Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Zalău: Din ce în ce mai puţine locuinţe noi

F.A. Locuinţe /

Primăria Municipiului Zalău a înregis-trat, în primul trimestru al anului 2010, o scădere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de locuinţe comparativ cu perioada similară din 2009, respectiv 21 faţă de 30. De altfel, tendinţa descendentă o continuă pe cea din 2009, când pe parcursul întregului an au fost emise 243 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, faţă de 306, în anul precedent, ne-au declarat reprezentanţii Serviciului de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului Zalău.

Cu toate acestea, diferenţa între anul 2010 şi 2009 ar putea să fie mai mică, având în vedere şi numărul certificatelor de urbanism eliberate de la începutul anului în curs.

Majoritatea solicitărilor pentru construcţii de locuinţe sunt pentru zonele situate la ieşirea spre Cluj-Napoca, Oradea, partea de vest a municipiului Zalău, respectiv în partea estică, unde este situat cartierul Ortelec, în zone studiate din punct de vedere urbanistic prin Planuri Urbanistice Zonale aprobate de Consiliul Local, ne-au precizat reprezentanţii serviciului de urbanism.

În anul 2009 au fost finalizate 80 de locuinţe, iar în prezent un număr de 247 sunt în curs de execuţie. Cel mai important obiectiv de locuinţe autorizat anul trecut a fost ansamblul de blocuri ANL, compus din 70 de apartamente, cu termen de predare în 2010.

Preferinţele beneficiarilor

Preferinţele beneficiarilor pentru tipul de locuinţă nu au suferit schimbări în 2010 faţă de 2009. Astfel, 80% din solicitările de autorizaţii sunt pentru cons-trucţii cu regim de înălţime demisol + parter + mansardă, 15% sunt pentru locuinţe dispuse pe parter + mansardă, iar restul de 5% vizează mansardarea blocurilor.

Suprafeţele construite variază între 90 şi 150 mp pentru construcţii de locuinţe, respectiv suprafaţa des-făşurată între 150 - 300 mp. Pentru mansardările blocurilor suprafeţele sunt cuprinse între 260 - 350 mp.

Cei mai mulţi beneficiari optează pentru sistemul constructiv cu fundaţie din beton armat, zidărie din blocuri ceramice, planşee din beton, şarpantă din lemn şi ca învelitoare ţigla, conform surselor citate.

În paralel, pe parcursul anului 2009 a mai fost autorizată construirea a două hale industriale, două centre comerciale, o clădire de birouri şi spaţii comerciale cu regim de înălţime parter + 2 etaje, două spaţii comerciale pentru produse alimentare şi nealimentare.

De asemenea, au mai primit autorizaţia de cons-truire două centre medicale, un restaurant şi un centru zootehnic cu suprafaţa desfăşurată de peste 2.600 mp, ne-au mai spus reprezentanţii serviciului de urbanism.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional