, la începutul anului trecut, Programul de reabilitare termică a blocurilor din sector. Anul acesta 85 de blocuri din cartierele Aviaţiei, Băneasa, Calea Griviţei, Nicolae Titulescu, Ion Mihalache şi Bucureştii Noi vor fi reabilitate termic. Cetăţenii Sectorului 1 nu vor plăti niciun ban pentru aceste lucrări, deoarece costurile reabilitării termice sunt suportate din bugetul local şi din fonduri de la bugetul de stat. Consiliul Local a hotărât, la sfârşitul lunii ianuarie 2008, să preia cheltuielile asociaţiilor de proprietari, declară reprezentanţii Serviciului Relaţii cu Mass-Media din cadrul Primăriei Sectorului 1.

Lucrările de reabilitare termică presupun: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului; înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare; termohidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei; izolarea termică a planşeului peste subsol, dacă sunt prevăzute apartamente la parter; demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor şi refacerea finisajelor anvelopei.

Pentru anveloparea termică se va folosi polistiren expandat cu grosime de 10 cm; tâmplărie din PVC cu 3-5 camere; polistiren de 18 cm, carton şi barieră de vapori pentru terasă; conducte de polipropilenă sau oţel pentru înlocuirea instalaţiilor de la subsol; tencuială decorativă, precizează aceleaşi surse.

Costurile de reabilitare termică diferă în funcţie de mai mulţi factori printre care: tipul blocului (modul de construcţie), anul construcţiei, suprafaţa des-făşurată a imobilului, diagnoza auditorului energetic şi soluţiile date de proiectant. În medie însă, costul total pentru un apartament se ridică la aproximativ 3.500 euro, explică reprezentanţii Primăriei.

Din cele 85 de blocuri care erau cuprinse anul acesta în programul de reabilitare termică, doar 6 se mai aflau în diverse faze ale procedurii de achiziţie la mijlocul lunii august, la restul fiind încheiate contractele de lucrări. Imobilele cuprinse în program erau în diverse faze de execuţie. La 13 blocuri erau încheiate lucrările de reabilitare, iar la restul erau în plină desfăşurare. Firmele care au câştigat licitaţiile sunt: Tera Gaz Construct, Iggy Construct, Elita Construct 2000, Columna R1, Delta ACM 93, International Sinergy Management, Geostrad Construct, Dakorom Construct, Straco Group, B&A Construcţii, Midane Invest Group, Intercom Construct, Tehnologica Radio, Adrian Construct, ACM 4 S.A. şi Palex Construcţii, conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Sectorului 1.

Primăria Sectorului 3 - "Costurile reale" vor fi cunoscute după licitaţie

Lucrările de intervenţie la anveloparea blocurilor de locuinţe din Sectorul 3 se încadrează în categoriile stabilite de OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. În funcţie de particularităţile blocurilor, poate fi utilizat polistiren expandat de 8 cm la termoizolarea pereţilor exteriori spaţiului încălzit şi în casa scării; polistiren extrudat de 5 cm în cazul pereţilor supraterani; polistiren expandat de 10 cm pentru termoizolarea terasei spaţiului încălzit şi în casa scării, polistiren expandat de 8 cm pentru termoizolarea plăcii peste subsolul spaţiului încălzit şi casei scării, respectiv tâmplărie cu 5 camere şi geam dublu 4+16+4 cu strat low-e cu rampe PVC, pentru înlocuirea tâmplăriei, conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Sectorului 3.

Costurile "reale" legate de execuţia lucrărilor de reabilitare termică, vor fi cunoscute după finalizarea procedurilor de achiziţie publică, declară aceleaşi surse.

Primăria Sectorului 4 - În luna august se aştepta demararea licitaţiei pentru reabilitare

Reabilitarea termică a clădirilor existente în Sectorul 4 cuprinde următoarele categorii de lucrări: izolarea termică a pereţilor exteriori, termoizolarea şi hidroizolarea terasei, termoizolarea planşeului peste subsol, înlocuirea tămplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic şi înlocuirea conductelor de apă caldă menajeră şi termoizolarea acestora. Materialele utilizate cu preponderenţă pentru reabilitare includ polistiren expandat, polistiren extrudat, tâmplărie PVC, membrane hidroizolante şi mortar adeziv, conform declaraţiilor reprezentaţilor Serviciului Relaţii cu Mass-Media din cadrul Primăriei Sectorului 4.

Conform aceloraşi surse, licitaţia pentru execuţia blocurilor care au primit finanţare urma să aibă loc la începutul lunii august.

Primăria Sectorului 5 - "Am putea să reabilităm şi 300 de blocuri pe an dacă avem finanţare"

Reabilitarea termică în Sectorul 5 include toate lucrările prevăzute în program: izolarea planşeul peste subsol, izolarea terasei, înlocuirea tâmplăriei (inclusiv la intrarea în scară) şi anveloparea termică a pereţilor exteriori. Prin hotărâre a consiliului local, locatarii nu mai plătesc nimic, a preluat primăria costurile, declară domnul Bogdan Pavel, viceprimarul Primăriei Sectorului 5.

În vederea licitaţiei, în alegerea ofertei câştigătoare principalele criterii de selecţie sunt preţul, calitatea şi rapiditatea execuţiei. Lucrările ar trebui să dureze între 4 şi 6 luni. Costurile variază mult. De exemplu, sunt mai mari în cazul blocurilor de patru etaje, decât la cele mai mari deoarece se împart la mai puţine apartamente, explică domnul Pavel.

La începutul lunii august erau 244 de blocuri aprobate de consiliul local pentru reabilitarea termică, cu documentaţia făcută, deşi au fost finanţate doar 26. "Putem să facem şi mai multe dacă deţinem fonduri. Dar măcar aşa, sunt înscrise pentru anul viitor şi, dacă o să fie alocate fonduri programului, atunci vor primi şi acestea finanţare. În Sectorul 5 am putea să lucrăm şi la 300 de blocuri pe an dacă sunt bani şi astfel să reabilităm termic întreg sectorul în câţiva ani. Probabil că în 2010 vom mai aproba câteva sute de blocuri, să meargă mai departe în program", estimează domnul Adrian Stoica, directorul Direcţiei Utilităţi Publice şi Urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Primăria Sectorului 6 - 32 de blocuri în lucru în 2009

În cadrul programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, Primăriei sectorului 6 i s-au alocat fonduri în valoare de 32,4 milioane lei, pentru reabilitarea termică a 32 de blocuri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din suma necesară pentru anul în curs. Iniţial, Primăria s-a înscris cu 88 de blocuri de locuinţe pentru 2009. Fondurile au scăzut şi ca urmare a reducerii costurilor aprobate, de la 6.000 la 4.000 de euro/apartament. Primăria sectorului 6 a prevăzut în buget fondurile necesare cofinanţării lucrărilor de intervenţie la primele 32 de blocuri, precizează reprezentanţii Serviciului Relaţii cu Mass-Media şi Societatea Civilă, din cadrul Primăriei Sectorului 6.

Lucrările de reabilitare termică includ izolaţia termică prin anvelopare şi înlocuirea ferestrelor, cu geamuri şi profile termopan. Anveloparea termică se execută la nivelul pereţilor exteriori, pe planşeul dintre parter şi subsol şi la nivelul terasei blocurilor, completează sursele citate.

Aproximativ 360 de blocuri au fost înscrise până la sfârşitul lunii iunie în programul de reabilitare termică. Consiliul local al Sectorului 6 a aprobat ca până în anul 2010 să fie reabilitate 150 de blocuri, completează aceleaşi surse.

Costurile medii pentru realizarea lucrărilor de reabilitare sunt de aproximativ 3.500 euro/ apartament, cu TVA inclus, conform estimărilor reprezentanţilor Primăriei.

Licitaţiile pentru reabilitarea termică în Sectorul 6 sunt finalizate. Astfel, Pentru cele 32 de blocuri licitaţia a fost câştigată de asociaţia S.C. Tehnologia Radion SRL şi SC Erbaşu Construcţii SA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional