Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamentele noi din Bucureşti, prea scumpe pentru Prima Casă

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Aplicarea programului "Prima Casă" va influenţa, temporar, piaţa de apartamente vechi din Capitală şi nu va produce efecte semnificative pe segmentul de apartamente noi, susţin agenţiile imobiliare bucureştene.

Potrivit acestora, garsonierele şi apartamentele cu două camere din blocurile vechi se vor scumpi pentru a ajunge înspre pragul maxim de creditare de 60.000 de euro. Dar numai 10-15% din stocul de locuinţe noi scoase la vânzare ar putea fi interesant pentru cei care vor să intre în "Prima Casă".

Agenţii imobiliari afirmă că unii proprietari de apartamente vechi au majorat preţurile, dar alegerea nu este una inspirată, pentru că nu înseamnă că le vor şi vinde, chiar dacă oferta se încadrează în suma garantată de program. Ei mai spun că această creştere artificială va fi temporară, pentru că proprietarii se vor convinge că locuinţele nu se vor vinde ca pâinea caldă.

Pe de altă parte, preţurile noilor apartamente scoase la vânzare sunt mult prea mari pentru cumpărătorii vizaţi de "Prima Casă". Dacă pe piaţa de locuinţe vechi scăderile de 40-50% cauzate de blocaj şi lipsa finanţării au sporit ofertele pentru Prima Casă, pe segmentul de apartamente noi, puţini dezvoltatori au operat reduceri semnificative faţă de nivelul de preţ înregistrat la finele anului trecut.

Potrivit datelor furnizate de agenţiile imobiliare, maxim un sfert din dezvoltatori au operat reduceri semnificative de preţ. Pentru Prima Casă, ofertele de locuinţe noi care ar putea interesa persoanele cu venituri medii se află la periferia Bucureştiului şi în localităţile limitrofe. Preţul minim de vânzare al apartamentelor noi din Capitală este, în prezent, de 1.000 de euro/mp. Dar majoritatea noilor unităţi locative au suprafeţe construite mari. În localităţile limitrofe Capitalei, există şi oferte la 700 - 900 de euro/mp.

Marile agenţii imobiliare susţin, însă, că cel mai notabil efect al programului "Prima Casă" va fi impactul psihologic pozitiv. Creşte încrederea în piaţa imobiliară, se reia creditarea la un nivel redus, dar dispare panica şi teama de evoluţia incertă a pieţei. Dacă programul va fi continuat şi în 2010, agenţii imobiliari spun că vor creşte şi şansele de relansare a tranzacţiilor spre un nivel normal.

Creditele pentru "Prima Casă" presupun costuri înjumătăţite

Programul "Prima Casă" va deveni operaţional de la jumătatea lunii iulie, beneficiarii acestuia putând contracta un credit pentru a-şi cumpăra o locuinţă cu un avans de 3.000 de euro, costurile aferente fiind cu 42 - 49% mai mici faţă de cele actuale, a explicat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat: "Noi sperăm ca acest program să mobilizeze piaţa financiară, să asigure nevoile sociale şi să dea un imbold sectorului construcţiilor".

Pe 2 iulie urmează să fie semnat un ordin comun între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul pentru IMM ce conţine convenţia de implementare a programului "Prima Casă", urmând ca după aceea băncile să semneze individual convenţia de garantare.

Bancherii au suprasubscris oferta Guvernului pentru programul "Prima Casă" cu aproape 50%, valoarea totală a fondurilor disponibile pentru creditare ajungând la 1,457 miliarde euro, în condiţiile în care statul a anunţat că pune la bătaie garanţii de un miliard de euro.

Pentru a rezolva problema fondurilor, ministrul Finanţelor Publice a limitat plafonul stabilit pentru unele dintre bănci. Astfel, domnul Pogea a menţionat că pentru BCR a fost stabilit un plafon de 308 milioane euro (faţă de 450 milioane euro), pentru BRD - 171 milioane euro (faţă de 250 milioane euro), Banca Românească - 68,45 milioane euro, CEC - 64,68 milioane euro şi Volksbank - 51,33 milioane euro.

Beneficiarii acestui program, persoanele care nu au o casă în proprietate, vor putea solicita o garanţie guvernamentală în limita sumei de 60.000 de euro în vederea contractării unui credit ipotecar pentru achiziţionarea primei locuinţe.

Ana Săbiescu

(Citiţi articolul "Aproximativ 5.000 de locuinţe noi scoase, în prezent, la vânzare".)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional