Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Galaţi: Investiţii în infrastructura sportivă; iluminatul public - din energie verde

Investiţii /

Galaţi: Investiţii în infrastructura sportivă; iluminatul public - din energie verde
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Autorităţile din GalaţI continuă să investească în obiective din zona sportivă, dar şi pe segmentul infrastructurii şi utilităţilor, accesând inclusiv fonduri europene.

    Iluminatul public din Galaţi - asigurat cu energie verde

    Municipiul Galaţi va avea un parc fotovoltaic care va asigura mai bine de jumătate din necesarul de energie pentru iluminatul public al oraşului. Anunţul a fost făcut de Primăria municipiului, care a semnat, recent, contractul cu finanţare europeană de peste 25 de milioane de lei pentru amenajarea acestui obiectiv. Parcul va fi amenajat pe locul fostei gropi de gunoi şi va avea o capacitate de producţie de energie preconizată de 5.630 MWh/an.

    "Suntem unul dintre oraşele cele mai prietenoase cu mediul, dovadă faptul că suntem în top în privinţa calităţii aerului. Continuăm pe aceeaşi linie şi mă bucur că am reuşit să atragem fonduri europene pentru proiectul de amenajare a parcului fotovoltaic de la Tirighina, lucru care va însemna asigurarea unei cantităţi importante de energie pentru oraş şi reducerea emisiilor poluante", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Astfel, viitorul parc fotovoltaic va avea în componenţă următoarele echipamente principale: 8.000 de module fotovoltaice 550Wp; 40 de invertoare de putere unidirecţionale trifazate, putere nominală tensiune alternativă 100 kVA; ansamblu structură de montaj din oţel zincat şi aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice pe teren; post de transformare în anvelopă din beton; tablouri electrice, reţele electrice de cablu instalaţie de utilizare, instalaţie de legare la pământ, instalaţie electrică curenţi slabi, dispozitive modulare protecţie împotriva supratensiunilor, dotările NPM şi PSI.

    Suprafaţa ocupată a parcului va fi de 6,2 ha, iar suprafaţa construită va fi de 2,5 ha.

    "Energia electrică anuală produsă de parcul fotovoltaic va fi folosită integral ca autoconsum şi va putea acoperi 60% din consumul de energie pentru iluminatul public. Ţinta este de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu un echivalent de 3.445 de tone CO2/an", anunţă Primăria municipiului Galaţi. Contractul, în valoare de 25.573.372 lei, cu o durată de cinci ani, a fost semnat cu Ministerul Energiei, în cadrul Programului "Fondul pentru Modernizare", Apelul -"Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice". Întreaga sumă este nerambursabilă.

    Patinoarul artificial din Galaţi va fi extins cu bani de la CNI

    Patinoarul artificial din Galaţi, gazdă a trei ediţii de Campionate Mondiale, va fi modernizat şi extins în următorul an. Primăria Municipiului Galaţi a anunţat că Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizare şi extindere patinoar artificial, Bulevardul George Coşbuc, nr. 253, Galaţi", iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de aproximativ un an (13 luni). Valoarea totală a investiţiei este de 355,1 milioane lei, iar finanţarea obiectivului se va face din bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii S.A.

    "Este un proiect foarte important pentru Galaţi, o investiţie pentru care ne-am luptat ani de zile şi iată că am obţinut sprijinul Guvernului pentru acest obiectiv major. Gălăţenii merită o sală polivalentă la cele mai înalte standarde. O demonstrează rezultatele remarcabile pe care Galaţiul le-a avut în sport în ultimii ani. Am susţinut şi voi continua să susţin performanţa în orice domeniu", spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Clădirea patinoarului va avea o nouă suprafaţă de conversie modulară ce poate asigura izolarea termică pentru instalarea de suprafeţe de joc necesare baschetului, handbalului sau tenisului şi va servi intereselor tuturor disciplinelor sportive de sală din Galaţi.

    Prin extindere, suprafaţa construită va ajunge de la 5.989 metri pătraţi la 8.496 metri pătraţi, iar capacitatea va creşte de la 3.800 de locuri la 5.100 de locuri, din care 102 locuri vor fi adaptate persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, este prevăzută amenajarea unei parcări cu peste 110 locuri.

    Vor fi amenajate spaţiile pentru zona destinată publicului sportiv şi spectator, precum şi zona administrativă. Sala va fi dotată cu panouri solare termice şi panouri fotovoltaice. Se are în vedere reducerea consumului de combustibil convenţional pentru încălzire, precum şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Reducerea costurilor cu încălzirea spaţiilor pe perioada de iarnă şi a climatizării pe perioada de caniculă şi rezolvarea tuturor problemelor legate de securitatea la incendiu conform prevederilor legale în vigoare reprezintă, de asemenea, o altă prioritate.

    Clădirea situată pe bulevardul George Coşbuc nr. 253, gazdă a trei ediţii de Campionate Mondiale în 1970, 1981 şi 2017, a fost construită în anul 1968.

    Bazin de înot semiolimpic, construit la Galaţi

    Primăria municipiului Galaţi a făcut primii paşi pentru construirea unui bazin de înot semiolimpic. Mai exact este vorba despre o investiţie ce ajunge la aproape 30 milioane de lei şi se va realiza prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii.

    "A fost lansat în licitaţie contractul pentru realizarea utilităţilor şi viabilizarea terenului în vederea construirii unui bazin de înot semiolimpic pe strada Cloşca nr. 6, în zona bazei Siderurgistul. Valoarea estimată a contractului este de 9.585.404,82 lei, iar ofertele pot fi depuse până pe 16 septembrie 2024. Prin proiectul pentru realizarea utilităţilor şi viabilizarea terenului sunt prevăzute următoarele tipuri de lucrări: asigurarea utilităţi - alimentare cu energie electrică, alimentare cu apă potabilă, gaz, canalizare, telefonie; sistematizarea verticală a terenului; realizarea accesului pe amplasament printr-un drum nou cu două sensuri de circulaţie; consolidarea terenului cu piloţi foraţi. Este un pas important pentru realizarea viitorului bazin de înot prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii", a anunţat Primăria municipiului Galaţi.

    Conform proiectului tip prezentat de CNI, viitoarea construcţie va avea următoarele caracteristici tehnici: regim de înălţime - S parţial + P + 1E; suprafaţă teren - 4.884 mp; suprafaţa construită - 1.289,13 mp; suprafaţa desfăşurată cu subsol - 2.499,78 mp; suprafaţă utilă - 1.915,41 mp.

    La parter vor fi amenajate plaja bazinului şi spaţiile pentru sportivi. Bazinul va avea 15,40 m x 25,02 m, plajele laterale vor avea 2 m, iar cele de capăt - 6,85 m. La etaj vor fi gradenele pentru 124 de spectatori, o sală de forţă şi una pentru gimnastică aerobică, precum şi vestiare.

    Valoarea investiţiei pentru realizarea bazinului va fi de circa 30 de milioane de lei.

    14,7 milioane lei de la UE pentru noul sediu al Direcţiei Taxe şi Impozite

    Primăria municipiului Galaţi a semnat un nou contract cu finanţare europeană pentru modernizarea unei clădiri care va deveni sediul Direcţiei de Taxe şi Impozite. Este vorba despre fostul sediu al BCR, cu o suprafaţă de 2.700 de metri pătraţi, care va beneficia de o serie de lucrări cu fonduri europene.

    "Suntem în top la capitolul fonduri europene atrase şi continuăm pe această linie. Iar un oraş modern care se respectă are clădiri publice moderne, fie că vorbim de grădiniţe, şcoli şi spitale şi chiar de sedii ale administraţiei locale, astfel încât să putem oferi condiţii bune pentru oamenii care ni se adresează. Astfel, valoarea totală a proiectului este de 14,7 milioane de lei, din care 11,5 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă", a subliniat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Principalele lucrări presupun reabilitarea termică, amenajarea clădirii (refacerea tencuielilor, faţadei, desfacerea straturilor de la acoperişul terasei în vederea realizării termoizolaţiei), înlocuirea tâmplăriei, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice, realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea a două lifturi, cu capacitate minimă de 10 persoane, adaptate şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi lucrări de amenajare exterioară.

    În urma acestor lucrări, emisiile de CO2 şi consumul anual de energie primară vor scădea cu circa 60%. Durata de implementare a proiectului este de 13 luni.

    Proiectul "Creşterea eficienţei energetice a imobilului din strada Brăilei nr. 35" este finanţat în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021 -2027.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional