Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BNP PARIBAS REAL ESTATE:Chiriile pentru birouri continuă să scadă, dar în ritm lent

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Piaţa birourilor din Capitală şi-a continuat, în primul semestru, evoluţia descendentă a nivelului chiriilor iniţiată în cea de-a doua parte a lui 2008, în contextul scăderii accentuate a cererii şi creşterii numărului de proprietăţi disponibile pe piaţă. Totodată, creşterea pieţei subînchirierilor i-a determinat pe proprietari să scadă chiriile solicitate pentru a putea concura cu aceste oferte. Astfel, în primul semestru al acestui an, s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, cu scăderi mai accentuate pentru periferie, arată un studiu elaborat de "BNP Paribas Real Estate". În plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des întâlnite, contribuind la scăderea chiriei de bază cu 10-15% şi a chiriei nete efective cu 20-25%.

Specialiştii "BNP Paribas Real Estate" susţin că scăderea cererii şi proiectele noi propuse spre livrare în semestrul II din 2009, care totalizează aproximativ 270.000 mp (suprafaţă construită), vor menţine presiunea descendentă asupra nivelului chiriilor pentru a doua jumătate a anului. Ritmul de scădere va fi, însă, mai lent faţă de semestrul II din 2008 şi prima jumătate a aces-tui an, datorită rezistenţei proprietarilor şi atingerii limitei de profitabilitate pentru investiţiile făcute de aceştia.

Aproximativ 25% din suprafaţa totală propusă spre livrare în a doua jumătate a lui 2009 este preînchiriată, ceea ce reprezintă o rată de ocupare mult mai mică faţă de nivelurile înregistrate în 2007-2008, când spaţiile preînchiriate au reprezentat 45-60% din totalul celor finalizate.

Potrivit sursei citate, în prima jumătate a anului curent, nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasă A situate în centrul oraşului a variat între 18-20 euro/mp/lună. Pentru proprietăţile de clasă B situate în zone atractive chiriile s-au situat între 12-16 euro/mp/lună, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat între 10-12 euro/mp/lună.

În general, contextul pieţei nu a afectat preţul locurilor de parcare. În zona centrală a Capitalei, chiria pentru parcări a fost 100-130 euro/spaţiu/lună, în cazul parcărilor subterane. În zonele secundare, chiria a variat între 90-100 euro/spaţiu/lună pentru locurile subterane şi între 60-80 euro/mp/lună pentru locurile amenajate la suprafaţă.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional