Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

SOLUŢII PENTRU CRIZĂRED nu-şi mai vinde centrele comerciale şi le integrează sub management propriu

F.A. Piaţa Imobiliară /

Teodor Pop, managing partner RED

Teodor Pop, managing partner RED

Criza financiară internaţională afectează toate sectoarele economiei şi are ecouri şi în ţara noastră. Piaţa românească imobiliară a resimţit efectele crizei prin restrângerea creditării şi, implicit, scăderea tranzacţiilor în cursul acestui an. În aceste condiţii, cunoscutul dezvoltator imobiliar RED a anunţat, la finele lunii octombrie, că va păstra în administrare proprie proiectele pe care le dezvoltă pe piaţa românească. RED are în lucru, în diferite stadii, proiecte cu funcţiuni mixte în marile oraşe din ţară. Acestea sunt grupate în jurul unor mari centre comerciale în valoare totală de 700 milioane de euro. Totodată, RED va mai demara, în următorii ani, investiţii de circa 300 de milioane de euro. În total, nouă centre de retail vor intra sub administrarea proprie a companiei.

Teodor Pop, managing partner RED, a explicat: "Am considerat că acestea sunt soluţiile pentru o perioadă de criză. Am decis să nu ne mai vindem proiectele pentru că ni se ofereau preţuri mai mici decât valoarea lor reală tocmai din cauza declinului în care au intrat toate pieţele imobiliare. Sectorul imobiliar nu se poate disocia de criza economică recentă, iar sentimentul general de nesiguranţă din domeniul financiar va influenţa cu certitudine şi deciziile luate de dezvoltatori şi finanţatori deopotrivă. Pentru a face faţă unor transformări fără precedent în peisajul economic, actorii domeniului imobiliar se află în faţa unor decizii importante pentru evoluţia lor ulterioară".

Domnul Pop a spus că RED nu va renunţa la niciunul din proiectele demarate în România până în momentul de faţă, mai ales că grupul are foarte mare încredere în conceptul şi mixul de chiriaşi promovat. Cunoscutul dezvoltator are un portofoliu personalizat de proiecte şi foarte variat, prin integrarea de spaţii publice şi institute culturale şi de artă contemporană.

Conducerea RED consideră că piaţa românească va depăşi acest moment crucial în a doua jumătate a anului 2010, când majoritatea centrelor comerciale promovate vor fi date în folosinţă.

Potrivit oficialilor RED, piaţa spaţiilor comerciale din ţara noastră se va confrunta cu întârzieri de proiecte sau chiar stoparea definitivă a unor construcţii. Nu este exclus ca piaţa să asiste şi la falimente răsunătoare. Vor rezista numai brand-urile puternice şi dezvoltatorii care dispun de finanţare şi nu depind foarte tare de bănci.

RED Management Capital a fost creat, în noiembrie 2005, pentru investiţiile fondurilor Warburg Pincus şi GED Eastern Fund II din Europa de Sud-Est, în special din România.

Valoarea proiectului "Casa Nova Residence" din Corbeanca a fost redusă cu două treimi

Compania "Asset Management", cu capital american, şi-a regândit proiectul "Casa Nova Residence" din Corbeanca şi a redus investiţia de la 300 milioane de euro la 100 milioane de euro, ca urmare a "exploziei" preţurilor terenurilor în zonă.

"Planul iniţial era de extindere a terenului de 50 hectare până la 100 de hectare, însa dezvoltatorul nu a reuşit să ducă acest plan până la capăt pentru că preţurile terenurilor în zonă au explodat în această perioadă. Proprietarii care au aflat de intenţia dezvoltatorului de a se extinde au mărit nejustificat preţul", au declarat reprezentanţii firmei imobiliare "Eurometropola", promotorul proiectului.

Potrivit acestora, lucrările complexului au fost deja demarate. În prima fază a proiectului au fost realizate 88 de case individuale cu structură P, P+1 şi P+1+M şi suprafeţe construite cuprinse între 150 şi 400 mp. Aceste case au fost vândute integral încă din această vară, iar noii proprietari se vor putea muta începând cu vara anului 2009.

"Cea de-a doua fază a proiectului va cuprinde înca 212 de vile individuale şi de tip duplex şi 16 imobile cu structură P+2E+3 retras, în cadrul cărora sunt disponibile 300 apartamente, totalizand 35.000 mp construiţi. Parterul acestor imobile va fi destinat exclusiv spaţiilor comerciale care se vor închiria sau vinde, în funcţie de solicitări. Mai mult, tot în a doua fază se vor construi şi o serie de facilităţi, respectiv şcoală, grădiniţă, spital, club, terenuri de tenis, cămin de bătrâni cu centru de tratament şi recuperare, şi mai multe locuri de joacă pentru copii", mai spun cei de la Eurometropola.

Suprafaţa totală a terenului pe care se va întinde acest complex este de 50 hectare, iar până la sfârşitul acestui an se vor finaliza primele patru case model. Potrivit companiei, valoarea totală a proiectului este estimată în acest moment la 100 milioane euro, urmând să se suplimenteze, în funcţie de solicitările apărute până la finalizarea integrală, din 2010.

"Asset Management" mai are în portofoliu şi alte proiecte rezidenţiale, cum ar fi Solaria Residence Băneasa şi Bectro Office Building Unirea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional