Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ARAI: 2010 va debuta cu un blocaj masiv al tranzacţiilor imobiliare

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

ARAI: 2010 va debuta cu un blocaj masiv al tranzacţiilor imobiliare

Locuinţele nu vor putea fi vândute în absenţa certificatelor energetice

Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, act normativ cu implicaţii majore în tranzacţiile imobiliare, ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Potrivit acestei legi, la încheierea oricărui contract de vânzare - cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din ansamblurile de locuinţe, va fi obligatorie prezentarea unui cer-tificat de performanţă energetică a clădirii.

Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că legea va bloca tranzacţiile imobiliare, şi aşa puternic afectate de criza economică. Preşedintele ARAI, Cristian Clenciu, a declarat: "Ne simţim obligaţi să tragem un semnal de alarmă pentru autorităţile competente, care trebuie să amâne intrarea în vigoare a legii, măcar până în semestrul II al anului viitor. Autorităţile trebuie să creeze premisele tehnice şi operaţionale de aplicare eficientă a acestei ordonanţe. Trebuie elaborate şi autorizate metodologiile computerizate eficiente şi rapide de certificare, trebuie să crească numărului auditorilor energetici şi trebuie realizată o bază de date cu indici tehnici standardizaţi necesari certificării, pentru imobilele re-zidenţiale situate în blocurile con-struite între anii 1960-1990".

Domnia sa apreciază că dacă amâ-narea aplicării legii nu este aprobată în curând, piaţa rezidenţială se va confrunta, de la 1 ianuarie, cu stoparea sau întârzierea vânzărilor de locuinţe vechi. În prezent, sunt unele judeţe care nu dispun de auditori energetici acreditaţi, iar vânzătorii de locuinţe vor avea dificultăţi în obţinerea certificatelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional