Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Aproape 200 de proiecte finantate prin POR au fost finalizate in Regiunea Nord-Est

I.D. Investiţii /

Regiunea Nord-Est incheie anul cu un numar de 197 de investitii finalizate. Aceste proiecte au valorificat peste 126 milioane Euro asistenta financiara acordata prin Programul Operational Regional (POR). Alte 438 de contracte sunt acum in implementare.

Pana in prezent la ADR Nord-Est, organismul intermediar pentru POR, au fost inregistrate 1196 cereri de finantare, din care au fost contractate 438 de proiecte. Valoarea nerambursabila solicitata de acestea din urma insumeaza peste 637 milioane euro.

Sumele rambursate solicitantilor, in valoare de 248 milioane Euro, denota un grad de absorbtie de aproximativ 43 % din suma solicitata.

In cadrul axei pentru finantarea dezvoltarii durabile a oraselor potentiali poli de crestere sunt finantate investitii in orase precum: polul de crestere Iasi, orasele poli de dezvoltare urbana Bacau si Suceava si centrele urbane Piatra Neamt, Onesti, Negresti, Campulung Moldovenesc, Moinesti, Vaslui, Flamanzi, Botosani, Pascani, Roman, Husi, Buhusi, Dorohoi si Gura Humorului.

Pentru reabilitarea infrastructurii de transport a fost alocata suma de 140,23 milioane Euro, pentru care au fost semnate 27 de contracte in valoare de peste 160 milioane Euro. Cele 17 investitii finalizate au utilizat peste 66 milioane Euro finantare nerambursabila pentru reabilitarea si modernizarea a 310 km de drumuri judetene si 38,7 km de strazi urbane.

Opt investitii ale autoritatilor publice locale din regiune vizeaza imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala prin reabilitarea a doua spitale judetene: Spitalul Judetean de Urgenta "Mavromati" Botosani si Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, dar si modernizarea a sase ambulatorii integrate din regiune.

Totodata prin POR au fost alocate peste 15 milioane Euro pentru 31 de investitii ce vizeaza modernizarea de centre sociale multifunctionale sau rezidentiale, dintre care 16 centre sociale si doua unitati de asistenta medico-sociala isi asteapta beneficiarii.

Cel mai accesat domeniu de interventie la nivelul Regiunii Nord - Est a fost cel care vizeaza modernizarea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. 105 proiecte au solicitat finantare, iar 16 dintre acestea transpun in rezultate practice alocarea financiara regionala de 46,5 milioane Euro. Investitiile vizeaza reabilitarea a 10 unitati scolare din invatamantul obligatoriu, patru centre scolare pentru copii cu nevoi speciale, crearea unui campus scolar preuniversitar dar si modernizarea celui mai mare campus universitar din regiune - Complexul "Tudor Vladimirescu" din Iasi.

Noua proiecte, initiate in special de intreprinzatori din mediul privat beneficiaza de finantare pentru dezvoltarea de structuri de sprijinire a afacerilor, iar doua dintre investitii au fost finalizate cu succes, Centrul Ideo si Centrul Axa.

POR a pus la dispozitie o alocare financiara de 48,15 milioane Euro pentru investitiile care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice. 12 astfel de proiecte sunt finantate la nivelul Regiunii Nord-Est, care vizeaza atat obiectivele turistice cu caracter religios (Manastirile UNESCO Dragomirna, Moldovita, Sucevita sau alte biserici valoroase), precum si alte monumente de o reala valoare cultural istorica.

Cele 24 de proiecte contractate pentru imbunatatirea serviciilor de cazare si de diversificare a posibilitatilor de agrement utilizeaza aproximativ 57 milioane Euro din fonduri POR. Au fost finalizate opt investitii care vizeaza modernizarea a sapte structuri de cazare si amenajarea unei structuri de agrement in cadrul Parcului Montan de Iarna Dealu Negru din Vatra Dornei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional