Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

RENDEROC FCMortar de finisare monocomponent pe bază de ciment, modificat cu polimeri

F.A. Materiale /

Mortar de finisare monocomponent pe bază de ciment, modificat cu polimeri

Descriere

Renderoc FC este livrat ca un amestec gata preparat de pulberi uscate care necesită doar adăugarea de apă curată la locul de aplicare pentru a obţine un mortar de reparaţie foarte consistent pe bază de ciment. Materialul are la bază un amestec de cimenturi, agregate calibrate, fileri speciali şi aditivi chimici pentru a realiza un material cu bune caracteristici de lucrabilitate, minimizând totodată cantitatea de apă. Produsul are compatibilităţi excelente cu betonul şi este perfect compatibil cu alte mortare din gama Renderoc şi cu peliculele Dekguard.

Avantaje

- Uşor de folosit - nu necesită o amorsă sau o membrană de protecţie independentă

- Aderenţă excelentă la substratul de beton

- Gata preparat pentru a preveni variaţiile de dozaj - necesită doar adăugarea de apă curată la locul de aplicare

- Nu conţine adaosuri de cloruri

- Compatibil cu Renderoc Galvashield XP

Conformitate cu standardele Renderoc FC este agrementat de Comisia Britanică de Agrement cu Certificatul nr. 98/3461.

Criterii de proiectare

Renderoc FC este creat pentru utilizare verticală sau de plafon pentru umplerea structurilor poroase în formă de fagure şi a orificiilor de până la 3 mm adâncime în suprafaţa betonului.

Proprietăţi

Au fost obţinute următoarele rezultate la un raport apă/pulbere de 0,3:1 gravimetric sau 1:3 volumetric, la temperatura de 20 EC.

Metoda de testare Rezultat tipic

Coeficient de expansiune termică 7 - 12 x 10-6/0C

Timpul de aplicare Aprox. 20 minute

Timpul de întârire 30 minute - 1 oră

Densitatea în stare proaspată Aprox. 2000 kg/m3

Nota: Timpul de aplicare şi cel de întărire variază în funcţie de temperatura mediului şi a substratului.

Precizari

Renderoc FC este un mortar de finisare unicomponent, pe bază de ciment, modificat cu polimeri, ce se prezintă ca un amestec de pulberi amestecate, care necesită doar adăugarea de apă curată la locul de aplicare. Materialul poate fi utilizat fără sisteme individuale de amorsare sau protectie.

Instrucţiuni de aplicare

Pregătirea suprafeţei

Curăţaţi suprafaţa şi înlăturaţi praful, materialul liber, tencuiala, uleiul, vopseaua, grăsimile, straturile de coroziune sau de alge. Buciardaţi suprafaţa pentru a înlătura lăptirile, descoperiţi agregatul fin prin cioplire blandă sau prin sablare cu alice.

Straturile de ulei şi grăsimi trebuie înlăturate prin curăţare cu aburi, spălare cu detergent sau prin utilizarea unui degresant potrivit. Eficacitatea decontaminării trebuie verificată printr-un test de aderenţă (prin tragere).

Mortarele de reparaţii din gama Renderoc nu necesită preparare suplimentară înaintea aplicării Renderoc FC. Nu este necesar un sistem de amorsare suplimentar. Suprafeţele curăţate trebuie suflate cu aer comprimat fără ulei înainte de a continua. Suprafeţele pregătite trebuie să fie bine saturate cu apă curată înainte de aplicarea Renderoc FC, iar apa reziduală de la suprafaţă trebuie înlăturată. În condiţii de uscare extreme poate fi necesară udarea de mai multe ori pentru a asigura saturarea substratului în momentul aplicării.

Lucrul trebuie planificat şi trebuie avut grijă ca apa să nu intre in contact cu suprafeţele pe care a fost aplicat Renderoc FC cel puţin 12 ore de la aplicare.

Amestecarea

Trebuie avut grijă ca Renderoc FC să fie bine amestecat. Cantităţi mici (de până la 10 kg) pot fi amestecate manual folosind un butoi sau o găleată de amestecare potrivită. Cantităţile mai mari trebuie amestecate folosind un malaxor puternic. Amestecarea într-un butoi de mărime potrivită folosind o paletă în spirală agrementată adaptată la o maşină de găurit de putere la viteză mică (400/500 rpm) constituie o alternativă acceptabilă.

Avertisment la amestecare

Ca şi în cazul altor mortare de reparaţie unicomponente, Renderoc FC dovedeşte caracteristici de lucrabilitate satisfăcătoare chiar în cazul în care nu este bine amestecat.

Aceasta are ca rezultat un nivel de performanţă sensibil diminuat sau posibila distrugere. Este prin urmare esenţial ca instrucţiunile de amestecare să fie urmate în amănunt, cu accent deosebit pe cantitatea de apă folosită şi pe durata amestecării.

Atunci când se amestecă manual cantităţi mici, Renderoc FC trebuie dozat volumetric. Adăugaţi trei volume de pulbere de Renderoc FC cu un volum de de apă potabilă. Se amestecă bine timp de minimum 3 minute.

Pentru volume mai mari, puneţi 7-8 litri de apă potabilă în malaxor şi, cu aparatul în funcţiune, adăugaţi un sac întreg de 25 kg de Renderoc FC şi amestecaţi timp de minimum 3 minute (maximum 5 minute). În funcţie de temperatura mediului şi de consistenţa dorită, cantitatea de apă necesară poate varia uşor dar nu trebuie să depăşească 8 litri la un sac de 25 kg de Renderoc FC. Nu adăugaţi ulterior apă. Nota: În toate cazurile pulberea de Renderoc FC trebuie adăugată apei.

Aplicare

Aplicaţi amestecul de Renderoc FC cu mistria de fier pe substratul pregătit, într-un strat de grosime minimă. Trebuie aplicat cât mai repede şi lăsat să se întărească parţial înainte de a fi netezirea finală cu mistria. Dacă este necesară obţinerea unei suprafeţe foarte netede, suprafaţa acoperită cu Renderoc FC se stropeşte cu puţină apă cu ajutorul unei bidinele înainte de ultima finisare cu mistria.

Nu începeţi aplicarea în iminenţa ploii decât dacă suprafaţa este acoperită sau protejată.

Nota: grosimea maximă de aplicare a stratului de Renderoc FC este 3mm, măsuraţi de la adâncimea orificiilor până la suprafaţa finisată.

Lucrul la temperaturi scăzute

Trebuie luate precautii normale în cazul lucrului pe timp de iarnă cu materiale pe bază de ciment. Materialul nu trebuie aplicat când substratul şi/sau temperatura aerului este mai mică de 50C.

La 50C sau la mai mult de 50C puteţi relua aplicarea.

Lucrul la temperaturi mari

La temperaturi ale mediului de peste 350C, materialul trebuie depozitat la umbră şi la amestecare trebuie adăugată apă rece.

Protejarea

Renderoc FC nu necesită nicio formă de protejare în condiţii de temperaturi ale mediului moderate, dar în condiţii de uscare rapidă poate fi necesară protejarea. În acest caz Renderoc FC trebuie protejat imediat după finisare conform practicii de turnare a betonului. Se recomandă în acest caz utilizarea produsului Nitobond AR, sprayat pe suprafaţa de Renderoc FC finisată, într-o peliculă continuă. Suprafeţele mari trebuie protejate pe măsura aplicării cu mistria (0,5 m2 odată) fără a aştepta acoperirea întregii suprafeţe. În condiţii de uscare foarte rapidă, trebuie folosită o protejare suplimentară prin învelire cu polietilena a muchiilor suprafeţei.

În condiţii de temperaturi scăzute, suprafaţa reparată şi finisată trebuie protejată împotriva îngheţului.

Acoperirea cu finisări decorative şi de protecţie

Renderoc FC poate fi acoperit cu o barieră de protecţie/peliculă decorativă după minimum 48 de ore. Fosroc recomandă folosirea gamei Dekguard ca peliculă de protecţie şi anti-carbonatare.

Aceste produse oferă un aspect uniform şi protejează părţile structurii care nu au fost reparate şi pot fi altfel expuse eroziunii mediului.

Curăţare

Renderoc FC trebuie îndepărtat de pe unelte, echipamente şi malaxoare cu apă curată imediat după folosire. Materialul protejat poate fi îndepărtat numai mecanic.

Contraindicaţii

Renderoc FC nu trebuie utilizat când temperatura este mai mică de 50C. Nu continuaţi aplicarea în iminenţa ploii decât dacă suprafaţa este acoperită sau protejată. Expunerea la precipitaţii înaintea prizei complete poate duce la absorbţii de apă şi diminuarea substanţială a performanţelor produsului întărit.

Produsul nu trebuie expus curgerilor de apă în timpul sau după aplicare. Dacă apar suspiciuni în privinţa temperaturii sau a stării substratului, consultaţi Departamentul de Relatii cu Clientii. Când Renderoc FC este folosit în combinaţie cu Dekguard Elastic sau Dekguard E2000, proprietăţile elastomerice şi rezistenţa la rupere ale suprafeţei astfel acoperite o fac nepotrivită pentru suprafeţele supuse direct atacului fizic prin acte de vandalism. Trebuie avute în vedere în acest caz produsele Dekguard S sau Graffitiguard.

Mod de livrare

Renderoc FC: saci de 25 kg

Consum specific

Renderoc FC: aprox. 15,0 ltr/sac de 25 kg (5,0 mp la 3 mm grosime)

Mod de viaţă la depozitare

Toate produsele au o durată de viaţă la depozitare de 12 luni dacă sunt păstrate în loc uscat în ambalajul original nedesfăcut.

Condiţii de depozitare

A se depozita în mediu uscat în ambalajul original nedesfăcut. Depozitat la temperaturi ridicate şi/sau umiditate sporită durata de viaţă la depozitare se poate reduce la 4 - 6 luni.

Măsuri de precauţie

Sănătate şi siguranţă

Renderoc FC conţine pulberi de ciment care, când sunt amestecate sau când sunt în contact cu apa, eliberează alcalini care pot afecta pielea. În timpul folosirii evitaţi inhalarea pulberii şi contactul cu pielea şi ochii. Purtaţi echipament de protecţie corespunzător, mănuşi, ochelari de protecţie şi echipament de protecţie pentru căile respiratorii. Folosirea cremelor de protecţie conferă protecţie suplimentară pentru piele. În caz de contact cu pielea, clătiţi bine cu apă, apoi curăţaţi cu apă şi săpun. În caz de contact cu ochii, clătiţi imediat cu multă apă şi consultaţi un medic. În caz de ingurgitare, consultaţi de urgenţă un medic - nu vă provocaţi voma.

Comportamentul la foc

Produsul Renderoc FC nu este inflamabil.

Pentru informaţii suplimentare consultati Fişa tehnică de Siguranţă a produsului.

Produsele FOSROC sunt garantate împotriva defectelor de material şi de fabricaţie şi sunt vândute conform condiţiilor standard pentru livrarea de mărfuri şi prestări servicii. Fişele tehnice conţinând aceste condiţii pot fi obţinute la cerere. Deşi FOSROC face tot posibilul pentru a asigura acurateţea şi corectitudinea oricărei consultanţe, specificaţii sau informaţii care i-ar fi solicitate, compania nu poate, neavând controlul direct sau continuu asupra locului şi modalităţilor de aplicare a produselor sale, să-şi asume direct sau indirect responsabilitatea de orice fel care derivă din utilizarea produselor FOSROC, indiferent dacă consultaţiile, specificaţiile, recomandările sau informaţiile date sunt respectate sau nu.

Produsul Renderoc FC este distribuit pe piaţa românească de "Iridex Group Import Export" din Bucureşti. Domnul Tudor Marinescu, Director Materiale Speciale pentru Constructii în cadrul societăţii menţionate, ne-a spus că un sac de 25 kg de Renderoc FC costă 29,80 euro + TVA.

Renderoc FC este proiectat pentru aplicare în straturi subţiri, obţinându-se o suprafaţă netedă a betonului sau zidăriei care urmează să fie acoperite cu un strat protector/decorativ.

Imperfecţiunile suprafeţei de până la 3 mm adâncime pot fi umplute prin aplicare cu racleta. Imperfecţiunile mai mari trebuie acoperite separat în prealabil, din nou limitând grosimea stratului la 3 mm. Alternativ, trebuie acordată atenţie utilizării mortarului de reparaţie şi protecţie Renderoc RP252.

Renderoc FC poate fi de asemenea utilizat şi în asociere cu alte mortare din gama Renderoc. În condiţii normale, produsul nu necesită o amorsă sau o membrană de protecţie independentă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional