Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apa Canal Sibiu finanteaza noi investitii prin imprumut BERD

I.D. Investiţii /

Apa Canal Sibiu finanteaza noi investitii prin imprumut BERD

Societatea Apa Canal Sibiu a contractat un imprumut de 17,1 milioane de euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru acoperirea cotributiei sale la proiectul de "Extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov". Contractul a fost semnat miercuri 30 noiembrie de catre de Mircea Niculescu, directorul societatii Apa Canal si domnul Jean-Patrick Marquet, directorul pentru infrastructura municipala si de mediu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"BERD este incantata sa continue sprijinirea Romaniei pentru imbunatatirea infrastructurii de apa a municipalitatilor tarii. In decursul ultimului an banca a acordat 105,6 milioane euro pentru finantarea unor investitii similare in judetele Constanta, Iasi, Brasov, Buzau si Dambovita, ajutand la imbunatatirea calitatii serviciilor de apa si apa uzata in tara in vederea alinierii acestor servicii la standardele europene", a declarat domnul Jean-Patrick Marquet.

Noul credit reprezinta si o refinantare a creditului contractat in 2004 pentru modernizarea Statiei de epurare prin Programul ISPA, valoarea initiala a acestui credit fiind de 10 milioane de euro, valoarea refinantata prin acest nou credit fiind de 7,1 milioane de euro.

Rambursarea imprumutului se va face in 15 ani, perioada de gratie fiind de 4 ani, potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu.

In acelasi timp s-a convenit cu BERD reducerea dobanzii pe vechiul credit contractat de Apa Canal, dar in acelasi timp s-a renuntat la garantia din partea Municipiului, care s-a transformat intr-un contract de asistenta pe care primarul Sibiului domnul Klaus Iohannis l-a semnat miercuri, 30 noiembrie.

Imprumutul BERD face parte din programul de co-finantare a proiectelor derulate cu finantare din Fondul European Regional de Coeziune (R2CF) in valoarea de 200 milioane euro. Programul a fost lansat in 2010 pentru a sprijini investitiile in infrastructura de apa si apa uzata a Romaniei si eforturile depuse de municipalitati pentru absorbtia fondurilor europene de coeziune. Pana la momentul de fata investitiile bancii prin R2CF, in orasele din Romania, au dus la accesarea a aproape 650 milioane de euro, fonduri europene de coeziune.

Proiectul "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov" este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, Axa 1 "Apa/apa uzata". Contractul de finantare a fost semnat la data de 6 aprilie 2011. Valoarea totala a proiectului este de 421,45 milioane lei fara TVA, din care 322,48 lei reprezinta finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Contributia societatii Apa Canal se ridica la suma de 42 milioane lei .

Proiectul prevede 11 contracte de lucrari si 3 contracte de asistenta. Pana in prezent a fost stabilit prin licitatie publica Consultantul pentru Asistenta Tehnica si Managementul Proiectului si este in curs procedura pentru stabilirea Supervizorului lucrarilor de constructie, iar documentatia pentru Contractul de extindere si reabilitare retele apa si canalizare in Sibiu si selimbar este in analiza.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional