Grupul israelian "Shapir" face o figură aparte pe piaţa noastră imobiliară întrucât este printre puţinii dezvoltatori care au lansat proiecte noi în această toamnă, când criza financiară internaţională s-a adâncit, iar băncile şi-au restrâns mult finanţarea pentru construcţiile noi. Investitorii de la "Shapir" susţin că s-au mai confruntat cu momente de criză de-a lungul existenţei grupului şi au încredere în potenţialul pieţei imobiliare româneşti, dar şi în conceptul proiectelor promovate. Punctul forte al "Shapir", conform oficialilor grupului, este că finanţarea proiectelor din România este asigurată pe durata întregii derulări a acestora de către banca israeliană "Leumi Bank".
"Shapir Europe" a lansat, concomitent, în ţara noastră, două proiecte rezidenţiale de anvergură, unul în Bucureşti de 1.500 de apartamente şi unul în Sibiu, de 800 de apartamente. Acestea se vor derula pe o perioadă estimată de cinci ani. De asemenea, proiectele de infrastructură de drumuri în care compania este implicată de peste nouă ani de când este prezentă în România, reprezintă un alt segment important de activitate pe termen lung.
Conducerea "Shapir" ne-a declarat: "Considerăm că, în actualul context de piaţă, secretul unui proiect constă în a oferi, în sfârşit, un raport optim calitate - preţ pentru locuinţele noi. În consecinţă, proiectele adaptate cererii şi puterii de cumpărare sunt în continuare achiziţionate. Nevoia de apartamente în România este, încă, extrem de ridicată raportat la ofertă. Până în 2008, nu a fost finalizat un număr suficient de locuinţe noi pentru a ameliora acest decalaj".
Lipsa ofertei ar putea scumpi noile locuinţe
Reprezentanţii grupului ne-au spus că este posibil ca, din cauza noilor condiţii de creditare care afectează anumite lansări sau construcţii de proiecte rezidenţiale, să asistăm în 2009 la un fenomen interesant. Cei care ezită acum să achiziţioneze apartamente noi este posibil ca, anul viitor, să cumpere la preţuri mai ridicate, având în vedere un număr estimat de livrări de apartamente mai mic decât în 2008 şi o cerere constantă pe acest segment de piaţă.
"Shapir" a lansat, la finele lunii septembrie, în Bucureşti, proiectul "North Park Residence", localizat în Pipera, cu un concept arhitectural deosebit - şase hectare de parc şi clădiri cu regim mediu de înălţime, distanţate până la 54 de metri una de alta. Cererea pentru locuinţele din "North Park Residence" a fost constantă. Potrivit "Shapir", la acest lucru a contribuit şi contractarea la un preţ final pe unitate extrem de competitiv. Până la finele lunii octombrie, compania nu a întâmpinat dificultăţi în încheierea contractelor, deşi creditarea ipotecară este restricţionată, pe piaţa românească, încă din primăvară.
Dispar proiecte şi investitori care nu au deja asigurată finanţarea
Conducerea "Shapir" ne-a precizat că restricţiile de creditare reprezintă doar unul din factorii care afectează în mod direct piaţa imobiliară: "Este adevărat că, dacă vorbim de un credit ipotecar, condiţiile actuale de pe piaţa bancară sunt destul de puţin permisive. În schimb, noi au pregătit modalităţile de plată care să ajute cumpărătorii să treacă de această problemă. Mai exact, cumpărătorii au posibilitatea, pentru locuinţele din North Park, ca 75% din suma pentru un apartament să fie plătită la recepţia lucrărilor, adică peste doi ani. Astfel că, pentru rezervare sau pentru un avans de 10% din valoarea apartamentului, nu mai este nevoie de efortul unui credit ipotecar".
În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor dezvoltatoare, investitorii israelieni susţin că este posibil ca un număr de proiecte rezidenţiale anunţate spre lansare să fie amânate. De asemenea, proiectele în derulare, care nu beneficiază deja de o creditare sau de o forţă financiară solidă în spate, pot ajunge în situaţia imposibilităţii continuării lucrărilor. Piaţa imobiliară românească trece, acum, printr-un moment de departajare între proiectele competitive, cu finanţare solidă, şi cele cu management neperformat, fără sprijin financiar.
"Shapir" are deja 200 de milioane de euro pentru construcţia "North Park"
"North Park" reprezintă o investiţie de peste 200 de milioane de euro, ce are la bază studii aprofundate de piaţă şi beneficiază de echipe extinse de specialişti. Aceştia au lucrat peste un an de zile pentru pregătirea fiecărui detaliu al proiectului, motiv pentru care nu a fost necesară ajustarea planurilor de investiţii ale "Shapir" în contextul crizei financiare internaţionale.
Complexul acoperă o suprafaţă de teren de aproape 75.000 mp şi va oferi, în total, 1.500 de unităţi locative, care vor fi livrate în trei etape de dezvoltare. În prima etapă, urmează să fie realizate 400 de apartamente, în zece clădiri cu un regim de înălţime între subsol, parter, trei etaje, plus alte două retrase şi subsol, parter, şapte etaje, plus alte două retrase. În a doua şi a treia etapă de dezvoltare vor fi puse la dispoziţia locatarilor şi un total de 9.000 mp de suprafeţe comerciale. Acestea vor include grădiniţă şi facilităţi after-school, zona comercială, centre de sport, fitness&spa, restaurante, cafenele şi o zonă de promenadă.
Suprafaţa construită desfăşurată a întregului proiect este de aproximativ 175.000 mp. Execuţia primelor blocuri a demarat în această vară, iar complexul va fi finalizat în întregime în circa 5-6 ani. "North Park" va beneficia, în total, de 38 de clădiri, din care 34 sunt rezidenţiale.
Pentru prima etapă de dezvoltare a proiectului "North Park Residence", sunt disponibile spre vânzare 30 de tipuri de apartamente de la garsoniere la penthouse-uri. Preţurile de vânzare valabile în 2008 sunt, pentru o garsonieră cu suprafaţa de 50,6 mp şi terasă de 17 mp de 76.133 de euro, la care se adaugă TVA. Pentru un apartament cu două camere de 65 mp şi terasa de 13 mp, preţul mediu este de 92.469 de euro, la care se adaugă TVA. O locuinţă de trei camere cu suprafaţa de 98 mp şi terasă de 22 mp ajunge la 140.519 de euro, la care se adaugă TVA. Toate apartamentele beneficiază de locuri de parcare.