Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamente mai ieftine in acest an

I.D. Piaţa Imobiliară /

Apartamente mai ieftine in acest an

Pretul mediu al apartamentelor calculat la nivel national a inregistrat declin de aproape 4,5% in primele sase luni ale anului. Daca in ianuarie apartamentele se vindeau la valoare de 978 de euro pe mp, la finele lui iunie preturile scazusera pana la nivelul de 934 de euro pe mp, potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.

In intervalul similar din 2012, preturile s-au diminuat cu doar 0,4%, in timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Fata de iunie 2012, preturile actuale sunt cu 5,4% mai mici.

Pe de alta parte, unele mari orase ale tarii au avut un comportament deosebit fata de trendul resimtit pe plan national, consemnand chiar importante majorari de preturi.

Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta: orasele unde apartamentele s-au scumpit

Cluj-Napoca este primul pe lista scumpirilor, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi si vechi, de la o medie de 896 de euro pe mp, la inceputul lui ianuarie, pana la un prag de 930 de euro pe mp, la finele lui iunie. Valoarea actuala este cu 2,6% mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut. Avansul consemnat in primele sase luni din 2013 a fost generat in cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit in perioada mentionata cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe mp. Marja de crestere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperata, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 de euro pe mp.

In Timisoara, s-a inregistrat o scumpire de 1,5% a locuintelor vechi si noi in prima jumatate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe mp. Pretul actual, de 797 de euro pe mp, este la acelasi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul inregistrat de Timisoara in decurs de sase luni a fost dictat in mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi - acestia si-au majorat pretentiile cu 3,1%, de la 769 la 793 de euro pe mp util. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 de euro pe mp util.

Si orasul de la malul marii se numara printre cele cu o evolutie pozitiva a preturilor in prima jumatate a anului. Majorarea este insa vizibil mai redusa: 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe mp util. Valoarea actuala este cu 3,9% mai mica decat cea consemnata la mijlocul anului trecut. In Constanta, trendul ascendent din prima parte a anului a fost sustinut de evolutia preturilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe mp. Pe de alta parte, in momentul de fata, pretul cerut pentru apartamentele vechi este acelasi ca la inceputul anului, respectiv 854 de euro pe mp.

Bucuresti, Ploiesti, Brasov in topul ieftinirilor

Capitala se situeaza pe primul loc in clasamentul reducerilor de preturi din marile orase. La sase luni s-a consemnat un declin de 3,9%, de la 1.138 la 1.093 de euro pe mp. Fata de inceputul lui iulie 2012, pretul mediu cerut la ora actuala pentru o locuinta in Bucuresti, fie ea veche sau noua, este cu 3,4% mai mic. In ultimele sase luni, cele mai afectate de scadere au fost locuintele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% in perioada mentionata, de la 1.278 la 1.222 de euro pe mp. Proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti si-au diminuat pretentiile cu 2,7% in acest rastimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe mp.

Ploiestiul este al doilea oras in topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la sase luni, de la 816 la 785 de euro pe mp. O buna parte din acest declin a fost consemnat chiar in luna iunie, cand preturile apartamentelor noi si vechi din oras s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe mp atins in mai. Fata de jumatatea anului trecut, valoarea actuala este cu 5,1% mai mica.

In Brasov, preturile medii se situeaza la o valoare de 835 de euro pe mp, in scadere cu 2,6% fata de nivelul de 857 de euro pe mp valabil la inceputul acestui an. Fata de acum 12 luni, pretul mediu cerut in prezent pentru o unitate locativa in Brasov este cu 2,1% mai mic. Si aici, in prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi - acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 de euro pe mp. Pe de alta parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corectie de 2%, de la 844 la 827 de euro pe mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional