9 Pyramids Lounge - primul restaurant turistic din Egipt deschis la piramidele din Giza
Internaţional / 16 noiembrie 2020
Vizitatorii care ajung în Egipt se pot bucura de noi facilităţi pe platoul de lângă Cairo, unde se află Marea Piramidă din Giza şi Marele Sfinx, cel mai vizitat sit de patrimoniu al ţării şi singura minune rămasă a lumii antice.
Dezvoltatorii au deschis aici restaurantul "9 Pyramids Lounge", care acoperă o suprafaţă de 1.341 de metri pătraţi şi oferă o privelişte minunată către piramidele din Giza.
Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităţii, a declarat, potrivit CGTN Africa: "Una dintre problemele cu care ne confruntam întotdeauna era că oamenii spuneau că nu există servicii speciale pentru turişti, că nu există cafenea, restaurant, nimic care să poată fi oferit vizitatorilor".
Noul restaurant este rodul cooperării comune dintre Consiliul Suprem al Antichităţii şi Egipt"s Orascom Pyramids Entrainment (OPT), o filială a grupului Orascom Investment Holding (OIH). Restaurantul este construit într-un cadru subtil din lemn, cu perne împrăştiate pe pământ care imită stilul beduin.
Noile facilităţi sunt uşor de integrat şi reasamblat pentru a proteja antichităţile, iar Waziri a spus că restaurantul în aer liber oferă "o vedere panoramică care nu poate fi egalată nicăieri în lume".
"Locaţia unică a restaurantului oferă o vedere asupra tuturor piramidelor din Giza", a spus şi al-Anany, conform CNN, subliniind că Egiptul doreşte să stabilească o infrastructură turistică şi arheologică, pentru un impact pozitiv asupra sectorului turistic din ţara bogată în monumente.
Magnatul afacerilor egiptene Naguib Sawiris, principalul dezvoltator al platoului, a declarat că proiectul de 301 milioane de lire egiptene (19,23 milioane de dolari) face parte dintr-un plan mai mare de dezvoltare a sitului patrimoniului mondial UNESCO şi de eficientizare a experienţei turiştilor.
"Vom organiza vânzătorii, nu îi vom priva de venit, ci îi vom pune în locuri potrivite şi frumoase", a spus Sawiris.
Naguib Sawiris, preşedinte şi CEO al OIH, a mai precizat că obiectivul principal al grupului său este modernizarea serviciilor oferite vizitatorilor piramidelor, ferind în acelaşi timp zona de toate formele de poluare, precum şi crearea unei experienţe fascinante pentru vizitatorii săi.
Totodată, acesta a adăugat că are deja în plan deschiderea a încă două restaurante şi a unei cafenele la începutul anului 2021 într-o clădire veche situată în partea de nord-vest cu vedere la cele trei piramide.
"De asemenea, vom introduce în întreaga vizită în zona piramidelor autobuze electrice ecologice", a spus Sawiris.
Schimbările de pe platou fac parte din eforturile mai largi de dezvoltare a unor situri turistice cheie din ţară. Anul viitor, Marele Muzeu Egiptean, care va fi cel mai mare muzeu arheologic din lume, se va deschide chiar ăn spatele piramidelor de la Giza.
Turismul reprezintă până la 15% din PIB-ul Egiptului. Cu toate acestea, oficialii au declarat anterior că sectorul pierde în jur de 1 miliard de dolari în fiecare lună, după ce a fost închis în mare măsură câteva luni din martie din cauza răspândirii coronavirusului.
Acum, Egiptul, care a înregistrat până acum peste 100.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, lucrează pentru a atrage turişti în mijlocul pandemiei de coronavirus. Astfel, zborurile internaţionale au fost reluate la începutul lunii iulie şi a redeschis restaurante, cafenele, teatre şi cinematografe, precum şi hoteluri, muzee şi situri arheologice, toate cu capacitate limitată.
Înainte de pandemie, industria turismului, un pilon cheie al veniturilor economice şi al monedei puternice ale Egiptului, începuse să dea semne de redresare după ani de tulburări politice de la răscoala din 2011 care a doborât regretatul preşedinte Hosni Mubarak. Cu toate acestea, a suferit o lovitură puternică odată cu răspândirea pandemiei coronavirusului.
În 2019, Egiptul a înregistrat un record de 13 miliarde de dolari în veniturile din turism.