Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PROPRIETAR DE TERENURICriza generează oportunităţi: Un mare investitor vinde terenuri în vestul Bucureştiului cu 100 milioane de lei vechi lotul

F.A. Piaţa Imobiliară /

Probabil cel mai mare proprietar român de terenuri din vestul Capitalei, Mihnea Bălescu

Probabil cel mai mare proprietar român de terenuri din vestul Capitalei, Mihnea Bălescu

La circa 6 euro/mp, oferta de teren include şi proiectul de casă

Un mare investitor, probabil cel mai mare proprietar român de terenuri din vestul Capitalei, Mihnea Băles-cu, a început, la finele lunii august, o campanie agresivă de vânzare de loturi pentru case, la preţuri foarte mici. Mihnea a inflamat piaţa cu o ofertă prin care familiile obişnuite, cu venituri modeste, pot deveni proprietare de teren cu numai 100 milioane de lei vechi, pe care îi pot plăti şi în rate. În plus, cumpărătorii primesc, gratuit, şi un proiect de casă. În decurs de o săptămână, oferta i-a adus investitorului câteva contracte şi zeci de cumpărători interesaţi să îşi aleagă loturile pentru case.

Preţul foarte atractiv este valabil pentru terenuri de 350 mp din Bolintin Deal, Bolintin Vale, Grădinari, Ulmi, Crivina, Crevedia Mare, Crevedia Mică. În aceste localităţi, investitorul a compactat mari suprafeţe de teren, cu şi fără utilităţi, care sunt amplasate lângă lacuri, păduri, râuri, sau, uneori, cuprinse chiar între două astfel de puncte de atracţie.

Investitorul vinde şi terenuri mai scumpe, cu utilităţi amplasate în localităţi din imediata apropiere a Capitalei, în Domneşti, Bragadiru, Ciorogârla, Clinceni şi Joiţa, în cunoscute ansambluri rezidenţiale din zona de vest. Preţul cel mai mare pe care îl solicită pentru un teren este de 60 - 65 de euro/mp.

Deţine aproximativ un milion de metri pătraţi în vestul Bucureştiului

Mihnea Bălescu ne-a declarat: "Sunt, probabil, cel mai mare proprietar român de terenuri din vestul Capitalei, cu aproximativ un milion de metri pătraţi în 12 localităţi din prima treime a Zonei Metropolitane. Oferta cu care am inflamat piaţa, concurenţa şi potenţialii cumpărători nu este o poveste. Nu vând în pierdere pentru că am achiziţionat terenurile cu mult timp în urmă, la un preţ foar-te mic. În plus, câştigul meu este indirect, pe termen lung".

El ne-a povestit: "Am început să cumpăr terenuri încă de acum şapte ani, când am făcut un adăpost pentru căţei maidanezi în Prelungirea Ghencea. Atunci, eu şi Ioana Farcaş, asociata mea, aveam mai multe afaceri în Bucureşti. Cred că am investit, capital propriu, aproximativ 100.000 de dolari în achiziţia de terenuri şi, acum vreo patru - cinci ani, am renunţat la restul afacerilor pentru a ne ocupa exclusiv de achiziţia şi vânzarea de terenuri".

Până să intervină blocajul tranzacţiilor din toamna anului trecut, el a vândut terenuri mari, pe care le compacta, către diverşi investitori români şi străini: "Munca cea mai grea consta în achiziţia de suprafeţe mici de la primii proprietari. Apoi investitorii cumpărau de la mine terenuri mari şi foarte mari pentru revânzare, dar şi pentru dezvoltare".

S-a reorientat de la investitori mari, la persoane fizice

"Blocajul din imobiliare a izgonit aceşti clienţi de pe piaţa noastră", ne-a mai spus Mihnea, adăugând: "Nu pot să spun că am fost sărăcit de criză sau îngropat în datorii. Criza nu m-a prins pe picior greşit, numai că business-ul meu a dispărut. Spre surprinderea mea, în acest an, am început să am cereri, puţine desigur, pentru achiziţia de loturi mici pentru case. Am făcut tranzacţii cu suprafeţe potrivit de mari, cu utilităţi şi destul de scumpe. Când am realizat care este, de fapt, clientela mea, mi-am reconfigurat afacerea şi ofertele. Mă îndrept acum către toate categoriile de persoane şi ofer posibilitatea, în special, celor cu venituri modeste să îşi îndeplinească visul de a locui într-o zonă liniştită".

Cumpărătorii nu sunt abandonaţi "în mijlocul câmpului"

Investitorul susţine că vinde la un preţ incredibil de mic, de circa 6 euro/mp, terenuri în oaze de verdeaţă, cu şi fără utilităţi, intravilan sau extravilan. El afirmă că nu îi abandonează pe cumpărători "în mijlocul câmpului", fără perspective de dezvoltare. "Am proiecte de urbanizare a zonei. Pot fi aduse reţelele şi drumurile în aceste zone pentru sume acceptabile de bani, pe care şi le permit şi familiile cu venituri modeste, care nu se grăbesc să construiască. Eu am experienţa şi cunoştinţele necesare pentru a-i ajuta pe cumpărători să îşi construias-că, în timp, o locuinţă de vis, fără să dispună de sume impresionante de bani", ne-a mai declarat Mihnea Bălescu.

Oferta lui se adresează atât celor care au o nevoie imediată de a-şi construi case, cât şi celor care nu se grăbesc şi au astfel de planuri pe termen mai lung, de 3-5 ani, după posibilităţi. Investitorul a subliniat că are deja un plan de urbanizare a acestor viitoare cartiere rezidenţiale, cu o viziune modernă de sistematizare. Astfel, cumpărătorii terenurilor nu trebuie să cheltuiască suplimentar pentru planuri urbanistice, proiecte de construcţie sau avize. Tot el acoperă şi o mare parte din costurile pentru infrastructură.

Cumpărătorii de terenuri primesc, gratuit, şi proiectele de case

În suma de 100 milioane de lei vechi, cumpărătorii primesc şi proiecte de case, personalizate în funcţie de preferinţele lor. Mihnea ne-a explicat: "Afacerea noastră este pe termen lung. Noi ştim că trebuie să investim pentru a spori valoarea terenurilor pe termen lung. Pentru mine, este foarte uşor să mă ocup de utilităţi, urbanizare şi autorizaţii de construire. Eu sunt consilier local şi membru în Comisia de Urbanism şi Integrare Europeană din Bolintin Deal. Aşa că pot ajuta cumpărătorul cu informaţii sau cu sfaturi. Pentru persoanele fizice este şi mai greu şi mult mai scump să se ocupe şi să rezolve singure toate aceste detalii. Eu le pot negocia preţuri foarte bune pentru utilităţi şi drumuri. Le găsesc, gratuit, forţă de muncă ieftină şi calificată pentru construcţie. Zona Bolintin este recunoscută pentru echipele de constructori pricepuţi. Practic, mă angajez să ajut persoanele care cumpără terenuri, pe durata întregului proces, de la achiziţie până la finalizarea locuinţei".

Vrea să stabilizeze preţul terenurilor în vestul Capitalei, la un nivel cât mai scăzut, accesibil oricui

Viziunea lui Mihnea Bălescu este ca, în 5-10 ani, să mute spre vest centrul de greutate al Bucureştiului, pe segmentul rezidenţial. Şi segmentul logistic este foarte puternic dezvoltat în zona de vest, de-a lungul autostrăzii Bucureşti - Piteşti, graţie unui alt investitor cu viziune, domnul Ioannis Kassianos. Potrivit lui Mihnea, Ioannis Kassianos a început, în urmă cu cinci ani, proiectul pentru cel mai mare parc logistic din Europa, pe o suprafaţă de câteva sute de hectare din vestul Capitalei, unde au răsărit deja primele investiţii industriale şi logistice de succes.

În opinia investitorului nostru, vestul prezintă aceleaşi avantaje ca şi nordul (oaze de verdeaţă şi de linişte, lacuri, râuri, păduri, acces chiar mai bun în Capitală), la preţuri mult mai mici: "Pur şi simplu vestul nu este promovat suficient şi am hotărât să îl promovez eu. Există zone absolut spectaculoase pe care le-am descoperit, cu ani în urmă, întâmplător. Bucureştenii nu le cunosc. Mulţi nici nu ştiu că în Bolintin există două rezervaţii naturale, protejate prin lege. Îmi doresc să stabilesc şi să stabilizez preţul în vestul Capitalei, la un nivel cât mai scăzut, accesibil oricui".

Mihnea Bălescu a fost blamat de competitori pentru că vinde în pierdere, la preţ de dumping. "Mulţi oameni cred, în continuare, că oferta mea este o glumă", a completat Mihnea. El susţine că le-au spus tuturor că, la 6 euro/mp, are profit decent şi mulţumitor, pentru că nu a făcut achiziţii pe vârf de piaţă. Nu este dator la bănci şi nici nu a reinvestit nechibzuit profitul din vânzarea de terenuri.

În zonele în care el cere 6 euro/mp, toţi ceilalţi proprietari solicită 20-30 de euro/mp, iar anul trecut tranzacţiile se încheiau la 40-50 euro/mp. "Acolo unde eu vând cu 60-65 de euro/mp, toate ofertele sunt la peste 80 de euro/mp", ne-a mai spus Mihnea, precizând: "Anul trecut, terenurile se tranzacţionau acolo la peste 100 euro/mp".

Investitorul mai deţine şi alte proprietăţi, dar pe care nu le-a scos, deocamdată, la vânzare, pentru că nu are definit un plan de dezvoltare pe termen lung. Cum în 2009 a continuat să mai vândă din terenuri, deşi nu la volumul din anii trecuţi, Mihnea a continuat şi planul de achiziţii.

El apreciază: "Afacerea mea este pentru 20-30 de ani. O las generaţiilor viitoare. Nu pot să vând terenuri fără să nu existe, în zonă, un plan de dezvoltare frumos, inteligent, şi gândit pe termen lung. Nu poţi face într-un cartier cu câteva zeci de case o stradă lată doar de 5 metri, când pe o perioadă de 10-20 de ani pot apărea sute de case. Eu propun oamenilor o sistematizare modernă, generoasă, care să fie valabilă pentru zeci de ani".

Poţi face profit din terenuri şi pe timp de criză

Mihnea apreciază că poţi face profit decent din terenuri şi pe timp de criză, dacă eşti investitor de cursă lungă: "Urbanizarea adevărată nu înseamnă doar să vinzi terenuri lotizate aiurea. Adevăraţii dezvoltatori rămân să se ocupe de detaliile dezvoltării zonei şi după ce îşi vând terenurile".

El susţine că, în anii trecuţi, preţurile terenurilor au cunoscut o creştere fulminantă, dar care nu a fost sănătoasă. Marii perdanţi ai crizei sunt cei care au intrat ultimii în joc, exact ca în cazul Caritas. Cei care au cumpărat scump şi au vrut să vândă şi mai scump, dar fără să aducă plus valoare terenurilor, sunt acum aceşti mari perdanţi. Mihnea a adăugat: "Mi se pare normal să aibă loc o corecţie a pieţei. Dar mulţi vânzători încă ţin la preţ, din diverse motive. Preţurile solicitate pentru terenuri s-au întors acum la nivelul din 2005 -2006, după scăderi de până la 50%".

Investitorul a subliniat că, deşi multe agenţii imobiliare susţin că nu se mai fac tranzacţii cu terenuri, acestea au, totuşi, loc, la un nivel redus, dar direct între proprietari şi cumpărătorul final. Cumpărătorii vor să facă economie şi evită agenţiile pentru a nu mai plăti comision.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional