Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRODUCĂTORII DE MOBILĂ:Clienţii trec de la PAL, la lemn masiv

Mobilier /

Clienţii trec de la PAL, la lemn masiv
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa mobilei se află într-un moment important al evoluţiei sale, odată cu educarea clienţilor, care trec, în număr tot mai mare, de la mobilierul din PAL la obiectele realizate din lemn masiv.

    Producătorii de mobilă prezenţi la târgul de profil care a avut loc în luna aprilie în Bucureşti ne-au spus, în majoritate, că oamenii au început să renunţe la kitch şi optează tot mai mult pentru mobilierul de calitate.

    Gusturile referitoare la finisaje au rămas, însă, diversificate, unii preferând culorile intense şi fronturile mai sofisticate, iar alţii fiind interesaţi de liniile drepte şi culorile natur.

    Mihai Ţibichi, GMS Wood Invest: "Partea de mobilă la comandă nu este foarte bine acoperită în ţara noastră"

    Companie cu capital integral românesc, care are în dotare utilaje de ultimă generaţie şi dispune de personal calificat în domeniul prelucrării lemnului, GMS Wood Invest produce orice tip de mobilier pe comandă, profilându-se în general pe stejar masiv, după cum ne-a spus Mihai Ţibichi, inginer designer în cadrul societăţii.

    Domnia sa ne-a precizat că, în funcţie de bugetul clientului, compania adoptă diverse soluţii în ceea ce priveşte materia primă utilizată, cum ar fi furnirul, pentru anumite corpuri, sau alte materiale.

    Având biroul de proiectare şi vânzare în Bucureşti şi fabrica în Bacău, producătorul român a pătruns cu succes şi pe pieţele externe, urmărind o continuă dezvoltare a diversificării produselor finite şi a extinderii pieţei de desfacere.

    Domnul Ţibichi ne-a declarat: "Realizăm mobilă pentru case şi HoReCa. Putem executa obiecte de mobilier şi din fag, frasin, tei sau răşinoase. Dacă se doreşe ca aspectul să fie din stejar, fronturile sau carcasa pot fi făcute din acest tip de lemn, iar restul, părţile care nu se văd, pot fi realizate din furnir de stejar.

    Partea de mobilă la comandă nu este foarte bine acoperită la noi şi sunt mulţi clienţi care au un spaţiu mai mic sau care nu se potriveşte cu mobilierul lucrat în serie. De aceea, noi producem mobilier la comandă, clientul având posibilitatea să-şi creeze propriul model, realizând un design de interior exclusivist".

    Mobilierul realizat de GMS Wood Invest, care activează de doi ani pe piaţa noastră, are o gamă largă de nuanţe şi un finisaj adaptat fiecărui spaţiu de interior: dormitor, living-room, bucătărie etc.

    Şi solicitările clienţilor sunt diverse - există persoane care nu fac rabat la calitate şi persoane care urmăresc ca mobila să coste cât mai puţin, ne-a spus reprezentantul producătorului, adăugând, însă, că circa 80-90% dintre clienţi optează pentru lemn masiv 100%.

    Cert este că oamenii nu se mai axează foarte mult pe PAL, care este ieftin şi necalitativ.

    Cererile vin atât din partea proprietarilor de case, apartamente şi vile, cât şi dinspre HoReCa, potrivit lui Mihai Ţibichi: "Sunt oameni care îşi cumpără apartamente prin diferite programe şi care îşi construiesc case noi. Majoritatea clienţilor care îşi mobilează casele cu mobilă din lemn masiv au locuinţe noi. În alte ţări nu se mai merge în niciun caz pe PAL, iar acum a apărut şi la noi această tendinţă. Mai mult, în afară există tendinţa să se meargă pe lemn masiv care nici măcar să nu fie lăcuit - se aplică un lac mat sau se dă direct cu ulei, ca să fie cât mai natural. La noi, dacă omul se mută în casă nouă, atunci merge mai mult pe lemn, dar dacă doar schimbă o piesă sau mobila într-o cameră, deocamdată clienţii nu dispun de buget să schimbe PAL-ul cu lemnul masiv. Nu avem o educaţie foarte ridicată în acest sens. În afară, toată lumea ştie că, la temperaturi extreme, PAL-ul emană substanţe nu tocmai sănătoase. Străinii au şi o altă putere de cumpărare. Oricum, tendinţa de trecere de la PAL la lemn masiv este în progres şi în ţara noastră. Nu este corect ca noi să folosim rumeguşul şi crema lemnului să o trimitem la export".

    Domnia sa ne-a explicat că cererea pe piaţa noastră este foarte mare, dar că "românul cumpără cu un preţ şi vinde mai departe, în alte ţări, cu un preţ de 3-4 ori mai mare".

    Compania are contracte de colaborare cu firme şi designeri pentru HoReCa din Danemarca, Franţa, Belgia şi Germania, dar vinde destul de mult în ţară.

    Web Com Trading: "Cererile pentru obiectele Mobteco sunt atât pentru case noi, cât şi pentru reamenajarea locuinţelor vechi"

    Experienţa specialiştilor dedicaţi deservirii clienţilor şi tehnologia utilizată în activitatea companiei face din Artesi Mobili o poveste de succes, după cum apreciază reprezentanţii Mobteco Product, societate ce realizează mobilierul Artesi.

    Sursele citate subliniază: "Pornită din dorinţa de a schimba percepţia asupra pieţei de profil, dar si din nevoia de a impune pe piaţă un design proiectat cu grijă pentru client, Artesi pune la dispoziţia clienţilor săi mobilă şi mobilier la comandă cu finisaje atent realizate".

    În cei nouă ani de când activează pe piaţa noastră, mobila Artesi împleteşte materiale precum PAL-ul dublu melaminat de diverse grosimi şi nuanţe, cu MDF-ul vopsit (mat sau lucios), MDF-ul înfoliat (mat, lucios sau cu textura de lemn), MDF-ul sau PAL-ul furniruit, accesorizate cu o gamă largă de elemente de feronerie atent selectate.

    Gama variată de culori pusă la dispoziţie de companie, finisajele şi accesoriile oferă posibilităţi multiple cu privire la modul în care acestea sunt combinate, amprenta personală fiind cea care va oferi spaţiului mobilat un plus de valoare.

    Înainte de realizarea produsului finit, reprezentanţii producătorului se întrunesc cu clienţii în mai multe şedinţe de lucru.

    Conform surselor citate, printre serviciile puse la dispoziţia clienţilor se regăsesc designul personalizat adaptat cerinţelor concrete; asistenţa profesională asigurată de proiectanţi; adaptabilitate foarte mare a soluţiilor; gama de finisaje diversificată, soluţiile de design complete, la cerere; tehnologia şi materialele de ultimă oră; consilierea specializată, asigurată de un personal profesionist; serviciile de transport şi montaj gratuite; serviciile de garanţie şi postgaranţie; calitatea; termenele de execuţie şi livrare scurte; continuitatea gamelor de produse şi finisaje.

    Reprezentanţii Web Com Trading, care comercializează mobilierul produs de Mobteco, ne-au precizat că toată mobila este realizată pe comandă, compania producând şi mobilier scump, dar şi mobilă pentru bugete medii şi mici, pentru persoane fizice.

    În funcţie de tipul ei, de spaţiul din bucătărie, de câte sertare are, de gradul de accesorizare etc., bucătăriile realizate de Mobteco pot costa de la 2000 de lei la 20.000 de lei. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în cazul dormitoarelor.

    Compania produce din anul 2007 şi nu exportă, după cum ne-au spus reprezentanţii Web Com Trading, subliniind: "În toţi aceşti ani ne-am ghidat după cerere, pentru că atunci când cade piaţa imobiliară, cade totul - segmentul mobilei, instalaţiile, tot ceea ce este legat de casă".

    Conform acestora, clienţii cer foarte mult alb şi bej, "totul uni, cât mai lejer", dimensiuni mari şi fără "încărcături".

    Clienţii, care negociază preţul mobilei, cumpără produse atât pentru locuinţe noi, cât şi pentru reamenajarea de locuinţe şi pentru completarea obiectelor de mobilier.

    Lacurile pe care Mobteco le utilizează la finisarea mobilei sunt toate pe bază de apă.

    LogiBic produce mobilier pentru toate destinaţiile

    Societatea Logi Bic din Constanţa are ca obiect principal de activitate producţia de mobilier (birouri, dormitoare, bucătării, sufragerii, camere de tineret, tapiţerie, mobilă pentru hol) şi a fost înfiinţată ca urmare a cererii de de produse de interior (mobilier, jaluzele şi tâmplărie PVC). Reprezentanţii companiei spun că se adresează tuturor categoriilor de clienţi, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, produsele putând fi achiziţionate din cele trei showroom-uri de prezentare deschise în Constanţa.

    Sursele ciatate menţionează: "Logi Bic este gândită ca o soluţie completă pentru mobila la comandă, de la proiectare 3D la execuţie, cu tehnologie de ultimă generaţie. Cu ajutorul unor materiale moderne şi a unor accesorii funcţionale, mobilierul executat de noi satisface cele mai diverse şi exigente alegeri. Nu în ultimul rând , trebuie avut în vedere preţul competitiv pe care îl oferim datorită unor optimizări continue".

    Acestea apreciază că diferenţa dintre mobila realizată la comandă, "într-un regim de exigenţă tehnică, proiectare, design" şi mobila executată pe comanadă în mici ateliere meşteşugăreşti, cu ajutorul unor unelte "hobby" este dată de valoarea de întrebuinţare mai îndelungată a produsului finit şi de calitatea finisajelor.

    Logi Bic produce la comandă mobilier pentru toate destinaţiile: dormitoare, bucătării, biblioteci, baruri, mobilier tapiţat, office, mobilier hotelier şi comercial, materialele utilizate fiind MDF-ul, PAL-ul melaminat, sticla, aluminiul, canturile ABS, HPL etc.

    Societatea asigură consiliere clienţilor, astfel încât designul produselor, concepţia şi proiectarea mobilierul să fie în concordanţă cu solicitările, preferinţele şi personalitatea acestora, oferind suport pentru orice situaţie post-vânzare.

    Societatea execută mobilă la comandă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice cum ar fi lanţurile farmaceutice, magazinele, cabinetele medicale, sediile de firme, băncile, grădiniţele, hotelurile, căminele studenţeşti).

    "Ne-am menţinut pe piaţă datorită calităţii produselor şi a clienţilor mulţumiţi de serviciile noastre şi a recomandărilor acestora. De aceea, indiferent de mărimea comenzii, clientul este tratat cu aceeaşi promptitudine, seriozitate, respect şi amabilitate", susţin reprezentanţii producătorului.

    Logi Bic SRL oferă, de asemenea, idei şi soluţii practice de amenajări şi decoraţiuni, selectând pentru client culoriile, materialele, podelele, tapetul şi corpurile de iluminat.

    Diana Teodorescu, consilier în cadrul companiei, ne-a spus că MDF-ul lucios, utilizat penrtu realizarea unor fronturi, este un material mai preţios decât altele. Domnia sa ne-a spus că unele piese au culori foarte puternice (turcoaz, roşu, violet), la cererea clienţilor. Chiar dacă anumite obiecte de mobilier sunt minimaliste, ele sunt aerisite şi foarte utile, potrivit domniei sale, care ne-a spus că sunt şi clienţi care vin cu schiţele lor, iar producătorul execută mobilierul la comandă, în funcţie de dorinţa fiecăruia.

    Bugetul mediu al clienţilor este de peste 3.000 de lei, dar vin şi clienţi cu buget foarte mare pentru case noi. "În orice caz, lumea nu mai caută produse ieftine, pentru că mobila este pentru întrebuinţare îndelungată şi trebuie să fie de calitate", afirmă reprezentanţii companiei. Deşi aceasta este de 15 ani pe piaţă, nu comercializează mobilă şi în alte ţări.

    Preţurile bucătăriilor realizate de această societate sunt cuprinse, în funcţie de materiale, accesorii, decupaje etc., între 800 de lei şi 2500 de lei pe metrul liniar.

    Mobilierul poate fi şi antichizat, cu patină aurie sau argintie, iar tendinţa este MDF-ul, acesta fiind un material mult rezistent în comparaţie cu PAL-ul. Preţul MDF-ului poate ajunge şi la 150 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de efect, preţ ce diferă foarte mult de cel al PAL-ului. MDF-ul se întreţine uşor, ne-a mai spus doamna Teodorescu, explicând: "Dacă omul se plictiseşte de o culoare sau îşi zgârie mobila, atunci poate aduce înapoi obiectul de mobilier, care va fi revopsit. PAL-ul nu suferă astfel de modificări şi nu prea este pretabil la bucătării, pentru că are cant şi permite să intre umezeala".

    Alprom exportă 90% din mobila produsă

    Alprom SA Pitesti se numără printre companiile importante producătoare de mobilă din România şi Estul Europei, având în vedere orientarea spre calitate, capacităţile mari de prelucrare a lemnului şi experienţa în domeniu, fiind pe piaţă din anul 1963.

    Linia de produse constă în mobilier cu design clasic şi modern, din lemn masiv sau parţial masiv, pentru sufragerie, dormitor, living şi hotel. Principalele esenţe din care este produsă mobila de la Alprom sunt stejarul, fagul, plopul şi alte tipuri specifice pentru zona est-europeană.

    Compania este recunoscută ca furnizor tradiţional de produse de mobilă pentru piaţa vest-europeană, reuşind să realizeze o cifră de afaceri de peste 12 milioane euro, din care exportul reprezintă 70%.

    În prezent, societatea livrează mobilier din lemn pentru sufragerie, living, dormitor şi hotel în peste 13 ţări europene, potrivit informaţiilor publicate de Alprom.

    Acestea arată că tipul de mobilă este clasic sau modern în următoarele construcţii: "lemn masiv - stejar/fag/plop/răşinos în finisaje diverse; parţial masiv - elemente masive şi panouri furniruite în diverse finisaje; esenţe lemnoase locale pentru masiv şi o varientate largă de furnire locale şi din import; parţial masiv vopsit - elemente masive şi panouri de MDF finisate opac".

    Compania produce atât designuri exclusive pentru retaileri şi distribuitori internaţionali, cât şi modele sub marcă proprie distribuite în România şi alte ţări.

    Societatea continuă consolidarea, prin înfiintarea MCS Exim Alprom, care va funcţiona ca divizia de retail şi distribuţie a producătorului pe piaţa României şi a ţărilor limitrofe din zona est-europeană.

    Antonel Cristi Bunu, general manager al societăţii argeşene, ne-a spus că, acum, tendinţele pe piaţa autohtonă a mobilei se îndreaptă către mobila clasică: "Noi îmbinăm clasicul cu modernul, având şi linii drepte în compoziţie. Lumea se întoarce către mobila clasică, pentru că şi-a dat seama că ce este rezistent este şi plăcut. Kitch-ul nu mai primează. Fiind de peste 50 de ani pe piaţă, ne-am adaptat în permanenţă, iar tonul l-au dat partenerii străini, pentru că 90% din producţie merge la export - în Anglia, Franţa, Olanda, Rusia".

    Subliniind că echipează complet atât hoteluri, cât şi restaurante şi pensiuni, domnia sa a adăugat că mobila pentru HoReCa ocupă cea mai mare pondere în segmentul vânzărilor.

    "Am fost afectaţi de creşterea preţului la masa lemnoasă, odată cu implementarea noii legislaţii. Căutăm să rezistăm şi să ne adaptăm. Ar trebui stopat exportul de masă lemnoasă brută, dar Guvernul nu prea face nimic în acest sens", a menţionat domnul Bunu.

    Conform domniei sale, preţul mobilierului pentru o cameră - living sau dormitor - porneşte de la 5000 de lei şi ajunge până la 9000 de lei. Solicitările sunt şi pentru reamenajarea caselor şi apartamentelor, dar primează mobilarea noilor locuinţe, în contextul în care piaţa construcţiilor s-a redeschis, ne-a mai spus sursa citată.

    Producătorul de mobilă Alprom are lanţuri de magazine, fiind prezent în toate colţurile ţării.

    Sarmexin urmăreşte creşterea vânzărilor cu 20%

    Sarmexin a adus, la târgul de mobilă de luna trecută, un dormitor din lemn masiv caracterizat de linii drepte, despre care doamna Ileana Blidar, proprietarul companiei, ne-a precizat: "Până acum, segmentul nostru de piaţă era 40 plus, dar dormitorul cu care am venit la târgul de mobilă este preferat şi de tinerii de peste 28 de ani. Acesta se adresează mai mult caselor, dar poate fi adaptat uşor şi pentru apartamente, întrucât dulapul poate avea şi trei uşi, dar şi două, paturile sunt şi ele de două dimensiuni - 1,6 şi 1,8 metri -, iar mobilierul poate fi cumpărat atât ca întreg, cât şi pe componente. Cel mai bun preţ al acestui dormitor este de 14.900 de lei".

    Domnia sa a completat că societatea pe care o conduce respectă tradiţia şi "merge" în continuare pe lemnul masiv: "Am observat că, mai nou, consumatorul român este foarte atent cu ce se îmbracă, ce mănâncă, în ce pat doarme - să fie confortabil - şi preferă în special materialele bio. De aceea şi noi utilizăm materiale bio, cu lacuri pe bază de apă".

    Doamna Blidar ne-a spus că, anul trecut, Sarmexin a crescut pe piaţa internă, cu 30-40% faţă de anul precedent. La export, compania se menţine pe o linie constantă, urmărind să se dezvolte în continuare pe piaţa românească, atât pe partea de mobilier, cât şi pe segmentul jucăriilor ecologice din lemn. Compania vizează în special zona de sud a ţării.

    Referitor la modul în care se finanţează, proprietarul Sarmexin ne-a declarat: "Fiecare îşi face o analiză financiară, este normal să apelezi şi la diverse tipuri de finanţări, dar noi deocamdată ne descurcăm fără credite bancare, cu forţe proprii. Suntem, însă, interesaţi să accesăm un fond european pe o măsură care să ni se potrivească, pentru dezvoltarea halei de producţie şi a utilajelor. Dorim să creştem capacitatea, dar să dezvoltăm şi linia de design - produse noi, de o dimensiune mai mică, pentru apartamentele mai mici. Ne-am gândit să venim cu o gamă tot din lemn masiv, cu dimensiuni mai mici. Avem în proiectare mobilă de acest gen atât pentru holuri şi bucătării, dar şi pentru dormitoare mai mici, pentru că avem solicitări în acest sens, iar piaţa este educată să cumpere mobilier din lemn masiv".

    Mobilierul pictat, lansat de companie anul trecut, a fost foarte bine primit în piaţă, societatea înregistrând foarte multe comenzi pentru acest tip de mobilă. Picturile sunt realizate după preferinţele şi nevoia clientului, ne-a precizat Ileana Blidar, concluzionând: "Mobilierul pictat a fost un succes, la fel şi jucăriile, segment pe care ne dezvoltăm. Avem o linie de dinozauri, care, pe lângă păpuşi, animale, maşini, copaci, se vând foarte bine. La preferinţa clientului, pot fi pictate pe o parte, sau pot fi vândute nepictate".

    Deşi lumea pare mai precaută în acest an, domnia sa speră la o creştere a vânzărilor Sarmexin, cu cel puţin 20% faţă de anul trecut, când societatea a crescut cu circa 10% în comparaţie cu 2014.

    Sarmexin este una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de mobilă de lux din ţara noastră, având o bogată tradiţie în domeniu.

    Societatea produce obiecte de mobilier din lemn masiv: dormitoare, sufragerii, holuri, canapele, grupe de colţ, bucătării, camere tineret, scaune, având showroomuri în Satu Mare, Constanţa şi Bucureşti.

    Produsele companiei sunt realizate în serie, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export, în ţări cum ar fi Italia, Franţa sau Germania.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional