Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamentele s-au ieftinit la nivel national

I.D. Piaţa Imobiliară /

Apartamentele s-au ieftinit la nivel national

Preturile medii la nivel national ale apartamentelor au crescut in luna martie cu 17 euro/mp util fata de luna februarie, atingand valoarea de 1003 euro/mp util, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Totusi, indicele calculat la nivelul principalelor orase din tara a inregistrat valori in scadere in cateva localitati, printre care Bucuresti, Ploiesti sau Timisoara. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand preturile se ridicau la o valoare medie de 1.043 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 3,8% mai mici.

"In ultimele treizeci de zile, cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Ploiesti, iar cea mai mare crestere la Cluj-Napoca. Preturile apartamentelor vor mai cunoaste oscilatii in acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar si politice. Astfel, modificari legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor masuri ce vizeaza cresterea veniturilor populatiei, ca reducerea CAS de pilda, vor avea un impact si asupra preturilor locuintelor", subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Preturi in crestere in Brasov

Preturile apartamentelor din Brasov au inregistrat o crestere usoara in ultimele treizeci de zile. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna martie, o valoare de 862 euro/mp de suprafata utila, cu 0,5% mai mult decat in luna februarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,4% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele treizeci de zile depasind din nou pragul de 900 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu doar 0,5% mai ieftine.

In luna martie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftint cu 0,2%, pretul acestora coborand de la 856 euro/mp util pana la o valoare medie de 854 euro/mp util. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu aproape doua procente in ultimele treizeci de zile. De asemenea, pretul garsonierelor s-a ajustat cu 0,3% in acest interval. In schimb, pretul cerut pentru unitatile cu doua camere a inregistrat o scadere de 1,1% in a treia luna a anului.

Cluj-Napoca a inregistrat cea mai semnificativa schimbare a preturilor fata de acum un an

Dupa o scadere de 0,8, respectiv 0,6% inregistrata in primele doua luni ale anului, in martie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cu 0,6%. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru luna martie are o valoare medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara. Tendinta de crestere a fost data de evolutia segmentului nou, unde pretul mediu cerut a inregistrat o crestere de 2,1% in ultimele treizeci de zile, ajungand la valoarea de 895 euro/mp util. Fata de anul trecut, pe acest segment inregistram o diferenta de aproape 8%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 975 euro/mp util, in a treia luna a anului, in scadere cu 0,3 fata de luna februarie. Aceasta valoare este cu 2,3% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Tendintele s-au manifestat diferit pe categorii de apartamente. In cazul garsonierelor, a fost constatata o crestere a pretului mediu solicitat de 0,8. Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat insa o scadere de 1%, respectiv 0,5%. Valoarea actuala a preturilor medii cerute pentru apartamentele vechi se apropie din ce in ce mai mult de cea inregistrata la inceputul anului trecut, cea mai mare diferenta, de 2,5%, fiind intalnita in cazul apartamentelor cu trei camere.

Preturile apartamentelor au crescut in Constanta

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Constanta au inregistrat o usoara scadere, de 0,2%, in luna martie, atingand o valoare medie de 915 euro/mp util. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a crescut cu 1,3% de la 931 euro/mp util pana la 943 euro/mp util. Tendinta de crestere nu s-a manifestat insa in cazul apartamentelor vechi. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu aproximativ 3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,5% in luna martie, atingand valoarea de 909 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Constanta sunt mai ieftine cu 2,3%. In martie, scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: -1,4%. Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu doua camere a stagnat, in timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,2%. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua si trei camere care sunt cu pana la 3,2% mai ieftine in prezent.

Valoarea apartamentelor din Timisoara a scazut pentru prima oara in acest an

Martie este prima luna din acest an in care preturile medii solicitate pentru apartamentele din Timisoara au inregistrat o scadere. Este vorba despre o contractie de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru cea de-a doua luna a anului, 813 euro/mp util, este cu doar 1,9% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor noi care, desi s-au ieftinit cu 2,6% in martie, atingand valoarea medie de 885 euro/mp util, sunt cu 5% mai scumpe decat acum un an.

In martie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a coborat din nou sub pragul de 800 euro/mp util, inregistrand o scadere usoare de 0,2% fata de luna precedenta. Apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara sunt in prezent cu 1,3% mai scumpe decat in urma cu douasprezece luni. Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat scaderi de pret de 0,5%, respectiv 1,1%. Pretul garsonierelor a crescut insa, in acelasi interval, cu 1,4%. in comparatie cu luna martie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -2,5% in cazul garsonierelor si +3,5% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional