Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BCAProducătorii de BCA, în luptă cu distribuitorii intraţi în insolvenţă

F.A. Materiale /

Producătorii de BCA, reuniţi într-un seminar, care a avut loc la finele lunii octombrie, la Sinaia, pentru a discuta probleme curente ale pieţei

Producătorii de BCA, reuniţi într-un seminar, care a avut loc la finele lunii octombrie, la Sinaia, pentru a discuta probleme curente ale pieţei

Producătorii de BCA duc o luptă strânsă cu distribuitorii de materiale de construcţii, pe care îi paşte insolvenţa. Producătorii, reuniţi în Asociaţia PROBCA, susţin că, pe lângă criză, în acest sfârşit de an, un al doilea mare pericol este creşterea accelerată a fenomenului de insolvenţă în rândul distribuitorilor.

Nicolae Duşu, preşedintele Asociaţiei PROBCA şi preşedintele "Celco" Constanţa, a explicat: "Desigur, intrarea în procesul de insolvenţă poate ajuta o companie să treacă de momentul dificil în care se află. Vorbind despre piaţa de BCA, sunt destui distribuitori intraţi în insolvenţă. O parte sunt de bună credinţă pentru că vor să pună pe picioare companiile. Pe aceştia îi sprijinim. Dar sunt şi destule firme care intră în insolvenţă peste noapte pentru a profita de hibele Legii falimentului. Scopul lor nu este decât să facă profituri uriaşe, în detrimentul celor care le furnizează materialele".

Domnia sa a declarat că urmează şase luni extrem de dificile pentru întreaga economie şi, implicit, pentru producătorii de materiale de construcţii: "Toate ramurile economice se vor confrunta cu intrarea accelerată în proces de insolvenţă a firmelor. Noi am cerut modificarea de urgenţă a Legii falimentului pentru că sunt cazuri de insolvenţă care apar peste noapte şi se judecă în regim de urgenţă, dar şi pentru că legea nu stipulează şi pedepse pentru adminis-tratori şi nu există posibilitatea tragerii lor la răspundere pentru situaţia în care au adus companiile. Patronatele din ramura de construcţii trebuie să se uneas-că, într-o singură voce, şi să ceară parlamentarilor să fie responsabili şi să ia măsuri urgente pentru revizuirea legii, chiar dacă trecem printr-o criză politică".

Potrivit Asociaţiei PROBCA, la sfârşitul lunii octombrie, producătorii de BCA nu aveau de recuperat sume îngrijorătoare de la firmele cu probleme, dar existau suficiente semnale că fenomentul intrării în insolvenţă va lua o amploare deosebită. Hibele legislative fac aproape imposibilă adoptarea unor soluţii eficiente de protejare a producătorilor împotriva distribuitorilor de rea credinţă. În acest an, producătorii au luat deja măsuri de limitare a creditării distribuitorilor şi de recuperare a sumelor restante.

Preşedintele PROBCA susţine că, din păcate, criza politică din această toamnă a complicat foarte mult situaţia economică. Nicolae Duşu a subliniat că imixtiunea politicului în economic este foarte mare, iar mediul de afaceri nu poate să ignore acest lucru: "Atât timp cât depindem de guvernaţi pentru modificarea şi adoptarea unor legi care să fie benefice pentru economie, nu putem ignora politicul. Criza politică din toamnă arată, în schimb, că am intrat într-un moment de cotitură şi că politicienii nu mai pot conduce ţara fără mediul de afaceri. Patronatele trebuie să fie unite într-o singură voce la nivel de ramură, ca să putem face o presiune mai mare şi să obţinem un cod fiscal stabil, dar şi legi normale după care să funcţionăm. La nivel de ramură, trebuie să avem un amplu proces de autoreglementare, ca să nu mai depindem atât de politic".

Scădere de 30% a pieţei de BCA în acest an

Piaţa de BCA va încheia acest an cu o scădere în volum de circa 30% faţă de nivelul din 2008. Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei PROBCA şi preşedintele holdingului Macon-Simcor, a declarat: "Anul trecut, piaţa de BCA a avut un volum de circa 2,8 milioane mc, inclusiv importurile. În acest an, piaţa va înregistra o scădere de circa 30% faţă de acest nivel. Peste 80% din cerere a venit, în acest an, de la persoanele fizice şi de la micii investitori".

Domnia sa a mai precizat că, în acest an, producătorii au redus preţul mediu pentru BCA cu circa 17% faţă de nivelul anului trecut, pe fondul concurenţei acerbe şi a scăderii cererii. Scăderea a fost posibilă în principal prin eficientizarea costurilor de producţie, dar şi prin renegocierea contractelor cu furnizorii de materii prime şi de utilităţi. Pentru 2009, preţul mediu pentru BCA se învârte în jurul sumei de 190 de lei/mc, a mai spus domnul Marin.

Scenariul pesimist pentru 2010 - scădere cu 10% a pieţei

Pentru anul viitor, producătorii de BCA au dificultăţi în a prognoza evoluţia pieţei din cauza instabilităţii politice şi legislative. Marius Marin apreciază: "Oricum criza economică face imposibilă orice prognoză. Acum a intervenit şi criza politică. Mediul de afaceri nu are niciun reper privind bugetul de stat pe anul viitor, codul fiscal şi volumul inves-tiţiilor în infrastructură. Un scenariu optimist este o creştere de 5% a pieţei de BCA în 2010 faţă de 2009. În cel mai rău caz, vom avea o scădere de 10% în volumul pieţei faţă de 2009".

Domnia sa crede că semestrul II al anului viitor va aduce date certe în privinţa politicilor fiscale şi de investiţii, dar grosul comenzilor va fi asigurat tot de persoanele fizice şi micii investitori.

În acest an, criza a determinat firmele să-şi refacă bugetele de 5-6 ori. Practic, societăţile s-au adaptat din mers la tendinţele pieţei.

Pentru 2010, producătorii de BCA cred că situaţia nu se va schimba, mai ales că nu se cunoaşte evoluţia TVA şi a cotei unice şi nici disponibilitatea statului de a investi în infrastructură.

Lipsă de control pe importurile de materiale

Asociaţia PROBCA a demarat, în acest an, o amplă campanie de sensibilizare a factorilor politici cu privire la importurile necontrolate de materiale de zidărie. Marius Marin a declarat: "Aceste materiale reprezintă un pericol pentru siguranţa clădirilor. Ele provin din ţări din afara Uniunii Europene, iar la graniţa cu România nimeni nu le controlează. Am avut o întâlnire pe această temă cu ministrul dezvoltării Vasile Blaga, care a luat decizia de a înfiinţa o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai ISC şi ai Consiliului Tehnic în Construcţii, care să verifice aceste importuri".

O altă problemă discutată cu autorităţile este, potrivit vicepreşedintelui PROBCA, prelungirea cu încă şase luni cel puţin a prevederilor Ordonanţei 28/2009 privind exceptarea firmelor de la plata taxelor şi impozitelor aferente în perioada de şomaj tehnic. La finele lunii octombrie, Ministerul Muncii analiza această propunere, care este sprijinită şi de sindicate.

Marius Marin a subliniat că, pentru acest sfârşit de an tumultuos, Asociaţia PROBCA şi-a propus să aibă mai multe întâlniri cu ARACO şi CIROM, pentru a avea acţiuni comune în discutarea problemelor cu factorii guvernamentali de decizie. PROBCA va propune celorlalte două organizaţii patronale o strânsă colaborare pentru a avea o reprezentare mai puternică în faţa factorilor politici. "Dorim un cadru fiscal stabil şi care să încurajeze investiţiile în construcţii noi, dar şi o legislaţie care să ne protejeze de firmele care intră în insolvenţă peste noapte, precum şi de firmele care emit instrumente de plată fără acoperire", a declarat Marius Marin.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional