Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Trend pozitiv pe piaţa locală a centralelor termice

Companii /

Trend pozitiv pe piaţa locală a centralelor termice
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa locală a centralelor termice se află pe un trend pozitiv, potrivit domnului Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, atât despre elementele care influenţează această piaţă, cât şi despre activitatea Ariston pe piaţa noastră.

    (Interviu cu domnul Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România)

    Reporter: Cum a evoluat piaţa autohtonă a sistemelor de încălzire, anul trecut?

    Cătălin Drăguleanu: Piaţa locală de centrale termice a înregistrat un trend pozitiv, în ultimii ani, şi am putut observa acest lucru şi în 2016. După ce, în septembrie 2015, piaţa de profil a trecut printr-o schimbare majoră, odată cu introducerea normativelor europene ErP ce prevăd ca pe piaţa locală să fie importate şi vândute doar modele de centrale termice în condensare, în acest an am simţit o maturizare a sectorului.

    Românii au înţeles avantajele pe care le oferă tehnologia condensării, tot mai mulţi au ales modele din gama de vârf, ce oferă o serie de avantaje, şi nu au mai pus la fel de mult accent pe preţ, ci pe calitate, şi mai ales pe serviciile post- vânzare. Tocmai din acest motiv, Ariston se concentrează în a oferi cât mai multe avantaje suplimentare, pe lângă produsul în sine.

    În 2016, piaţa a fost impulsionată şi de numărul mare de proiecte rezidenţiale finalizate, dar şi de puterea de cumpărare în creştere a românilor, care au avut bugete pentru realizarea de proiecte de reamenajare. Astfel, segmentul de înlocuire a centralelor de generaţie mai veche a fost într-o continuă creştere.

    Desigur, piaţa centralelor termice este susţinută şi de debranşările de la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, raportat la datele pe care le avem pe 2016, conform ANRSC (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), 22.400 de locuinţe au fost deconectate de la sistemul de încălzire din întreaga ţară şi estimările noastre arată că majoritatea au optat pentru o centrală termică.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Cătălin Drăguleanu: Pentru anul în curs mizăm pe o nouă creştere a pieţei de profil, mai ales din punct de vedere valoric. Aceasta va fi susţinută cu precădere de înlocuirile de centrale termice şi de trecerea exclusivă la centrale termice în condensare. Practic, numărul celor care sunt la prima instalare este tot mai mic şi cele mai multe achiziţii se fac pentru înlocuirea echipamentelor de generaţie mai veche.

    De asemenea, în acest an piaţa va fi susţinută şi de dezvoltarea segmentului rezidenţial, dar şi de proiecte mari de clădiri de birouri sau comerciale, aici fiind absorbite echipamente cu capacităţi foarte mari.

    Reporter: Ce asemănări/deosebiri există între piaţa europeană a centralelor termice şi cea româ-nească?

    Cătălin Drăguleanu: Aşa cum spuneam şi mai sus, până în acest moment românii alegeau modelele convenţionale, tehnologie tot mai rar folosită pe piaţa din Uniunea Europeană, însă odată cu introducerea normativelor europene modelele în condensare sunt singurele acceptate pe această piaţă. Prin comparaţie, în ţările vestice modelele convenţionale nu se mai vindeau de câţiva ani, fiind alese preponderent centrale termice în condensare.

    Sistemul nostru centralizat este învechit, fiind creat în anii "50 şi fără să beneficize de prea multe investiţii în retehnologizare, având în acest moment o eficienţă scăzută (randament de 40% în septembrie 2014 - RADET Bucureşti). În plus, acesta a fost creat pentru a deservi un număr mare de apartamente (în 2002 - conform recensământului, aproximativ 2,5 milioane apartamente, care reprezentau 84% din totalul locuinţelor la nivel urban) şi o industrie care, în acest moment, nu mai există. În comparaţie cu datele oficiale ale recensământului din 2002, constatăm un număr cu peste 50% mai mic al apartamentelor deservite de sistemul centralizat de încălzire. Acest lucru face ca sistemul centralizat să fie supradimensionat, pierderile în reţeaua de distribuţie fiind majore.

    Reporter: Care este feedbackul beneficiarilor de sisteme de încălzire individuale?

    Cătălin Drăguleanu: Cei care au ales instalarea unui sistem propriu de încălzire - o centrală termică - au putut observa beneficiile aduse de acest pas. Principalele sunt cele legate de costuri - o centrală termică asigurând o scădere considerabilă a facturilor la încălzire şi la apa caldă menajeră. Dincolo de acest aspect, un astfel de sistem oferă independenţă şi confort.

    Reporter: Ce tipuri de produse oferă Ariston Thermo?

    Cătălin Drăguleanu: Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice pe gaz murale şi de pardoseală în condensare, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

    Reporter: Ce avantaje prezintă sistemele pe care le comercializaţi?

    Cătălin Drăguleanu: În funcţie de specificul tipului de produs, avantajele sunt multiple, de la reducerea costurilor lunare, la confort, independenţă, grijă faţă de mediu.

    Reporter: Ce produse urmează să lansaţi în acest an?

    Cătălin Drăguleanu: În 2017 vom lansa o nouă gamă de centrale termice de apartament, cât şi o gamă de centrale termice industriale/de puteri de până la 2000 KW şi o nouă gamă de pompe de căldură.

    Reporter: Ce produse aţi lansat în 2016?

    Cătălin Drăguleanu: Anul trecut am lansat sistemul Ariston NET, care permite gestionarea centralei termice de pe telefon, prin intermediul aplicaţiei Ariston NET, oricând, de oriunde, având avantajul că poate genera o economie de costuri în ceea ce priveşte consumul de energie de până la 25%. Ariston NET permite încălzirea locuinţei de la distanţă şi pregătirea apei calde menajere în momentul oportun, înainte de întoarcerea proprietarilor acasă, singura condiţie fiind o conexiune la Internet. Astfel, prin utilizarea acestei sistem, confortul este dus la nivelul următor, datorită posibilităţii controlului multiplu. Cu ajutorul aplicaţiei poate fi setată o temperatură diferită în fiecare cameră din locuinţă şi chiar pot fi gestionate sistemele de încălzire şi producere de apă caldă menajeră din mai multe locaţii. De asemenea, utilizatorul poate activa şi serviciul de asistenţă tehnică permanentă de la distanţă prin încheierea unui contract cu un centru de service, care poate identifica imediat o eventuală problemă şi poate interveni pentru soluţionare în cel mai scurt timp.

    Reporter: Care sunt preţurile pe acest segment?

    Cătălin Drăguleanu: În ceea ce priveşte centralele termice de apartament, pentru modelele de 24 KW (cele mai cumpărate) preţurile medii sunt de circa 3.200 lei, cu TVA inclusă.

    Reporter: Ce planuri aveţi pentru anul în curs?

    Cătălin Drăguleanu: Pentru acest an mizăm pe majorarea business-ului, prin lansarea de noi game de produse menţionate mai sus, dar şi prin investiţii în marketing şi comunicare şi în reţeaua de service.

    Reporter: În câte ţări este prezent grupul?

    Cătălin Drăguleanu: Ariston Thermo Group vinde produsele în peste 150 de ţări din întreaga lume. De asemenea, Grupul are 54 de companii şi şase reprezentanţe în 34 de ţări şi 20 de fabrici în 20 de ţări.

    Reporter: Mulţumesc!

    Cum reducem costurile cu energia termică

    O exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operaţiunile de revizie şi de verificarea tehnică periodică pot conduce la reduceri importante de costuri, potrivit specialiştilor de la Ariston.

    Cătălin Drăguleanu a precizat: "Indiferent de tipul de centrală deţinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor şi obţinerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C. De asemenea, montarea pe fiecare calorifer din locuinţă a robineţilor cu cap termostat poate aduce o eficientizare şi mai mare a consumului".

    Reprezentantul companiei subliniază că folosirea unui sistem inteligent de gestionare a sistemului de încălzire din locuinţă constituie un avantaj în plus.

    De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnaţi să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor, pereţilor şi mai ales a spaţiilor vitrate, pentru a evita pierderile de căldură. În plus, este indicată verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

    În ceea ce priveşte apa caldă, centrala termică trebuie setată astfel încât aceasta să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea la care este folosită. În acest fel, apa caldă nu mai trebuie combinată cu apa rece, iar centrala nu mai consumă la fel de mult gaz pentru a o încălzi.

    Dincolo de măsurile practice enumerate mai sus, verificarea tehnică periodică este foarte importantă, la fel ca activităţile de mentenanţă şi revizie. Aceasta asigură o durată de viaţă cât mai mare a centralei şi ajută la menţinerea unor condiţii corecte de funcţionare, prevenind uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creşterea consumului de gaz şi, implicit, a costurilor cu energia termică.

    ---------------------

    La nivel naţional, preţul gigacaloriei facturat către populaţie în sistemul centralizat este, în medie, de 221 de lei, în timp ce preţul maxim ajunge la 431 de lei, în Constanţa, arată Cătălin Drăguleanu, subliniind că preţul real, de producţie, atinge o medie de 355 de lei: "Prin comparaţie, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preţ de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165%".

    În cazul unui apartament cu două camere, pe parcursul unui an consumul este de 7 Gcal, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Costurile de încălzire şi apă caldă anuale ajung în sistem centralizat, în medie, la 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult faţă de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice de apartament, unde facturile cumulate ajung la 1.140 lei.

    În cazul oraşului Constanţa, unde este facturat cel mai ridicat preţ pentru producerea unei gigacalorii la nivel naţional, diferenţa între sistemul centralizat şi o centrală termică este de 1.877 lei, în cazul unui apartament de două camere.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional