Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

"Atria Urban Resort - un proiect pentru Bucureşti cu ingrediente internaţionale"

Piaţa Imobiliară /

"Atria Urban Resort - un proiect pentru Bucureşti cu ingrediente internaţionale"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Atria Urban Resort este un ansamblu rezidenţial pentru Bucureşti care conţine ingrediente internaţionale, după cum ne-a spus, într-un interviu, Liria Themo, reprezentantul proiectului imobiliar. Domnia sa ne-a explicat: "Am contactat o firmă cunoscută în domeniul de planificare urbanistică din Londra pentru a gândi acest Master-Planned Community, ţinând cont de factorii care oferă beneficii sustenabile pentru viitorii cumpărători.

    Architectul Silviu Mihăilescu a dus conceptul mai departe, optimizând, întorcându-ne la cartierele apreciate din Bucureşti, unde regimul mic de înălţime oferă intimitate şi o scară umană. El a proiectat blocuri moderne şi curate de P+4 cu lift, faţade albe, ferestre mari, compartimentări eficiente şi generoase, spaţii funcţionale fără a irosi sau a epata. Cu Nicolas Triboi, inginerul peisagist originar din Franţa, am împletit clădiri cu copaci dar nimic ostentativ, perspective familiare, am ţinut cont de lumină şi spaţiu liber. Ca în orice poveste, detaliile te tran­s­portă într-o altă lume sau, în cazul Atria, într-un altfel de Bucureşti. Aşa s-a născut acest Resort Urban. Piscina este punctul de atracţie al parcului pentru proprietari".

    (Interviu cu Liria Themo, reprezentant Atria Urban Resort)

    Reporter: Cum a fost influenţată activitatea dumneavoastră de situaţia economică actuală?

    Liria Themo: Pentru proiectul Atria, criza sanitară a sosit la scurt timp după ce primii rezidenţi care contractaseră locuinţe în Faza 1 (160 de apartamente) s-au mutat în complex, iar parcul central era conturat cu jocurile topografice, arborii, piscina.

    Fiind prima fază, încrederea în proiect a crescut exponenţial odată cu respectarea promisiunilor asumate: faţadele, regimul mic de înălţime, distanţele, peisagistica, accesele asfaltate etc. Interesul a explodat, ne-au cres­cut vizionările, numărul de semnări.

    Apoi, pe fondul restricţiilor introduse de starea de urgenţă, cumpărătorii nu au mai putut veni la vizionări, dar am decis să îi ţinem la curent şi să le furnizăm informaţii prin prezentări, filmări, tururi virtuale, platforme specializate pentru a prezenţa ansamblul la distanţă. Şi, în ciuda imposibilităţii de a avea prezenţă fizică, în acea perioadă, am putut să menţinem legătura cu cei interesaţi, poate cei care aşteptaseră să vadă dacă dezvoltatorul îşi va îndeplini promisiunea de a construi ceva altfel. Când s-au ridicat restricţiile, au urmat luni de zile cu sute de vizionari şi am reuşit să vindem prima fază în proporţie de 97% şi chiar să vindem 25% din faza a II-a, aflată în implementare, cu termen trimestrul al IV-lea al anului viitor.

    Din fericire, Atria Urban Resort se bucură de un succes peste aşteptări, având în vedere situaţia actuală. În acelaşi timp, efortul, grija pentru detalii, echilibrul calitate-preţ, echilibrul dintre locaţie, aflată în Sectorul 1 şi totuşi o distanţare suficientă pentru a oferi o densitate mai mică, libertatea şi lumina, spaţiile generoase, locuinţele multifamiliale care oferă intimitate, dar şi beneficiile de apartenenţă într-o comunitate, pentru cei mici şi cei mari, arhitectura modernă, curată şi liniară, complexul conturat de un parc verde şi o peisagistică bogată, toate aceste elemente au atras un public care caută ceva altfel. Am reuşit să oferim ceva care umple un gol. Nu sunt multe ansambluri intravilante cu regim mic de înălţime şi distanţe mari, cu atât mai mult dacă discutăm de Sectorul 1. Preţurile noastre sunt competitive în piaţă, iar raportul preţ-calitate este unul excelent. Pandemia nu ne-a afectat activitatea, ci am putea spune că, dimpotrivă, toate apartamentele cu grădini din Faza a doua sunt vândute în totalitate încă din faza de construcţie.

    Reporter: Înseamnă că nu aţi fost obligaţi să anulaţi/amânaţi unele proiecte...

    Liria Themo: Nu. Faza a doua a proiectului este ridicată şi avansăm în grafic. Ne aşteptăm că ea să fie recepţionată în toamna lui 2021. Vor fi aproape 400 de apartamente, cu o rată de 1:1, număr de arbori la număr de apartamente. Lucrăm în continuare pe Community Master Planul elaborat iniţial de JTP din Londra, care a fost preluat de Silviu Mihăilescu pe segmentul de arhitectură. Pentru conceptul peisagistic, lucrăm cu Nicolas Triboi. Reţeta internaţională este bine primită şi la Bucureşti.

    Reporter: Ce alte proiecte derulaţi acum pe piaţa noastră?

    Liria Themo: În momentul de faţă ne concentrăm pe Atria Urban Resort, în parteneriat cu SIF Moldova, pe un teren de nouă hectare. Echipa noastră se măreşte în funcţie de nevoi şi este nevoie de un timp de acomodare, având în vedere că, în proiectele multifazate, operaţiunile se suprapun, predări - execuţie - proiectare. De exemplu, am terminat Faza 1, dar în paralel finalizaserăm proiectarea Fazei a doua şi deja negociam furnizorii, ridicam structura şi începuserăm pregătirea acestei faze. Asemenea unui motor auto, eficienţa creşte în anumiţi parametri de funcţionare, astfel că ne bucurăm să putem spune că avem o echipa legată, fiecare îşi cunoaşte atribuţiile şi suntem mândri de rezultat. Deocamdată ne focusăm pe locaţia din apropierea complexului Comercial Colosseum.

    Desigur, există şi alte proiecte pe hârtie, planuri pe viitor, dar le vom anunţa la momentul potrivit.

    Reporter: În ce constă, exact, conceputul de urbanism sustenabil pe care îl implementaţi acum la noi şi de unde este importat?

    Liria Themo: Dezvoltarea în mediul urban, din Bucureşti se face adesea într-o acerbă concurenţă cu natură. Dispar zonele de casă cu grădinile cu pomi fructi­feri, densitatea se schimbă, sustenabilitatea suferă, străzile devin impracticabile, calculate pentru un raport de 4 persoane la 300 mp. Blocuri de P+3 sau P+4 sau P+6 răsar peste noapte ca nişte plombe printre gospodării. Contradicţia dintre a construi în beneficiul rezidenţilor fără a oferi însă un mediu echilibrat, benefic, într-un parteneriat cu natura ne-a oferit o paradigmă. Ce ar fi să construim altfel? Şi acest altfel ne-a alimentat de la concept, la proiectare, la execuţie, până la implementare şi acum chiar în sânul comunităţii. Având o suprafaţă mare de teren inclus în acest parteneriat cu SIF Moldova, ne-am propus să mergem cumva contra curentului, ştiind că poluarea este o mare problemă pentru Bucureşti, că sunt mulţi care caută un altfel de cartier fără a-şi dori să plece din oraş. Atria reprezintă o oportunitate pentru sectorul 1, unde se află şi noduri importante de birouri şi corporaţii.

    Drept urmare, am contactat o firmă cunoscută în domeniul de planificare urbanistică din Londra pentru a gândi acest Master- Planned Community, ţinând cont de factorii care oferă beneficii sustenabile pentru viitorii cumpărători.

    Architectul Silviu Mihăilescu a dus conceptul mai departe, optimizând, întorcându-ne la cartierele apreciate din Bucureşti, unde regimul mic de înălţime oferă intimitate şi o scară umană. El a proiectat blocuri moderne şi curate de P+4 cu lift, faţade albe, ferestre mari, compartimentări eficiente şi generoase, spaţii func­ţionale fără a irosi sau a epata. Cu Nicolas Triboi, inginerul peisagist originar din Franţa, am împletit clădiri cu copaci dar nimic ostentativ, perspective familiare, am ţinut cont de lumină şi spaţiu liber. Ca în orice poveste, detaliile te transportă într-o altă lume sau, în cazul Atria, într-un alt­fel de Bucureşti. Aşa s-a născut acest Resort Urban. Piscina este punctul de atracţie al parcului pentru proprietari. Conceptul nu este importat, reţeta are ingrediente internaţionale, dar este românesc pentru Bucureşti.

    Reporter: Unde desfăşuraţi acest tip de proiect?

    Liria Themo: Pentru a nu afecta cartiere cu un urbanism deja stabilit, acest proiect se pretează pe terenuri mari în mediul urban unde există un potenţial de a încrucişa urbanul cu natura, unde putem împleti viaţa urbană cu nevoia inerentă de deconectare şi linişte. Propunerea noastră este unică şi este cea prin care ne şi diferenţiem. De aceea zona aleasă pentru acest proiect este în Sectorul 1, în apropiere de Lacul Străuleşti, cu un centru comercial important şi un acces sustenabil.

    Reporter: Ce alte proiecte de investiţii intenţionaţi să demaraţi pe piaţa din România?

    Liria Themo: Având în vedere succesul proiectului Atria Urban Resort, dorim să păstrăm conceptul şi să îl promovăm precum o marcă înregistrată, urmărind ideea de "resort" în mediul urban. Suntem interesaţi de curentul actual, care are în vedere dezvoltarea circulaţiei pietonale, legăturile cu cartierele învecinatate la o scară mai umană, pentru a spori conceptul de "walkability". Suntem în legătură cu autorităţile locale, cu grupuri de iniţiativă din zona urbană Bucureştii Noi, cu vecinii noştri. Avem propuneri venite pe proiecte de agrement, pretabile locaţiei. Am menţionat că noi ne implicăm şi în comunitate. Nu poţi crea un loc fără a considera nevoile umane, sociologice. Clădirile sunt corpul, oamenii şi viaţa trăită în aceste puncte geografice sunt sufletul. Aici implementăm şi procese de Place-Making, prin care încurajăm participarea rezidenţilor, iar ei împreună îşi definesc spaţiul înconjurător pentru a-şi crea o identitate şi o cultură a locului. Spaţiile comune devin inima comunităţii.

    Reporter: Care este valoarea acestei investiţii?

    Liria Themo: Valoarea proiectului la final va depăşi 100 milioane de euro.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în primele nouă luni ale acestui an şi ce estimări aveţi pentru întreg anul 2020?

    Liria Themo: Faza 1 este vândută în proporţie de 95%, iar în momentul de faţă 25% din cele 400 de apartamente din Faza adoua sunt antecontractate.

    Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa imobiliară în următorii ani?

    Liria Themo: Este greu de răspuns. Vă putem spune cum ne dorim noi să evolueze. Dorim să vedem mai multe proiecte care preţuiesc sustenabilitatea, care amplasează omul şi complexitatea nevoilor sale în centrul dezvoltărilor, a proiectelor rezidenţiale. Am vrea să vedem mai puţine turnuri lângă case P+1, mai mulţi copaci, mai multă intimitate şi o densitate ""trăibilă"".

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional