Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Baconschi: "Suntem în pericol să avem prea mulţi proprietari străini"

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Există riscul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini, şi-a arătat, ieri, îngrijorarea ministrul de Externe Teodor Baconschi. Domnia sa a făcut referire la cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din ţara noastră şi la interesul crescut al investitorilor străini pentru terenurile în România, pentru dezvoltarea de investiţii: "Pământul este încă ieftin. Există pericolul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini, să vindem orice, fără criterii. Riscul a apărut deja. Trebuie să fim foarte atenţi şi să mergem mai mult pe concesiuni. Trebuie să punem o frână". Domnia sa a adăugat că simte din diverse discuţii cu mulţi dintre omologii săi că "este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est".

Ministrul de resort a precizat că există ţări tehnologizate care au probleme cu apa şi hrana şi care vor să investească în producţia agricolă din ţara noastră: "Pe mine mă îngrijorează un pic acest apetit al unor companii neromâneşti pentru pământul românesc. Nu dintr-un naţionalism elementar, ci pentru că, într-adevăr, legis-laţia ar trebui să pună nişte bariere.

Ceva mai liniştit, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a specificat că vânzarea terenurilor agricole către străini nu va fi niciodată susţinută de ministerul pe care îl conduce: "Nu voi susţine niciodată vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii străini, deşi se încearcă o promovare în privinţa vânzărilor de terenuri agricole la liber şi, respectiv, celor nerezidenţi. Ca ministru, am o opoziţie totală pentru această operaţiune de vânzare de terenuri, dar nu sunt împotriva investiţiilor în domeniu".

Potrivit legislaţiei din domeniu, persoanele fizice care doresc să achiziţioneze teren pe teritoriul ţării noastre trebuie să aibă domiciliul în România, iar cele juridice să deţină sediul în ţara noastră. Ministrul Tabără a explicat că, dacă pierd acest statut, firmele sunt obligate să înstrăineze terenurile în decurs de un an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional