Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamentele s-au ieftinit cu ale 4,3 de procente fata de acum un an

I.D. Piaţa Imobiliară /

Apartamentele s-au ieftinit cu ale 4,3 de procente fata de acum un an

Preturile apartamentelor din Timisoara au inregistrat in luna aprilie, pentru prima oara de la inceputul crizei, valori mai mari fata de cele inregistrate in urma cu 12 luni, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro.

De la oras la oras evolutia preturilor apartamentelor a fost insa diferita. Daca in Timisoara sau Ploiesti au fost inregistrate scaderi, in Cluj-Napoca preturile apartamentelor au crescut.

La nivel national valoarea medie a preturilor pentru a patra luna a anului a fost de 1.004 euro/mp util, cu 0,1% mai mare decat cea inregistrata in luna martie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut insa, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 4,3%.

Brasov: apartamente noi mai ieftine

Preturile apartamentelor din Brasov au avut o evolutie in usoara crestere, in ultimele treizeci de zile. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna aprilie, o valoare de 864 euro/mp de suprafata utila, cu 0,2% mai mult decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu doar 0,8% mai mic. Totusi, pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in ultimele treizeci de zile cu 1,7%, de la 934 euro/mp util pana la valoarea de 918 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu doar 1,7% mai ieftine.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna aprilie a ajuns la o valoare medie de 857 euro/mp, apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni, dar in crestere cu 0,4% fata de luna anterioara. Daca pretul garsonierelor nu a inregistrat modificari foarte relevante, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit in intervalul analizat cu 1,5%, acest tip de proprietate fiind mai scumpa in prezent decat in urma cu 12 luni. Contrar insa, pretul apartamentelor cu trei camere a suferit o contractie de 0,7% in aprilie. in comparatie cu aprilie 2011, cea mai mare diferenta de pret, de 2,4%, este intalnita la garsoniere.

Cluj-Napoca: cresteri mai accetuate ale preturilor pe segmentul de apartamente vechi

Dupa cateva luni de scadere, in aprilie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 1,1%, un procent destul de ridicat pentru un interval de 30 de zile. Astfel, pentru apartamentele din Cluj-Napoca pretul mediu in luna aprilie are o valoare medie de 950 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 3,3% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni. Surprinzator, cresterea de pret a fost mai accentuata pe segmentul vechi, apartamentele vechi scumpindu-se cu 1,5% in ultimele treizeci de zile. Pe segmentul nou, ajustarea de pret a fost de 0,8%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 3,3%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 990 euro/mp util, in a patra luna a anului, cu 1,5% mai mult decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu 1,5% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, cresterea a fost liniara. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu trei camere, a fost constatata o crestere de 2,6%, respectiv 2,1%. De altfel, garsonierele vechi din Cluj-Napoca sunt cu 0,6% mai scumpe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Unitatile cu doua camere s-au scumpit in acest interval cu 1,3%.

Constanta: apartamentele continua sa se ieftineasca

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca, astfel incat, in luna aprilie pretul mediu cerut pentru unitatile scoase la vanzare aici a inregistrat o scadere, de 0,4%. Pretul mediu calculat la nivelul orasului a atins valoarea de 911 euro/mp util. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 2% de la 943 euro/mp util pana la 924 euro/mp util. Tendinta de scadere nu s-a manifestat insa la fel de accentuat in cazul apartamentelor vechi. Pretul mediu pe metru patrat util in acest caz a inregistrat, in luna aprilie, o scadere de doar 0,1%, atingand valoarea de 908 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu doar 4,1% mai mici, o diferenta mai mare fiind constatata in cazul unitatilor noi.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,1% in luna aprilie, atingand valoarea de 908 euro/mp util, cu 3,7% mai mica decat in urma cu 12 luni. In aceste ultime treizeci de zile, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8%. Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au scumpit cu 1,4%, iar pretul apartamentelor cu doua camere a inregistrat o crestere de 0,4%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor cu trei camere care sunt cu 4,3% mai ieftine in prezent.
Timisoara: preturi mai mari cu 0,5% fata de acum un an

In ciuda unui inceput promitator de an pentru proprietarii din Timisoara, luna aprilie aduce preturi mai mici pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii. Apartamentele din acest oras s-au ieftinit cu 0,7% in ultimele treizeci de zile, sub influenta evolutiei pretului la apartamentele noi. Totusi, valoarea pretului mediu inregistrat la nivelul orasului pentru cea de-a patra luna a anului, 807 euro/mp util, este cu 0,5% mai mare decat valoarea inregistrata in urma cu 12 luni, Timisoara fiind de altfel singurul oras analizat in care atat pe segmentul nou cat si pe cel vechi, apartamentele sunt mai scumpe decat acum 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor vechi care, cu o valoare medie de 800 euro/mp util, sunt cu 1,3% mai scumpe decat acum un an. in aprilie, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 864 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in urma cu 12 luni.

In ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 800 euro, cu 0,1% mai mult decat in martie, respectiv cu 1,3% mai mult decat in urma cu douasprezece luni. Apartamentele vechi cu doua camere sunt singurele care s-au ieftinit in luna aprilie. in acelasi interval, garsonierele, dar mai ales apartamentele cu trei camere au inregistrat cresteri de pret de 0,6%, respectiv 1%. in comparatie cu luna aprilie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,4% in cazul garsonierelor si +3,4% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ploiesti: se mentine trendul de scadere a preturilor

Pretul mediu calculat pentru Ploiesti, indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 855 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 0,6% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti continua sa aiba o evolutie in ton cu cea inregistrata in primele luni din acest an. In comparatie cu luna aprilie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 4,5% mai mici, aici inregistrandu-se cea mai mare diferenta de pret dintre toate orasele analizate, in comparatie cu 12 luni in urma.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional