Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ProprietariiAsociaţiile de proprietari sunt dispuse să suporte parţial costurile reabilitării termice

F.A. Consilier /

Asociaţiile de proprietari sunt dispuse să suporte parţial costurile reabilitării termice

Sondaj realizat de revista "Bursa Construcţiilor", împreună cu Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, printre asociaţiile de proprietari din întreaga ţară

Cu toate că proprietarii nu dis-pun de prea mulţi bani, totuşi 58% dintre asociaţiile de proprietari chestionate în cadrul unui sondaj realizat în luna august de revista Bursa Construcţiilor împreună cu Liga Asociaţiilor de proprietari Habitat, au declarat că pot asigura "parţial" fondurile necesare reabilitării termice a blocurilor lor de locuinţe. Rămâne totuşi un procent important de asociaţii, 36% dintre cele chestionate de noi, care ne-au declarat că nu pot asigura în nici un fel plata lucrărilor de reabilitare termică.

Totuşi, principalul impediment în ceea ce priveşte intrarea asociaţiilor de proprietari în Programul guvernamental de reabilitare termică îl reprezintă costurile ce revin asociaţiilor, susţin 64% dintre asociaţiile chestionate. Dar un impediment major este considerat şi obţinerea acordului din partea membrilor asociaţiei pentru intrarea în acest program (54%). De asemenea, proprietarii acuză insuficientă implicare a autorităţilor locale ca fiind o problemă importantă care afectează derularea programului guvernamental (45%) şi imposibilitatea asociaţiei să aleagă constructorul (31%). Puţini proprietari sunt afectaţi de disconfortul produs pe perioada lucrărilor (8%).

Majoritatea covârşitoare (84%) a asociaţiilor de proprietari spun că blocurile lor au foarte mare nevoie de astfel de lucrări, procentul celor care susţin că au nevoie "medie" fiind de numai 14%.

Lucrările cele mai necesare sunt, în opinia proprietarilor, cele de izolare termică a pereţilor exteriori (91% dintre respondenţi). Acestea sunt urmate de termo-hidroizolarea terasei şi a planşeului peste ultimul nivel (70%), în timp ce înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente este considerată necesară de 66% dintre respondenţi. Un procent de 58% dintre respondenţi consideră necesare lucrările de izolare termică a planşeului peste subsol, iar 45% pe cele de izolare a conductelor. La polul opus se situează interesul pentru montarea centralelor termice de apartament (7%).

În ceea ce priveşte alte lucrări pe care proprietarii le consideră oportune, aproape jumătate dintre respondenţi au menţionat montarea de panouri solare pentru economisirea energiei (46%), în timp ce pentru mansardarea blocurilor s-au pronunţat 18% dintre cei chestionaţi.

Cele mai important aspecte în efectuarea lucrărilor de reabilitare termică le reprezintă calitatea lucrărilor executate (66% dintre asociaţiile chestionate) şi costul care revine asociaţiilor (65%).

În ceea ce priveşte etapa de implicare în care se aflau asociaţiile de proprietari la momentul efectuării sondajului, adică la jumătatea lunii august, 9% dintre asociaţiile chestionate colectaseră în contul asociaţiei fondurile necesare, 35% depuseseră la primărie dosarul cu documentaţia necesară, 20% luaseră decizia de înscriere în program în cadrul adunărilor generale ale blocurilor, 45% purtaseră discuţii cu membrii asociaţiilor despre opţiunea înscrierii în program, 32% ceruseră informaţii de la primărie, iar 22% s-au informat din mass media şi de pe internet. Un procent de 18% dintre asociaţiile chestionate nu întreprinseseră nici un demers pentru a se înscrie în programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor.

Propuneri ale asociaţiile de proprietari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică

- finanţarea prin credit bancar subvenţionat şi fonduri proprii ale asociaţiei. Subvenţionarea creditului se poate face din economia de energie rezultată prin izolare care este transpusă în subvenţii la încălzire proporţional mai mici;

- lucrările să fie finanţate de adminis-traţia locală cu recuperarea celor 20% pe măsura executării lucrărilor;

- proiecte cu finanţare din fonduri europene sau alte programe naţionale;

- subvenţii şi credite cu dobânzi preferenţiale;

- plata în rate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional