Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Aproape toate casele naţionalizate din Băile Tuşnad au fost transformate în pensiuni

F.A. Piaţa Imobiliară /

Staţiunea Băile Tuşnad, din judeţul Harghita, care până în urmă cu circa şase-şapte ani era "căzută în paragină", potrivit agenţilor imobiliari din zonă, se află în plin proces de dezvoltare şi modernizare. Cea mai importantă creştere au cunoscut-o segmentul imobiliar şi cel al construcţiilor. Astfel, în ultimii ani, circa 90% din casele retrocedate au fost renovate şi transformate în pensiuni, ne-a precizat Zoltan Nemes, director executiv al companiei imobiliare "Ternio Pontis". Domnia sa ne-a spus că au fost naţionalizate şi retrocedate circa 50-60 de vile, în prezent, doar 4-5 dintre acestea nefiind pensiuni. Din totalul celor care şi-au revendicat casele, doar aproximativ 20% au investit în renovarea lor, iar restul le-au vândut altor investitori.

O astfel de casă, amplasată în zona ultracentrală, cu suprafaţa de 190 de metri pătraţi şi teren de 500 mp, care are un regim de înălţime parter şi două etaje, cu posibilităţi de mansardare, necesitând lucrări de renovare, costă 180.000 de euro, iar preţul este negociabil, ne-a declarat Zoltan Nemes. Potrivit domniei sale, pentru refacerea sa este nevoie de o sumă comparabilă cu preţul de vânzare, investiţia amortizându-se în circa 5-8 ani.

Una dintre cele mai mari vile este cea care a aparţinut soţilor Ceauşescu şi care a fost retrocedată anul trecut. Aceasta va fi transformată într-o pensiune de 5-6 margarete, susţine domnul Nemes.

Pe lângă vilele de acest tip, există foarte multe pensiuni noi, construite de la zero sau care se află în construcţie.

Totodată, mai mulţi inves-titori şi-au îndreptat atenţia către piaţa hotelieră. În acest sens, două dintre cele trei hoteluri de două stele au fost modernizate şi reclasificate la trei stele. Unul dintre acestea a fost finalizat, iar celălalt se află, încă, în renovare. De asemenea, în Băile Tuşnad se construieşte un hotel de patru stele.

În Miercurea Ciuc nu mai sunt terenuri pentru speculaţii, a afirmat reprezentantul "Ternio Pontis". Domnia sa ne-a spus că speculaţiile au fost făcute cu 2-3 ani în urmă, în prezent, preţurile fiind destul de mari. Există câteva zone în oraş unde acestea au crescut cu până la 100%, deşi oferta acoperă cererea. Astfel, dacă anul trecut un metru pătrat de teren costa 5-6 euro, în august, terenul din acelaşi perimetru era vândut cu 10-20 de euro/mp.

Terenul pentru construcţie, din zona rezidenţială Şumuleu, are un preţ de 20-25 de euro/mp. Aici, cei interesaţi îşi construiesc case în regie proprie.

Zona industrială este situată la ieşirea către Odorheiu Secuiesc, unde valoarea terenurilor a crescut la 15-25 de euro/mp, de la 10-12 euro/mp, cât costa cu 2-3 ani în urmă.

Deşi există o cerere crescută de spaţii pentru afaceri, în Miercurea Ciuc nu se construiesc clădiri de birouri, potrivit sursei citate. Firmele care activează pe piaţa locală îşi desfăşoară activitatea în spaţiile renovate din casele vechi. Costurile de închiriere din domeniu au crescut spectaculos, de la 7 euro/mp/lună - sediul unei bănci din zona ultracentrală, închiriat în urmă cu trei ani - la minim 20-25 de euro/mp/lună - valoarea de închiriere din august. Aceste preţuri vor mai creşte, în 2007, la fel ca şi cele de pe segmentul comercial, cu până la 20%, potrivit specialiştilor din piaţă.

Cererea de apartamente este foarte mare în localitatea Miercurea Ciuc, oferta din piaţă nefiind suficientă. Astfel, preţurile locuinţelor vechi au crescut, cu circa 30-50%. Domnul Nemes ne-a exemplificat că, dacă la începutul anului trecut, o garsonieră costa 15.000- 17.000 de euro, acum, acelaşi imobil a ajuns la 20.000-22.000 de euro. Totodată, preţul unui apartament cu două camere a crescut, într-un an, de la 20.000-25.000 de euro la 28.000-30.000 de euro. Locuinţele cu trei camere costă 40.000-45.000 de euro, de la 30.000 de euro (valoarea de anul trecut).

Referitor la apartamentele noi, în Miercurea Ciuc a fost demarată prima investiţie de acest gen. Compania "Fortuna Park" edifică patru blocuri de locuinţe, cu regimul de înălţime subsol, parter şi şase etaje. Csergo Zsolt, beneficiarul lucrării, ne-a spus că fiecare imobil este prevăzut cu 66 de unităţi locative, proiectul totalizând 264 de apartamente cu una, două şi trei camere. De asemenea, la ultimele etaje sunt amenajate penthouse-uri. Suprafeţele locuinţelor sunt cuprinse între 60 şi 150 de metri pătraţi, pentru fiecare apartament construindu-se şi câte un loc de parcare (în subteran şi la exterior).

Lucrările au fost demarate în luna februarie 2007 şi urmează să fie finalizate în etape. Primul bloc va fi gata în ultima parte a anului în curs, iar celelalte clădiri vor fi terminate până în 2010.

Pe lângă imobilele de locuinţe, în Miercurea Ciuc va fi construit şi un complex de relaxare, dispus pe două niveluri (parter şi etaj). Terenul pe aria căruia este derulat proiectul are 2,5 hectare. Spaţiul construit va ocupa 18% din întreaga suprafaţă.

Vânzările noilor apartamente vor începe în această lună, iar preţul unei unităţi locative este estimat la 1.000-1.200 de euro/mp construit. Valoarea investiţională este de 15-17 milioane de euro. Cartierul rezidenţial este situat la o dis-tanţă de circa 400-500 de metri de centrul oraşului.

Preţurile terenurilor din Tuşnad au crescut şi de cinci ori, în ultimii ani

În ultimii trei ani, terenurile din Băile Tuşnad s-au scumpit simţitor, ne-a precizat directorul "Ternio Pontis", adăugând că un metru pătrat de teren care era comercializat, în 2004, cu 5-8 euro, la finele lunii august se vindea la preţul de 25-30 de euro. Astfel, în această staţiune terenurile sunt scumpe, indiferent dacă sunt sau nu utilate.

Una dintre investiţiile importante realizate în ultima vreme în regiune este reabilitarea Lacului Ciucaş, care nu mai funcţiona din anul 1990. De asemenea, există intenţia de amenajare a unei pârtii de schi. În cazul în care aceasta va fi realizată şi dacă ar fi refăcut şi ştrandul termal din staţiune, preţurile terenurilor ar creşte, din nou, cu 40-50%. La imobile, preţurile vor urca cu aproximativ 20-30%, apreciază agenţii imobiliari intervievaţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional