Piaţa de echipamente şi materiale pentru instalaţiile termice şi de aer condiţionat este extrem de diversificată. Ca urmare, Alina Negrila, director adjunct al "Integral Technic Trade", companie specializată în domeniul instalaţiilor de aer condiţionat, ventilaţie, încălzire, electrice, recomandă beneficiarilor să decidă asupra tipului de echipament achiziţionat împreună cu un specialist şi nu în funcţie de sfaturile vecinilor sau "meseriaşilor".
Astfel, în ceea ce priveşte instalaţiile termice, acestea trebuie alese în funcţie de volumul şi configuraţia spaţiului şi de necesarul de apă caldă menajeră, respectiv de numărul de utilizatori, de stilul de viaţă al acestora. Specialistul va efectua un calcul energetic, care stă la baza alegerii echipamentului potrivit. Achiziţionarea unor centrale termice moderne şi performante asigură economii de energie care determină amortizarea rapidă a costurilor instalaţiei.
Echipamentele de aer condiţionat se aleg în funcţie de orientarea faţă de soare şi de volumul spaţiului climatizat, de mărimea suprafeţelor vitrate şi de gradul lor de izolare, de numărul de schimburi de aer (natural sau forţat), de sursele de încălzire şi de numărul de persoane aflate în încăperi. Alegerea echipamentului trebuie făcută împreună cu specialistul în instalaţii de aer condiţionat, care va calcula puterea frigorică necesară.
Tipul echipamentului de aer condiţionat (de perete, de pardoseală, încastrat în tavan, etc) se alege în func-ţie de preferinţele beneficiarului. Este bine ca beneficiarul să solicite de la furnizor datele tehnice ale echipamentelor, respectiv: clasa energetică, domeniul de funcţionare din punct de vedere al temperaturii mediului ambiant, nivelul de zgomot atât al unităţii interioare, cât şi cel al unităţii exterioare, tipurile de filtre cu care sunt dotate echipamentele, ce funcţii îndeplinesc acestea: răcire, încălzire, ventilare, dezumidificare, programare orară, etc.
Tot împreună cu specialistul în instalaţii de aer condiţionat se alege locul de montaj al unităţilor interioare şi exterioare, astfel încât echipamentul să fie exploa-tat la maxim, în condiţii de confort al beneficiarului.
Atât la instalaţiile termice, cât şi la cele de aer condiţionat, doamna Alina Negrilă recomandă beneficiarilor să achiziţioneze modelele mai noi deoarece, în acest domeniu, "nou" înseamnă respectarea standardelor şi normelor comunităţii europene, eficienţa energetică, utilizare facilă, design modern, funcţii noi, care sporesc siguranţa şi confortul utilizatorilor.
De asemenea, doamna Negrilă recomandă beneficiarilor să apeleze la firme specializate, cu vechime în domeniu care să asigure proiectarea, vânzarea cât şi montarea echipamentelor, precum şi garanţia, şi service postgaranţie.
Ca dealer Viessmann, unul din cei mai importanţi producători de echipamente pentru instalaţiile termice şi în contextul crizei energetice din ce în ce mai pregnante, societatea "Integral Technic" promovează instalaţiile solare tip Vitosol, ca soluţie pentru preparea apei calde menajere în completarea fiecărui sistem de încălzire Viessmann. De asemenea, firma comercializează cazanele în condensaţie produse de Viessmann care sunt pregătite pentru funcţionarea cu combustibil biogen, cea mai bună soluţie pentru viitor.
Compania "Integral Technic Trade", în calitate de dealer Daikin, unul din cei mai importanţi producători de aparate de aer condiţionat, promovează sistemul "Altherma". Acest sistem produce căldură de trei ori mai eficient decât sistemele de încălzire cu combustibil tradiţionali sau electrice, prin folosirea căldurii din mediul înconjurător. Tehnologia "inverter", care stă la baza sistemului, asigură un consum redus de energie. Costurile de instalare sunt minimizate prin faptul că nu sunt necesare lucrări de excavare. Neproducând flacară şi fum nu este necesar un coş de evacuare sau ventilarea constantă a camerelor. "Altherma" poate fi configurată să funcţioneze împreună cu o instalaţia termică nouă sau deja existentă: radiatoare, încălzire prin pardoseală sau ventiloconvectoare. De asemenea, asigură producerea apei calde menajere, chiar şi prin conectarea la instalaţiile solare.
La acest sistem există şi opţiunea de "răcire" a încăperilor, pentru zilele calde de vară.
Deoarece nu se alimentează cu gaz, motorină sau alte substanţe primejdioase, "Altherma" este un sis-tem extrem de sigur, nepoluant.
Sistemul "Altherma" este format dintr-o unitate exterioară ce preia căldura aerului din mediul înconjurător, creşte temperatura până la valoarea necesară încălzirii locuinţei şi o transmite unităţii interiore. Aceasta încălzeste apa care circulă prin radiatoare, prin sistemul de încălzire prin pardoseală sau prin ventiloconvectoare şi asigură necesarul de apă caldă menajeră. De asemenea, sistemul "Altherma" mai conţine un rezervor de apă care, iniţial, este încălzită de aerul din mediul înconjurător printr-un schimbător de căldură conectat la o pompă de căldură. O rezistenţă termică adiţională asigură încălzirea apei din rezervor la valoarea necesară consumului domestic. Având un regulator de temperatură inteligent, este posibilă reglarea încălzirii sau răcirii încăperilor în funcţie de necesităţile utilizatorilor. "Altherma" este un sistem inteligent şi economic pentru obţinerea unui confort total, spune doamna Alina Negrilă.
Dacă în primul semestru al anului cele mai multe vânzări realizate de compania "Integral Technic Trade" au fost generate de segmentul "casnic" al pieţei, doamna Alina Negrilă, director adjunct al firmei speră ca în cel de-al doilea semestru compania să îşi dezvolte cât mai mult vânzările către segmentul "corporate" al pieţei.
În acest an, compania "Integral Technic" a lansat un important proiect în domeniul imobiliar, "Baneasa Happy House", care constă în construirea a trei blocuri tip vilă, cu regimul de înălţime subsol + parter+ două etaje + al treilea retras. Complexul are în componenţă 54 de apartamente cu o suprafaţa construită desfăşurată de aproximativ 8.000 mp (din care circa 6000 mp suprafaţă construită locuibilă, circa 1000 mp suprafaţă construită spaţii comune şi circa 1000 mp subsol). Ansamblul de locuinţe va fi edificat pe un teren în suprafaţă de 3723 mp în zona Băneasa. La acest proiect "Integral Technic" are atât rolul de dezvoltator, cât şi de executant al instalaţiilor termice, de aer condiţionat, ventilaţie, şi electrice.