Municipiul Focşani are un nou Plan Urbanistic General
Investiţii / 16 septembrie
Consiliul Local al Municipiului Focşani a aprobat, la finalul lunii august, noul Plan Urbanistic General (PUG), prin care intravilanul oraşului s-a mărit cu o mie de hectare. Documentul vine şi cu o nouă viziune de dezvoltare a municipiului, care cuprinde atât majorarea spaţiului verde pe cap de locuitor, cât şi includerea unor investiţii precum tronsonul de autostradă A7. Potrivit primarului Cristi Misăilă, Planul Urbanistic General a fost gândit după conceptul "Orasul de 15 minute".
Noul PUG a fost aprobat în şedinţa din 29 august, după o perioadă în care a stat în dezbatere publică şi stabileşte direcţiile majore de dezvoltare a unui oraş pe o perioadă de minimum 10 ani.
"Acesta include reglementări referitoare la modul de utilizare a terenurilor, zonele destinate locuinţelor, infrastructura rutieră, zonele verzi, spaţiile comerciale şi alte aspecte esenţiale pentru organizarea spaţială a oraşului. De asemenea, PUG-ul ia în considerare şi aspecte legate de protecţia patrimoniului cultural şi natural, asigurând un echilibru între dezvoltare şi conservare", anunţă Primăria municipiului Focşani, printr-un comunicat de presă.
Intravilanul municipiului creşte cu 1000 de hectare
Prin noul Planul Urbanistic General suprafaţa municipiului Focşani va ajunge la aproape 3000 de hectare, adică va avea o mie de hectare în plus.
"Prin noul PUG au fost atrase în intravilanul Municipiului Focsani 1.000 ha teren. În final vom avea un intravilan cu o suprafaţă de 2971,46 hectare. Limitele propuse pentru intravilan în noul PUG au fost trasate astfel încât să includă toate clădirile aflate momentan în extravilan, ce au fost autorizate ca anexe ale exploataţiilor agricole, mai ales că acestea funcţionează, în fapt, ca locuinţe. De altfel, majoritatea acestor terenuri sunt proprietăţi private pentru care a fost solicitată în scris, de către proprietari, atragerea în intravilan. Noul PUG al municipiului Focşani cuprinde inclusiv investiţii precum tronsonul de autostradă A7, ce reprezintă o investiţie de interes naţional", a spus primarul municipiului Focşani.
O altă componentă importantă o reprezintă creşterea surpafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor.
"Prin noul PUG au fost atrase în intravilanul Municipiului Focsani 1.000 ha teren, dintre care 155 ha au categorie de folosinţă spaţii verzi, arătând voinţa autorităţilor locale de a se armoniza cu reglementările europene care cer ca pentru fiecare locuitor să existe un minim de 26 mp de spaţii verzi. După aprobatea noului PUG, municipiul nostru are o suprafaţă de 32,5 mp de spatii verzi pentru fiecare locuitor. Suntem convinşi că aprobarea noului PUG este primită cu interes de comunitatea locală. Cetăţenii care în trecut au contruit locuinţe personale în extravilan, sub formă de exploataţii agricole, vor avea posibilitatea să schimbe destinaţia cladirii din anexe agricole în locuinţe", a mai spus Cristi Misăilă.
În final, viziunea de dezvoltare urmărită de autorităţi este transformarea municipiului în "Oraşul de 15 minute"
"Totodată prin PUG s-a propus realizarea mai multor zone de utilităti publice (zone pentru magazine, instituţii de învăţământ, biserici), gândite în aşa fel încât să ne putem dezvolta ca oraş după conceptul "Orasul de 15 minute", ceea ce înseamnă un oraş în care cetăţeanul să aibă nevoie de o deplasare de maxim 15 minute până la locaţiile unde poate să-şi rezolve problemele", a punctat Cristi Misăilă.
Domnia sa a explicat că aprobarea unui nou PUG era absolut necesară, iar decizia a avut la bază analize complexe ce au cuprins numărul locuitorilor, cerinele UE privind creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, dar şi nevoia modernizării infrastructurii rutiere.
"Noul PUG al Municipiului Focşani vine într-un context în care oraşul se confruntă cu o serie de provocări legate de dezvoltarea urbană. Creşterea populaţiei, nevoia de modernizare a infrastructurii, protecţia zonelor verzi şi necesitatea de a atrage investiţii sunt doar câteva dintre aspectele care au stat la baza actualizării planului urbanistic. Până la etapa finală de aprobare în Consiliul Local a PUG-ului, au fost organizate consultări publice pentru a asigura o transparenţă cât mai mare în procesul de adoptare şi implementare a planului, dar, totodată, documentaţia a fost supusă mai multor avizări din partea instituţiilor abilitate", a mai spus Cristi Misăilă.