Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANL, ce tare e!...

Dragoş Dragoteanu, director general "Euroest" Piaţa Imobiliară /

Dragoş Dragoteanu, director general "Euroest"

Dragoş Dragoteanu, director general "Euroest"

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că intenţionează să construiască prin ANL, în următorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinţe pentru tineri, potrivit Mediafax.

Iniţial, scopul ANL era unul social, să acopere o cerere îndreptăţită de locuinţe pentru persoanele care nu-şi pot permite o locuinţă decentă. La început s-a mers pe închiriere. Apoi s-a trecut la vânzare, fără a se percepe TVA. Aşa a început deturnarea. Locuinţele astfel construite au început încet-încet să fie repartizate şi unor indivizi care mai aveau în "dotare" şi alte proprietăţi. Să nu credeţi cumva că acestora nu le-au mai plăcut casele în care stăteau şi s-au mutat în cele noi, cumpărate de la ANL. Nici gând. Au simţit că este rost de o mică afacere şi, cu puţin "noroc", s-au strecurat pe lista ANL, deşi nu aveau acest drept. Aşa au reuşit să contracteze locuinţe şi să le revândă imediat, cu un profit frumos, deloc de neglijat. Dacă nu era vorba de case subvenţionate de stat (cu utilităţi gratis şi fără TVA ), totul ar fi fost normal, ca în orice afacere imobiliară obişnuită. Aţi văzut până acum, de când s-a înfiinţat ANL, vreun caz cercetat pentru abuz sau ilegalitate?

Toată lumea ştie că preţul pe metru pătrat al unei construcţii este dat de trei factori esenţiali: valoarea terenului, costul utilităţilor şi preţul efectiv de construire. În condiţiile în care statul are terenurile, trage utilităţile din bani publici, iar ceea ce construieşte vinde fără TVA, nu are concurent pe piaţa imobiliară, mai precis pe segmentul rezidenţial al locuinţelor ieftine şi medii. Nu mai intru în detalii că există cazuri în care ANL a construit bine mersi pe terenuri pe care nu avea titlu de proprietate sau, ulterior începerii realizării caselor, au apărut litigii cu foştii proprietari de drept, care au făcut revendicări în instanţă.

Acum, statul - cel mai mare antreprenor imobiliar de după Revoluţie - fugăreşte persoanele private să achite TVA-ul aferent tranzacţiilor încheiate din 2006 încoace. Deci, statul poate să vândă fără TVA, ei nu!

Diferenţa este că ei au cumpărat terenurile, au tras utilităţile pe banii lor, au plătit TVA-ul la toate materialele de construcţie şi au făcut o afacere imobiliară fără ajutorul statului, plătind toate taxele aferente. În schimb, ANL foloseşte banii contribuabililor să construiască case, le vinde, iar banii ajung imediat înapoi.

Iată de ce, după o asemenea "inginerie" imobiliară, se impune construirea de urgenţă a unui teren de golf la Snagov, cu banii proveniţi din vânzările ANL. Sunt sigur că va fi un teren unic, cu o singură gaură. La buget. Oare asta se numeşte dreptate în România?

În aceste condiţii, dezvoltatorii români pot să se "relaxeze" de tot. Cei care vor să construiască individual şi să realizeze imobile similare cum face statul prin ANL sunt inconştienţi şi au toate şansele să dispară. Dacă nu acum - mâine, dacă nu mâine - poimâine, dacă nu poimâine - cât de curând. Prin tot ceea ce se întâmplă la ANL se reinventează comunismul în domeniul imobiliar. Constructorii care vor prinde ceva contracte cu ANL vor supravieţui, dar vor trebui să cotizeze. Unde? Unii ştiu deja, alţii vor învăţa cum merge treaba! Veţi vedea licitaţii "blitz", lucrări făcute de mântuială şi o lume fericită. A lor.

Pentru mine, ANL este stat în stat, este instituţia publică care face cea mai mare evaziune fiscală şi concurenţă neloială pe faţa firmelor private. Poate să bage în faliment orice companie privată din domeniul construcţiilor. Dacă totul ar fi transparent, lucrurile ar fi clare. Aşa, vă invit să încercaţi să faceţi rost de listele celor care au beneficiat de contracte prin ANL şi veţi vedea că funcţionează exact ca un serviciu secret. Unul nou. Imobiliar.

Pentru pareri si comentarii puteti accesa: www.dragoteanu.ro

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional