Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Be Igloo: Dacă ar vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii mai bune decât "Prima Casă"

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Be Igloo: Dacă ar vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii mai bune decât "Prima Casă"

După trei luni de la demararea programului Prima Casă, concluzia este că majoritatea contractelor semnate au fost pentru apartamente vechi, al căror preţ se încadrează în plafonul maxim de garantare. Conducerea Be Igloo, divizia de vânzări a apartamentelor deţinute de fondul de investiţii norvegian România Invest, consideră binevenită dar insuficientă iniţiativa Guvernului.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, strategia Be Igloo va merge, de acum înainte, pe două planuri: compania va susţine, prin toate mijloacele interne posibile, finanţarea utilizatorilor finali dincolo de suma garantată de Guvern şi va aştepta ca, în mod logic, cei care şi-au vândut apartamentele vechi să-şi cumpere, la un moment dat, unele noi.

Nimrod Zvik, director de marketing al organizaţiei de vânzări pentru România Invest, Be Igloo, a declarat: "După cum arată programul Prima Casă în acest moment şi după numărul şi felul tranzacţiilor deja efectuate, acesta încurajează doar cumpărarea de apartamente vechi. Sperăm că această iniţiativă este doar începutul, pentru că oamenii care vând apartamente vechi se vor muta, la un moment dat, într-unul nou. Aşadar, pe termen lung, Prima Casă este util pieţei apartamentelor noi".

Domnia sa a subliniat că Be Igloo funcţionează, încă de la început, după un plan de criză, care oferă soluţii inedite de creditare şi preţuri promoţionale, în măsura posibilităţilor, mergând pe ideea că, dacă ajută oamenii şi se adaptează nevoilor, atunci vor şi vinde apartamentele noi din portofoliu. Oficialul Bee Igloo a adăugat: "În acest fel, am vândut locuinţe noi aşa cum ne-am propus până acum. În acelaşi timp, apreciem orice măsură de deblocare a pieţei imobiliare, chiar dacă se adaptează apartamentelor vechi, pentru că, dacă piaţa apartamentelor vechi funcţionează, şi apartamentele noi vor începe să se vândă la un moment dat".

Numai că locuinţele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, iar Guvernul trebuie să ia măsuri suplimentare pentru impulsionarea vânzărilor şi, împlicit, pentru deblocarea construcţiilor noi. Nimrod Zvik a subliniat: "Guvernul Româ­niei trebuie să aibă informaţii neeronate despre preţul real al unui apartament în Bucureşti - în jur de 100.000 de euro. Nu încurajăm oamenii să-şi cumpere apartamente în condiţii îndoilenice, nu încurajăm tinerii să locuiască în apartamente vechi şi cu atât mai mult nu încurajăm scăderea aportului sectorului de construcţii la PIB-ul României". Domnia sa susţine că pot fi luate nenumărate soluţii de stimulare a construcţiilor noi, numai că Guvernul întârzie în luarea unor decizii.

Potrivit Bee Igloo, avantajele programului "Prima Casă" ar fi posibilitatea obţinerii de credite la dobânzi mai mici, scoaterea comisionului de rambursare anticipată, avansul a scăzut până la 5% din suma garantată, taxele notariale au scăzut special pentru acest program cu 30%, TVA de 5% pentru prima achiziţie a unei locuinţe.

Ca puncte slabe, Bee Igloo a evidenţiat: obligativitatea taxei de evaluare imobiliară, ce ajunge la 150 euro, indiferent că dosarul este aprobat sau respins precum şi birocraţia ce determină creşterea timpului de aşteptare a răspunsului. Alegerea unui apartament se face când este rezolvată problema banilor, în funcţie de traficul zonei, locurile de parcare, calitatea vecinilor şi a materialelor de construcţie. Cum plafonul limită pentru Prima Casă ajunge la 57 000 euro, puţini vor fi cei care îşi vor permite să cumpere apartamente noi.

(cotidianul Bursa)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional