Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANAF verifică tranzacţii imobiliare de peste patru miliarde de euro

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

În perioada 2006-2008, au fost efectuate 278.118 de tranzacţii imobiliare cu o valoare totală de 83.944 milioane de lei (mult peste 21 miliarde de euro), a anunţat, ieri, ANAF, într-un comunicat de presă. Dar nu toate aceste tranzacţii pot fi impuse în ceea ce priveşte TVA, având în vedere că, potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data aderării la Uniunea Europeană, doar tranzacţiile cu terenuri în intravilan şi construcţiile noi sunt operaţiuni impozabile.

Având în vedere numărul mare de contribuabili care au efectuat tranzacţii imobiliare în această perioadă şi capacitatea limitată de acţiune a organelor de inspecţie fiscală, s-a efectuat o primă selecţie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective. Este vorba despre depăşirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzacţiilor şi efectuarea a mai mult de 5 tranzacţii într-un an, a specificat ANAF.

Astfel, a fost selectat un prim eşantion care îndeplineşte aceste condiţii de selectare, rezultând că, în perioada 2006-2008, au îndeplinit aceste condiţii de impunere a TVA-ului, un număr de 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzacţii, cu o valoare totală de 14.886 milioane de lei (peste 4 miliarde de euro). "Precizăm că în acestea sunt incluse toate tranzacţiile, respectiv atât operaţiuni taxabile, cât şi scutite, departajarea urmând a se face prin acţiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente a contractelor de vânzare-cumpărare", mai arată ANAF în comunicatul remis redacţiei.

Cazurile selectate, în funcţie de valoarea tranzacţiilor, au fost transmise, în cursul lunii septembrie 2009, organelor de inspecţie teritoriale competente, în vederea investigării fis­cale a tuturor actelor şi faptelor rezultate din activitatea contribuabilului şi a impunerii, conform prevederilor legale. La această dată, în primele zile ale acţiunii, la nivelul tuturor direcţiilor generale ale finanţelor publice, au fost selectate circa1.000 de persoane fizice care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, la care s-au început controalele inopinate. Au fost finalizate inspecţiile fiscale în 80 de cazuri, în care au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94.784.779 de lei, la care se adaugă şi accesorii în valoare de 53.474.512 de lei.

De asemenea, au fost întocmite 30 de sesizări penale pentru un prejudiciu total de circa 15 milioane de lei şi au fost dispuse măsuri asiguratorii în 51 de cazuri pentru o valoare de 27.797.149 lei.

Acţiunile de inspecţie fiscală la persoanele fizice selectate şi verificările efectuate au ca principale obiective atât sancţionarea şi recuperarea la bugetul statului a sumelor datorate, dar mai ales conştientizarea tuturor persoanelor cu astfel de activităţi asupra necesităţii conformării voluntare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional