Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ARE NEVOIE DE 50 MILIOANE EURO PENTRU RESTAURARECea mai înaltă clădire de lemn din Europa, în pericol de prăbuşire

Internaţional /

Cea mai înaltă clădire de lemn din Europa, în pericol de prăbuşire
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Organizaţia Europa Nostra a emis lista pe 2018 a celor mai periclitate şapte situri de pe continent, pe care figurează şi Cazinoul din Constanţa

    Orfelinatul Prinkipo Greek, cea mai mare construcţie de lemn din Europa şi a doua din lume, amplasat în Büyükada - una din cele nouă insule ale Principilor de pe coasta oraşului Istanbul -, a fost inclus de organizaţia de patrimoniu cultural Europa Nostra pe lista "celor şapte clădiri cele mai periclitate Europa", potrivit euronews.com.

    Clădirea a fost construită în 1898 şi a găzduit un orfelinat timp de peste 60 de ani, între 1903 şi 1964. Distrus de un incendiu în 1980 şi expus condiţiilor meteorologice ne­favorabile, orfelinatul a căzut într-o stare de dezintegrare masivă.

    Astăzi, clădirea se află în pericol de prăbuşire şi are nevoie de o susţinere financiară de 50 de mili­o­ane de euro ca să fie restaurată, potrivit lui Burcin Altinsay Ozguner, şeful biroului din Turcia al Europa Nostra.

    Odată restaurat, orfelinatul ar putea fi un centru pentru dialog ecologic şi inter-religios, conform site-ului Europa Nostra.

    Conform Europa Nostra, pe lista celor şate clădiri aflate în pericol se mai numără biserici post-bizantine din Albania (în localităţile Moscopole şi Vithkuq), Centrul Istoric din Viena, mănăstirile şi schitul David Gareji din estul Georgiei, monumentul Buzludja din Bulgaria şi Cazinoul din Constanţa, România.

    Pe această listă se află o singură clădire din Europa de Vest, fabrica de gheaţă Grimsby, cea mai veche fabrică de gheaţă din Marea Britanie.

    Cele mai periclitate şapte situri în 2018 au fost selectate de conducerea Europa Nostra dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialişti în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect şi finanţe.

    Nominalizările au fost propuse de organizaţii ale societăţii civile sau de către instituţii publice care fac parte din reţeaua Europa Nostra.

    În lunile care urmează, experţii din programul derulat de Europa Nostra vor vizita amplasamentele aflate în pericol, pentru consultanţă tehnică, identificarea posibilelor surse de finanţare şi mobilizarea unui sprijin amplu pentru salvarea lor. "Această nouă listă cuprinde şapte comori rare ale patrimoniului cultural european, care sunt în pericol de a fi pierdute. Comunităţile locale sunt profund angajate să păstreze aceste exemple importante ale patrimoniului nostru comun, dar au nevoie de un sprijin european mai larg", declară maes­trul Placido Domingo, preşedinte Europa Nostra.

    În 2011, Primăria Constanţa a cedat Cazinoul în administrarea temporară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar apoi la Compania Naţională de Investiţii, care a organizat mai multe licitaţii pentru desemnarea unui constructor care să restaureze clădirea. De fiecare dată, însă, procedura a fost contestată. Compania susţine că nu mai este responsabilă şi că Primăria ar trebui să preia procedurile.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional