Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANUL VIITOR,Rata de neocupare a spaţiilor de birouri va creşte la 15%

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Dacă la sfârşitul anului 2008 rata de neocupare era la nivel 0, aceasta a început să crească odată cu primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului II al acestui an.

Dacă la sfârşitul anului 2008 rata de neocupare era la nivel 0, aceasta a început să crească odată cu primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului II al acestui an.

2009 este cel mai dificil an de până acum pentru piaţa spaţiilor de birouri, care se confruntă cu cele mai nefavorabile condiţii din ultimii zece ani. Acest fenomen este perceput cu atât mai dramatic cu cât sectorul spaţiilor de birouri a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultimii patru ani, mai ales pe fondul creşterii accentuate a cererii, înregistrată până la jumătatea anului 2008.

Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară "Regatta", în prezent, piaţa de birouri se confruntă cu creşterea ofertei de spaţii disponibile, ca o consecinţă a restrângerii activităţii companiilor, diminuarea cererii, subînchirieri, reducerea cu 20-30% a tarifelor de închiriere. Proprietarii de spaţii au acceptat renegocierea, în unele cazuri renunţând chiar şi la termenele lungi sau oferind diverse bonusuri pentru a-şi păs-tra chiriaşii, susţin specialiştii "Regatta".

Pentru anul 2010, "Regatta" preconizează creşterea suprafeţei închiriabile, însă nu considerabil, prin darea în folosinţă a unei părţi din imobilele aflate deja în construcţie şi prin apariţia unor noi spaţii în regim de subînchiriere. Procentul de neocupare a spaţiilor de birouri va creşte, ajungând la un nivel de 15% pe parcursul lui 2010.

Chiriile vor scădea, anul viitor, între 14 şi 18 euro/mp pentru birourile de clasă A din zona ultracentrală, între 10 şi 14 euro/mp pentru cele de clasă A din zona nord şi între 8 şi 10 euro/mp pentru birourile de clasă B. Cererea se va concentra în continuare pe zona ultracentrală şi de nord şi va continua procesul de renegociere a contractelor de închiriere aflate în derulare.

Prudente, companiile nu s-au mai lansat, în acest an, în a preînchiria spaţii în clădiri neterminate, fiind în aşteptare pentru a vedea cum evoluează economia şi care sunt cele mai bune măsuri, concentrându-se în special pe conservarea business-ului şi mai puţin pe planurile de extindere.

Chiar şi în timpul crizei, cel mai puţin afectate au fost zona centrală şi cea ultracentrală, ale căror preţuri de închiriere şi grad de ocupare au scăzut cel mai puţin. Cea mai puternic afectată zonă, din punct de vedere al deprecierii preţurilor şi al gradului de neocupare a fost Pipera - situaţie paradoxală având în vedere suprafeţele mari aflate în construcţie.

În perioada 2007-2008, au fost anunţate nu mai puţin de 98 de proiecte, majoritatea fiind situate în zona centrală şi de nord a Capitalei. Odată cu aceste proiecte, suprafaţa anunţată a fi livrată în intervalul 2008-2015 se ridica la impresionanta cifră de 2.650.000 mp. Pe parcursul lui 2008, au fost livraţi 294.726 mp de birouri, repartizaţi în 27 clădiri. La această suprafaţă se adaugă alţi 26.400 mp, realizaţi prin extinderea spaţiilor deja existente.

Pentru 2009 în Bucureşti s-a estimat iniţial că vor fi date în folosinţă aproximativ 45 proiecte, însumând circa 550.000 mp. Criza economică şi financiară a schimbat, însă, priorităţile şi ritmul de lucru pentru dezvoltarea acestor clădiri, astfel că, la sfârşitul primului semestru din 2009, au fost date în folosinţă sau erau în stadii avansate doar 20 de clădiri, însumând o suprafaţă de 230.000 mp (aproximativ 42% din totalul suprafeţei estimate).

Pe parcursul acestui an, 9 proiecte însumând aproximativ 200.000 mp (adică aproximativ 36% din totalul suprafeţei estimate) au fost oficial amânate sau sistate. Pentru restul de 12% din proiectele anunţate a fost încetinit ritmul de lucru, astfel că predarea preconizată iniţial pentru 2009 a fost amânată pentru 2010 sau 2011.

Principalele zone în care urmează să fie livrate clădiri de birouri, se concentrează în zona ultracentrală şi cea de nord, începând din Piaţa Unirii până la Piaţa Charles de Gaulle, incluzând aici zona Universităţii şi Victoriei, şi terminând cu Băneasa şi Pipera Tunari.

În ceea ce priveşte gradul de neocupare pentru clădirile de birouri, dacă la sfârşitul anului 2008 rata de neocupare era la nivel 0, aceasta a început să crească odată cu primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului II al acestui an.

Rata de neocupare va continua să creas-că şi în a doua parte a lui 2009, pe măsură ce se încheie mai puţine contracte de pre-închiriere.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional