Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Birourile si centrele comerciale vor conduce piata in 2012

A.D. Piaţa Imobiliară /

Birourile si centrele comerciale vor conduce piata in 2012

In 2012 cele mai atractive segmente imobiliare din Romania vor fi spatiile de birouri si de retail. Randamentele inregistrate pentru spatiile de calitate sunt de 8,75% pentru retail si 8,25% pentru birouri si sunt determinate in principal de costul finantarii proiectelor imobiliare, potrivit reprezentantilor CBRE Romania.

Anul acesta operatorii de retail isi vor consolida pozitia in Romania, in special prin extinderea cu noi unitati in afara Bucurestiului. De exemplu, lantul de hipermarketuri Cora, se va extinde cu patru unitati, doua in Bucuresti si cate una in Bacau si Slobozia, a precizat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets Romania & SEE, in cadrul CBRE Romania.

De asemenea, in 2012 vor continua investitiile in spatii de birouri clasa A din Bucuresti, pe fondul diminuarii ratei de neocupare (14,14% la sfarsitul lui 2011) si tendintei de usoara crestere a chiriilor (in jur de 19 euro pe mp pe luna pentru spatiile "prime"). In prezent se dezvolta repede zona centrala si de nord a Capitalei, indeosebi Floreasca si Pipera - Sud, adauga domnul Dunne.

Potrivit domniei sale, hotelurile ar putea oferi o alternativa atractiva de investitii. Astfel, investitorii care detin terenuri si planuri urbansitice zonale pentru ansambluri rezindetiale, s-ar putea reorienta spre zona de hoteluri sau apart-hoteluri, pentru care exista cerere in Bucuresti.

Volumul tranzactiilor imobiliare a totalizat 71,3 milioane euro in semestrul al doilea din 2011. Cele mai importante tranzactii au vizat achizitia a doua parcuri de retail de catre Argo Real Estate Opportunities Fund Limited, respectiv Era Shopping Park Oradea si ERA Shopping Park Iasi. Alte tranzactii importante au vizat achizitia City Mall Bucuresti de catre Star Imob Construct, pentru 17,3 milioane euro si a Hotelului Ibis Sibiu de catre UniCredit Leasing pentru 10 milioane euro.

Cele mai mari tranzactii cu terenuri din a doua jumatate a anului 2011 au vizat achizitia a 35 ha de teren in zona Theodor Pallady din Bucuresti de catre Maveco Holdings pentru 18 milioane euro si achizitia a 2,7 ha in Ghencea de catre Auchan pentru 21 milioane euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional