Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Braşov - În absenţa investiţiilor ANL, Primăria s-a orientat spre parteneriatul public-privat

F.A. Locuinţe /

Deficitul de locuinţe la nivelul municipiului Braşov este, conform reprezentanţilor primăriei, de cel puţin 1.700 de locuinţe, luând în considerare că atâtea cereri care nu pot fi onorate sunt depuse la "RIAL" SRL, administratorul patrimoniului imobiliar de clădiri ale municipiului.

Sunt înregistrate 117 cereri pentru locuinţe sociale. În privinţa cererilor pentru locuinţe ANL, "având în vedere că ANL nu a construit niciodată locuinţe pentru închiriere la Braşov, numărul cererilor este destul de mic, respectiv 145 de solicitări, număr care nu reflectă necesarul real", apreciază domnul Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov.

"Anul acesta au fost demarate mai multe discuţii pentru achiziţia unui bloc de locuinţe rezultat din transformarea unui fost cămin, dar din păcate nu s-au concretizat", relatează domnul Toarcea.

În municipiul Braşov s-au construit doar 4 blocuri ANL, finalizate în 2001, locuinţe vândute prin credit ipotecar de către ANL. "Deşi Municipalitatea a pus la dispoziţia ANL-ului mai multe terenuri pentru edificarea de blocuri, deocamdată această agenţie nu a mai demarat nici un proiect la Braşov", mai spune domnul Sorin Toarcea.

Pentru a reduce problema fondului locativ, Primăria Municipiului Braşov a demarat în 2005 un proiect amplu, prin Agenţia Locală a Locuinţei (ALL), prin care, pe baza unui parteneriat public-privat, Municipiul Braşov punea la dispoziţia unei firme private terenul, iar la finalizarea construcţiei primea un procent din apartamentele realizate, res-pectiv între 10 şi 20% dintre acestea. Până în prezent au fost obţinute, astfel, 50 de apartamente. Alte blocuri sunt încă în construcţie, ultimul bloc finalizat fiind inaugurat la mijlocul lunii octombrie. Locuinţele astfel obţinute sunt folosite pentru persoanele evacuate din casele retrocedate in baza Legii 10/2001. "Am dori să extindem acest proiect, dar, din păcate, în această perioadă nu sunt prea multe firme doritoare să construiască blocuri de locuinţe", apreciază domnul Toarcea.

O mare parte din apartamentele deţinute de municipalitate în prezent sunt situate în centrul istoric, în case vechi din secolul XVIII, XIX şi început de secol XX. De asemenea, mai sunt şi blocuri în care municipiul deţine locuinţe, cele mai multe fiind construite în ultimii 30 de ani. Există totuşi şi blocuri mai vechi, construite în 1957 sau 1958, completează sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional