Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BNP PARIBAS REAL ESTATE:Cererea de locuinţe noi nu se va revigora pe termen scurt

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Se menţine discrepanţa dintre puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate pentru locuinţele noi.

Se menţine discrepanţa dintre puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate pentru locuinţele noi.

Pe termen scurt, nu este aşteptată o revigorare semnificativă a cererii de locuinţe noi, ne-au declarat reprezentanţii Departamentului Research al companiei imobiliare BNP Paribas Real Estate. Se menţine discrepanţa dintre puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate. Un alt factor care contribuie la menţinerea nivelului redus al tranzacţiilor este diferenţa majoră între aşteptările financiare ale clienţilor şi caracteristicile ofertei. Potrivit reprezentanţilor BNP Paribas Real Estate, anul viitor, este posibilă dezvoltarea semnificativă a pieţei secundare a locuinţelor, care au preţuri mai reduse.

Numărul mare de proiecte lansate în perioada de efervescenţă a pieţei imobiliare (2007-2008) a reprezentat sursa creşterii semnificative a ofertei de apartamente noi în Capitală, în 2009. O altă sursă semnificativă a creşterii ofertei din acest an au fost investitorii speculativi şi persoanele fizice. Oferta a devenit mult mai sofisticată, diversificându-se politicile de preţ şi condiţiile de plată.

Oficialii BNP Paribas Real Estate ne-au spus că preţurile proprietăţilor din zonele mai puţin atractive au avut tendinţa de scădere evidentă, reflectată în preţurile de listă, nu doar disimulată sub forma unor facilităţi oferite de proprietari. Potrivit sursei citate, preţul mediu cerut de către dezvoltatori pentru apartamentele noi destinate clienţilor cu venituri medii şi mediu-superioare a variat între 1.100-1.500 de euro/mp în primul semestru al anului.

Pentru proprietăţile situate în zone centrale şi semi-centrale, s-a înregistrat tendinţa menţinerii preţurilor din cauza contractelor încheiate de către dezvoltatori cu băncile finanţatoare ale proiectelor, din cauza competiţiei reduse între proiectele din zonele centrale şi semicentrale, dar şi din cauza presiunilor clienţilor care deja au achiziţionat locuinţe în aceste ansambluri.

Constrângerile financiare ale dezvoltatorilor de birouri descurajează iniţierea proiectelor de mari dimensiuni

Până în prezent, pe piaţa spaţiilor de birouri s-a remarcat concentrarea temporară a livrării de noi spaţii (300.000 mp suprafaţă desfăşurată adăugaţi la stocul existent, în primele nouă luni), rezultând un total de 2,2 milioane mp suprafaţă totală. Oficialii BNP Paribas Real Estate ne-au declarat: "Cererea din partea companiilor ce intră pe piaţă este drastic redusă, iar dificultăţile şi constrângerile financiare ale dezvoltatorilor descurajează iniţierea proiectelor de mari dimensiuni. Acest lucru poate conduce la apariţia unei noi etape pe piaţa birourilor în 2011 - 2012, când, în condiţiile revigorării cererii, este posibil ca oferta existentă să fie limitată şi insuficientă".

Reprezentanţii BNP Paribas Real Estate au adăugat: "Creşterea semnificativă a ratei totale de neocupare este o altă caracteristică a pieţei de birouri din 2009. Aceasta s-a majorat de la 4,5% în trimestrul IV 2008 la 14% în trimestrul III 2009. Suprafaţa totală de birouri închiriată în primul semestru al acestui an, de aproximativ 80.000 mp construiţi, a fost cu 60% mai mică faţă de cea din semestrul I 2008".

Ei ne-au precizat că, în trimestrul III din 2009, ritmul de scădere a nivelului chiriilor solicitate s-a temperat comparativ cu primul semestru, când descreşterea chiriei de bază s-a situat, în general, între 10-15% şi cea a chiriei nete între 20-25%.

Rata de neocupare continuă să se menţină la nivel ridicat. Suprafaţa de birouri ce va fi finalizată în trimestrul IV din 2009 (140.000 mp) are un grad redus de pre-închiriere, de doar 30%.

Retailul, dominat de reorganizări judiciare, închideri de magazine, restrângerea activităţii şi relocări

Criza economică şi efectele sale colaterale au avut şi au impact semnificativ asupra consumatorilor finali şi, implicit, asupra retailerilor şi dezvoltatorilor. Potrivit BNP Paribas Real Estate, în acest an, piaţa a fost caracterizată de reorganizări judiciare, închideri de magazine, restrângerea activităţii şi relocarea în scopul diminuării costurilor.

Totuşi, au existat şi extinderi ale lanţurilor şi achiziţii strategice de reţele comerciale. Magazinele de tip discount precum Plus, Penny Market, au cunoscut o evoluţie pozitivă într-o piaţă cu senzitivitate foarte mare la preţuri.

Cererea activă de spaţii comerciale a fost foarte redusă, în ciuda reducerii semnificative a chiriilor, datorată creşterii disponibilităţii spaţiilor comerciale. La finele acestui an, stocul de spaţii comerciale noi din Bucureşti va creşte cu aproximativ 200.000 mp, ceea ce va mări presiunea pe chirii.

Chirii pentru spaţiile comerciale stradale:

- au înregistrat o scădere semnificativă a chiriilor medii, cu valori cuprinse între 15% şi 40%;

- chiriile maxime: 80 euro/mp/lună pentru spaţii stradale de până la 75 mp; 60 euro/mp/lună pentru spaţii mai mari de 75 mp;

- în zonele secundare, chiriile ajung la 25-50 euro/mp/lună;

la periferie, chiriile sunt de 10 - 20 euro/mp/lună

Chirii pentru centrele comerciale:

- 60-80 euro/mp/lună pentru spaţii sub 100 mp;

- 20-40 euro/mp/lună pentru suprafeţe mai mari de 100 mp.

Chirii medii solicitate pentru birouri la nivelul trimestrului III 3 2009:

- clasa A - între 17-19 euro/mp/ lună, zona centrală;

- clasa B - între 12-15 euro/mp/ lună, pentru clădiri aflate în zone atractive;

- clasa B - între 8-11 euro/mp/ lună, pentru clădiri aflate în zone secundare.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional