Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Birourile atrag cei mai multi investitori imobiliari

A.D. Piaţa Imobiliară /

Swan Office and Technology Park

Swan Office and Technology Park

Romania a inregistrat anul trecut o scadere cu 45% a volumului de tranzactii imobiliare de investitii, de la 351 milioane de euro la 202 milioane de euro. La nivelul întregului an, Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori. Estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage mai departe investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", apreciaza James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

Sectorul de birouri a dominat activitatea tranzactionala in semestrul al doilea din 2012, atat din punct de vedere al numarului, cat si al valorii totale. Tranzactionarea cladirilor de birouri Stirbey Center, Bucharest Tower Center, HQ Victoriei si Nova Building a atins un volum de aproximativ 80 milioane de euro.

Cele mai multe investitii au fost realizate anul trecut de straini din Cipru (55,1%), Marea Britanie (22,2%) si Italia (13,3%). Principalii vanzatori au provenit din Marea Britanie (53,1%), Romania (31,5%) si Cipru (8,4%). Valoarea medie pe tranzactie a crescut in 2012, ajungand la 22,4 milioane de euro fata de 16,6 milioane de euro in 2011, insa a ramas sub maximul de 23,3 milioane de euro inregistrat in 2010.

Evoluţia randamentelor inregistrate in Romania in 2012 a fost stabilă, cu exceptia sectorului de birouri, care a obtinut o crestere de la 8% in primul trimestru la 8,25% pana la sfarsitul anului. Sectoarele de retail si industrial au ramas la aceleasi niveluri pe intreg parcursul anului, 8,75%, respectiv 10,25%.

Chiria prime nu a inregistrat nici ea schimbari majore, singura exceptie fiind tot in cazul segmentului de birouri, chiria pentru acest tip de proprietate scazand de la 19,5 euro pe mp pe luna la 18,5 euro pe mp pe luna. Pentru segmentul retail chiria prime a ramas la 50 euro pe mp pe luna, iar cea pentru spatii de depozitare si logistice s-a stabilizat la 4,1 euro pe mp pe luna, se mai arata in raport.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional