Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Străinii, atraşi de imobiliarele de lux şi de mobila de calitate de la noi

Piaţa Imobiliară /

Străinii, atraşi de imobiliarele de lux şi de mobila de calitate de la noi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară se află într-un punct sensibil, la nivel global, mulţi analişti estimând că urmează o criză care deja a început să se simtă în alte ţări. În acest context, străinii sunt atraşi de locuinţele noastre de lux, după cum afirmă specialiştii din domeniu.

    Segmentul imobiliar de lux din nordul capitalei (zona Pipera) se consolidează ca un pol de atracţie pentru investitorii şi cumpărătorii străini, datorită unui mix ideal de beneficii, susţin sursele citate. Printre avantaje se numără preţul competitiv în comparaţie cu alte capitale europene şi accesul uşor la facilităţi precum şcolile internaţionale de top din Bucureşti.

    O analiză realizată de City Garden Residence, dezvoltatorul proiectului Bonton Luxury Villas din Pipera, arată că 80% dintre cumpărătorii primei faze sunt străini, în timp ce doar 20% sunt români. De asemenea, ponderea cumpărătorilor finali versus investitori este de 70% - 30%.

    Bucureştiul se numără printre capitalele europene cu cele mai competitive preţuri la locuinţe, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru investitorii străini ce caută să achiziţioneze proprietăţi de acest tip într-un oraş în dezvoltare. De asemenea, randamentul investiţional şi potenţialul de apreciere a valorii proprietăţii în timp sunt alte motive importante care îi determină pe investitorii străini să ia în considerare achiziţionarea de imobile de lux în nordul capitalei.

    În acest context, dezvoltatorul City Garden Residence a vândut majoritatea primelor 36 de vile ale proiectului Bonton Luxury Villas către cumpărători străini. Aceştia au achiziţionat locuinţele la preţuri pornind de la 400.000 de euro + TVA, ceea ce înseamnă un preţ pe metru pătrat util de circa 1.365 euro, mai mic comparativ cu cele din alte capitale europene. Vilele ansamblului au suprafeţe utile între 293 - 327 mp şi beneficiază de până la 7 camere spaţioase, 2 sau 3 terase, grădină proprie şi finisaje premium. Circa o treime dintre cumpărători au optat pentru lift interior, o dotare exclusivistă pe care dezvoltatorul o pune la dispoziţie.

    Având în vedere un nivel mediu al chiriei din zonă situat între 3.000 - 4.000 de euro şi un buget suplimentar pentru amenajări, investitorii pot beneficia de un randament anual de aproximativ 8%, ceea ce depăşeşte media pieţei.

    Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, arată: "Piaţa imobiliară de lux din capitală a cunoscut o evoluţie semnificativă în ultimii ani, stimulată de creşterea cererii, de diversificarea proiectelor şi de randamentele oferite. Piaţa este atractivă pentru cumpărătorii străini, deoarece preţurile locuinţelor încă nu s-au aliniat la nivelul altor capitale europene, fiind mult mai accesibile. Aceştia au înţeles că este momentul oportun pentru a investi, deoarece nu va exista o scădere în perioada următoare, spre deosebire de aşteptările românilor. Preţurile materialelor de construcţii s-au majorat cu peste 50% de la începerea lucrărilor, ceea ce va determina o creştere a preţurilor locuinţelor din faza a doua".

    Pe lângă costul avantajos, facilităţile diverse ale zonei Pipera contribuie la atractivitatea acesteia, în special proximitatea faţă de şcolile internaţionale. Acest avantaj reprezintă o prioritate pentru mulţi expaţi care se mută împreună cu familiile lor în capitală. Proiectul Bonton Luxury Villas este situat la doar 200 de metri de Şcoala Americană, având în apropiere şi alte şcoli prestigioase, cum ar fi British School of Bucharest, Olga Gudynn International School sau Maarif Schools of Bucharest. De asemenea, proiectul se află în vecinătatea Pădurii Băneasa şi este bine conectat la punctele de interes ale oraşului, precum zonele de birouri Pipera, Voluntari şi Aurel Vlaicu, centre comerciale, centrul capitalei şi aeroport.

    Ansamblul rezidenţial Bonton Luxury Villas este alcătuit din 66 de vile de lux, cu dotări moderne şi facilităţi integrate - club privat cu piscină şi sală de sport. În prezent, proiectul se află în faza a doua de dezvoltare, care cuprinde 30 de vile. Acestea sunt deja construite, aflându-se în stadiul de finisaj. Termenul pentru finalizarea lucrărilor de construcţie este programat pentru acest an, iar finisajele interioare vor fi realizate în 2024. Valoarea totală a investiţiei în proiect este de peste 19 milioane de euro. Preţul unei vile în faza a doua a proiectului începe de la 449.000 euro + TVA.

    Kazahii şi cei din ţările fostei URSS - îndrăgostiţi de mobila românească

    Se pare că nu doar imobiliarele de lux de la noi îi atrag pe străini, ci şi mobila românească de calitate, care are mare căutare mai ales în anumite state din afara UE. Un exemplu în acest sens este casa fostului preşedinte al Kazahstanului, Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev, aceasta fiind mobilată în totalitate cu mobilă românească din lemn masiv. O mare parte din obiectele de mobilier despre care vorbim au fost produse în fabrica de mobilă SIMEX din ŞIMLEU SILVANIEI - SĂLAJ, înainte de 1989, arată Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul comercial al SIMEX, care a declarat, într-o comunicare către presă: "Cireaşa de pe tort o reprezintă "vitrina vânătorului", ce prezintă imagini sculptate cu diferite animale sălbatice, executate manual de meşterii români la un nivel artistic excepţional. Această vitrină a fost făcută cadou de Nicolae Ceauşescu lui Leonid Brejnev, iar acesta a transmis cadoul mai departe către preşedintele kazah Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev.

    Specialiştii de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg au încercat de două ori, însă fără succes, să copieze această "vitrină vânătorească", pentru ca să fie făcută cadou lui Mihail Gorbaciov, respectiv lui Boris Elţîn. Această "neputinţă" a specialiştilor ruşi de la Ermitaj demonstrează marea valoare a şcolii româneşti de mobilă, care a fost şi este la un nivel super-înalt, recunoscută pe plan internaţional, arată că în ROMÂNIA putem produce calitate, care să concureze pentru locul 1 mondial!"

    Mobila Românească în Kazahstan şi ex-URSS are o istorie profundă de zeci de ani, multe generaţii au dormit, au învăţat şi au servit masa pe mobilă Românească, evidenţiază reprezentantul Simex, precizând că, în Kazahstan şi în republicile ex-URSS, aproape în toate casele există mobilă Românească: "Aici mobila românească este cotată, percepută şi vândută ca fiind cea mai bună şi elegantă mobilă din lume, fără pic de glumă se spune că fiecare al 2-lea sau al 3-lea copil născut în URSS a fost "conceput" într-un pat pe care scrie "Made in România""....

    Sursa citată arată că fabrica de mobilă SIMEX din Şimleu Silvaniei a mobilat inclusiv palatul preşedintelui din Turkmenistan, care ştia de mobila românească din copilărie, din casa părinţilor săi.

    Gabriel Lavrincic mai susţine: "Mobila românească deţine o imagine foarte bună pe piaţa internaţională a mobilei, fără doar si poate mobila româneasca ar putea deveni un brand mondial de top cu reprezentanţe în toate ţările lumii, din Londra până la Sydney. Pentru ca acest lucru să devină realitate, avem nevoie ca factorii de decizie să se trezească din somn, să conştientizeze şi să se implice în susţinerea industriei româneşti de prelucrare a lemnului. Să nu uităm că am avut fabrici de mobilă în ţară cu mii de angajaţi...".

    România are o tradiţie puternică şi reprezintă o forţă uriaşă în industria prelucrării lemnului, însă, din păcate, nu beneficiază de promovarea şi de susţinerea corectă a politicienilor, atrage atenţia domnia sa, apreciind că industria românescă de mobilă (încă) reprezintă pentru România o carte de vizită serioasă pe plan internaţional: "Acest lucru se datorează managerilor români şi investitorilor autohtoni care cred în România. Încă mai avem în ţară resurse umane şi industriale de care trebuie să avem grijă mare să nu le pierdem. (...) Brandul românesc de mobilă SIMEX a devenit ambasadorul comercial al României în lume şi locomotiva care trage industria românească de mobilă ASIA.

    Creşterea economică explozivă din Asia este una dintre tendinţele globale care modelează lumea noastră. Asia este "căminul" celor mai rapide economii în dezvoltare din lume, importanţa şi influenţa sa la nivel mondial este în ascensiune. Astfel, Asia contează pentru Europa, ca şi pentru România, şi va conta chiar şi mai mult în viitor. România ar trebui să-şi facă un obiectiv important în relaţiile cu statele central-asiatice, prin promovarea coridoarelor Asia Centrală - Marea Caspică - Caucazul de Sud - Marea Neagră şi, în continuare, prin România, către Europa Centrală".

    Industria mobilei reprezintă un sector important în cadrul economiei din România, producţia de mobilă reprezentând cea mai complexă activitate din industria lemnului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional