Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Bacău: Continuă lucrul pe aproape toate şantierele

F.A. Locuinţe /

Zonele oraşului în care se construiesc cele mai multe locuinţe noi (în marea lor majoritate locuinţe individuale) sunt cartierele care prin PUG au reglementată funcţiunea de locuire, respectiv: cartier Şerbăneşti, Gherăieşti, Nord, C.F.R., Tache şi Izvoare, ne-au spus reprezentanţii Primăriei Bacău, Direcţia de Urbanism.

Noile locuinţe individuale autorizate în ultima perioadă au regim de înălţime scăzut, de parter + un nivel şi parter + un nivel + mansardă. Suprafeţele construite se menţin, de asemenea, reduse, până în 150 mp. Imobilele pentru locuinţe au, de regulă, structura de rezistenţă pe cadre din beton armat, planşee din beton armat, acoperire în sistem şarpantă din lemn, închideri din zidărie şi finisaje interioare/exterioare contemporane.

În primele opt luni ale anului Primăria Bacău a eliberat un număr de 53 de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe, în scădere faţă de 99 în perioada similară a anului trecut.

Cele mai mari investiţii imobiliare pe segmentul de locuinţe din Bacău sunt:

- Cartier de locuinţe (40 individuale şi două colective) P.M.Blejusca, Calea Moineşti, Bacău, beneficiar S.C."Vasion" S.R.L. - proiect finalizat;

- Cartier de locuinţe colective (12 imobile S+P+7+M), str.V.Pârvan, Bacău, beneficiar este S.C."Electroconstrucţia ELCO" S.A.- proiect demarat (un bloc este în faza "la roşu");

- Imobile de locuinţe colective (trei imobile S+P+13), str. Ştefan cel Mare, Evocasa Completa - un imobil finalizat;

- Cartier de locuinţe colective Cupidon (opt locuinţe colective S+P+2+M), pe str. Constanţei, beneficiar este S.C. Crina Immobiliare S.A.- şase imobile sunt finalizate.

În acest an Primăria Bacău a eliberat două autorizaţii de construire pentru spaţii de birouri, comparativ cu trei anul trecut. De asemenea, autorizaţiile pentru construcţia de spaţii industriale au fost în număr de trei, faţă de anul trecut când au fost autorizate nouă astfel de construcţii. Dacă anul trecut a fost emisă o autorizaţie pentru un centru comercial, în acest an nici un investitor nu a mai fost interesat să obţină autorizaţie pentru centre comerciale.

În acelaşi timp există un număr foarte redus de sistări/conservări de şantiere, considerat ca nesemnificativ şi neconcludent.

În municipiul Bacău au fost construite 615 locuinţe de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În prezent sunt în construcţie un număr de 120 de locuinţe prin ANL.

Toate locuinţele ALN sunt disponibile spre vânzare către chiriaşi, în funcţie de solicitările ce vor fi depuse şi cu respectarea condiţiilor stabilite de lege. Primăria a intabulat şi întocmit cărţi funciare pentru 245 de apartamente. Procesul este în desfăşurare, se lucrează la celelalte.

La jumătatea lunii septembrie existau circa 120 de cereri de cumpărare, dar nu fusese efectuată nici o tranzacţie.

Preţul de vânzare al apartamentelor ANL este de 407 euro/mp, din care se scade uzura locuinţei. Modul de calcul a acesteia trebuie stabilit de Ministerul Dezvoltării. Primăria Bacău a solicitat lămuriri pe această chestiune dar, până la jumătatea lunii septembrie, nu primise raspuns. Abia după primirea acestor precizări, locuinţele vor putea fi vândute.

La nivel judeţean, municipiul Bacău este considerat principalul centru de dezvoltare, cu o zonă de polarizare amplă, concretizată în constituirea Zonei Metropolitane Bacău, formată din următoarele comune: Filipeşti, Bereşti - Bistriţa, Iţeşti, Hemeiuş, Blăgeşti, Măgura, Luizi - Călugăra, Mărgineni, Sărata, N. Bălcescu, Faraoani, Tamaşi, Traian, Gioseni, Buhoci, Secuieni, Săuceşti, Prăjeşti, Odobeşti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional