Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ABI: Piaţa imobiliară nu este informată, iar agenţii trebuie educaţi

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile încheiate cu sprijinul unui agent imobiliar domină pieţele imobiliare din vestul Europei şi din America de Nord, în proporţie de peste 90%, spre deosebire de Româ-nia, potrivit Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI). Reprezentanţii acesteia subliniază că rezultatele unui studiu de piaţă recent "arată nivelul pieţei autohtone şi aduc în discuţie trăsăturile unei pieţe imobiliare mature".

"Studiul face o comparaţie între piaţa imobiliară autohtonă şi cea internaţională, iar cifrele ne arată că piaţa de la noi se poate dezvolta şi maturiza numai prin intermediul unor brokeri profesionişti şi dedicaţi clientului. Este normal ca în acest moment să existe o lipsă de credibilitate, pentru că piaţa nu este informată, iar profesioniştii din domeniul imobiliar trebuie educaţi, pregătiţi", a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele ABI.

Confruntaţi frecvent cu serviciile unui agent imobiliar neprofesionist, peste 66% din români nu cunosc numele niciunei agenţii sau agent imobiliar de referinţă, potrivit Asociaţiei: "Un broker imobiliar profesionist este cel care a absolvit cursuri imobiliare de specialitate, deţine contracte standardizate, fără clauze ascunse pentru client şi în conformitate cu prevederile Protecţiei Consumatorului. Ca dovadă a profesionalizării branşei, Asociaţia Brokerilor Imobiliari a introdus şi asigurările profesionale pentru brokerii imobiliari".

O consultanţă de calitate din partea unui agent profesionist presupune neimplicarea emoţională a acestuia în procesul de achiziţie, un mix de propuneri adaptat la oferta imobiliară şi la aşteptările/puterea financiară a clientului, analize comparative între oferte, negocieri finale şi asigurarea unui preţ corect.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional