Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ANALIZĂ METAL MINERIndustria siderurgică din China, în criză

Materiale /

Industria siderurgică din China, în criză
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa oţelului din China, puternic afectată de restricţiile impuse în perioada pandemiei de Covid-19, dădea semne de redresare în 2022, însă multe alte obstacole stau acum în calea recuperării acesteia, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, conform unei analize a site-ului american Metal Miner, preluată de oilprice.com. Potrivit sursei, penele de curent şi cererea redusă de produse siderurgice, determinată de criza construcţiilor din ţară împiedică creşterea.

    Mai mult, în contextul dat, este afectată aprovizionarea cu materii prime critice pentru industria siderurgică, precum cărbunele cocsificabil şi minereul de fier.

    Sursa menţionează că extindereea infrastructurii influenţează semnificativ consumul de oţel al Chinei, însă din cauza încetinirii economiei post-Covid-19 şi a agravării crizei imobiliare din ţara asiatică, domeniul siderurgic nu şi-a revenit aşa cum era anticipat.

    Conform presei locale, Li Ganpo, fondatorul şi preşedintele Hebei Jingye Steel Group din China, spune că prognozele industriei siderugice arată prost şi a avertizat, în urmă cu câteva săptămâni, că aproape o treime din fabricile de oţel din China ar putea intra în faliment, ceea ce ar duce la întreruperi masive ale lanţului de aprovizionare cu oţel.

    Băncile, afectate de situaţia de pe piaţa oţelului din China

    Criza imobiliară din China nu a afectat doar dezvoltatorii din domeniu şi producătorii de oţel, ci chiar şi băncile, potrivit AG Metal Miner, care precizează: "Anterior crizei, fabricile de oţel din China - cel mai mare producător şi consumator de oţel şi produse conexe din lume - dădeau pieţei, în mod normal, peste un miliard de tone, adică aproximativ jumătate din producţia globală. Acum, această cantitate pare o amintire îndepărtată, ceea ce afectează furnizorii de minereu de fier din ţări precum Argentina şi Brazilia.

    Cel mai important bun exportat de Australia, minereul de fier, este afectat de încetinirea economiei chineze. Experţii estimează că, din acest motiv, preţurile minereului de fier vor scădea cu 50% în 2023, odată cu adâncirea crizei imobiliare din China.

    Analiza menţionează că, acum, consumatorii din China fie nu mai cumpără case noi, fie nu mai iau credite pentru locuinţe, ceea ce reprezintă o problemă pentru sectorul bancar.

    Guvernul chinez caută soluţii

    Banca Populară a Chinei (banca centrală de la Beijing) a anunţat câteva măsuri precum reducerea dobânzilor ipotecare, însă, cu toate acestea, mulţi analişti consideră că reducerea a venit cam târziu, iar condiţiile de pe pieţe nu se vor îmbunătăţi în perioada care a mai rămas din 2022.

    Oţelăriile au fost cândva motoarele expansiunii economice a Chinei, dar acum condiţiile s-au deteriorat până la punctul în care multe fabrici din domeniu sunt pe cale să se închidă din cauza lipsei de cumpărători de oţel.

    Mai mult, un val de căldură care a afectat mai multe părţi ale Chinei a dus la raţionalizarea energiei electrice, ceea ce a dus la închiderea temporară a unor fabrici de oţel din China. Aproximativ 20 de fabrici de oţel din regiunile de sud-vest ale Chinei şi-au suspendat operaţiunile, notează sursa citată.

    Guvernele locale nu au dat deocamdată vreun semn de intervenţie prin pachete de salvare.

    Spre deosebire de criza pieţei imobiliare din 2015, preşedintele chinez Xi Jinping pare acum reticent să lanseze un pachet de stimulente financiare care să susţină cheltuielile pentru infrastructură şi, în mod indirect, relansarea sectoarelor oţelului şi minereurilor, iar acest lucru lasă un spaţiu de ma­nevră limitat pentru producătorii de oţel.

    China a fost cel mai mare producător global de oţel în iulie 2022, cu 81,4 milioane de tone, cantitate în scădere cu 6,4% faţă de aceeaşi lună din 2021, potrivit datelor World Steel Association. Urmează India, cu 10,1 milioane de tone (+3,2%), Japonia - cu 7,3 milioane de tone (-8,5%), SUA - cu 7 milioane de tone (-6,4%), Rusia, cu o producţie estimată de 5,5 milioane de tone (-13,2%), Coreea de Sud - cu 6,1 milioane de tone (-0,6%), Germania - cu 3 milioane de tone (-2%), Turcia - cu 2,7 milioane de tone (-20,7%), Brazilia - cu 2,8 milioane de tone (-8,7%), Iran - cu 2 milioane de tone (+34,1%).

    ----------------------

    World Steel Association: Producţia mondială de oţel brut a fost de 149,3 milioane de tone în iulie 2022, în scădere cu 6,5% faţă de iulie 2021. Africa a produs 1,2 milioane de tone în iulie 2022, în scădere cu 5,4% faţă de iulie 2021; Asia şi Oceania - 110,1 milioane de tone (-5,2%), UE - 11,7 milioane de tone (-6,7%), restul Europei - 3,5 milioane de tone (-16,5%), Orientul Mijlociu - 3,2 milioane de tone (+24,2%), America de Nord - 9,6 milioane de tone (-5,4%). Rusia şi alte ţări CSI + Ucraina au produs 6,4 milioane de tone (-29,1%), iar America de Sud - 3,6 milioane de tone (-7,8%).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional