Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Bucureşti: Complexul Rezidenţial Apusului se extinde cu încă două blocuri

F.A. Locuinţe /

Bucureşti: Complexul Rezidenţial Apusului se extinde cu încă două blocuri
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Zona de contact dintre cartierul bucureştean Militari şi comuna Chiajna a atras în anii de criză o serie de investiţii în ansambluri rezidenţiale.

    Dezvoltatorul Complexului Rezidenţial Apusului, amplasat în zona uzinei de apă de la Roşu, va finaliza în luna iulie a acestui an un bloc cu 43 de apartamente. În continuare, vor demara lucrările la următorul bloc, cu aproximativ 40 de apartamente, ne-a declarat Lucian Zmaranda, dezvoltatorul Complexului Rezidenţial Apusului.

    Investiţiile rezidenţiale din zonă s-au intensificat anul acesta faţă de 2012, sesizează domnul Zmaranda.

    Începând cu anul 2009 şi până în prezent, în Complexul Rezidenţial Apusului au fost finalizate 350 de apartamente în 14 blocuri. Proiectul mai prevede construirea altor şapte blocuri. Atunci când 50% din apartamentele din ultimul bloc realizat sunt vândute, demarează construcţia următorului, pentru a limita acumularea unor stocuri. Finanţarea lucrărilor este realizată din surse proprii, deoarece aşa este mai sigur, argumentează Lucian Zmaranda.

    La începutul acestui an, în lunile ianuarie - februarie, vânzările au mers foarte bine, la un nivel similar celui înregistrat anul trecut. "Este foarte bine dacă va continua aşa", este de părere domnul Zmaranda. În luna mai dezvoltatorul nu mai avea apartamente pe stoc.

    Influenţa programului guvernamental Prima Casă a fost decisivă, în jur de 90-95% dintre clienţii ansamblului rezidenţial apelând la această sursă de finanţare. Restul plătesc uzual în numerar. "Prima Casă este un program foarte bun", apreciază domnul Zmaranda.

    În fapt, conceptul din spatele proiectului a vizat tocmai încadrarea preţurilor în plafonul Prima Casă. Acest fapt a presupus însă şi diminuarea marjelor de profit la un nivel de 5-20%, adaugă domnul Zmaranda.

    Preţurile practicate în prezent în Complexul Rezidenţial Apusului sunt mai mici cam cu 15% faţă de anul 2010. Astfel, preţul mediu este de 650 - 750 de euro pe mp util pentru apartamentele dispuse la mansardă sau demisol, respectiv de 820 - 850 de euro pe mp util pentru unităţile amplasate la parter şi etaje.

    Cel mai bine se vând unităţile locative cu trei camere. De exemplu, un apartament cu trei camere şi un balcon, de 77 mp utili, costă 65.000 de euro. Un apartament cu trei camere şi două balcoane, de 89 m utili, este oferit la 70.000 de euro. Aceasta din urmă este şi varianta cea mai căutată.

    Cele mai ieftine unităţi din ansamblu sunt garsonierele situate la demisol, ce pot fi achiziţionate la un preţ de 25.000 - 30.000 de euro şi apartamentele cu două camere, respectiv 54 mp, la 40.000 de euro. La mansardă, garsonierele de 40 mp costă 28.000 - 32.000 de euro, iar apartamentele cu două camere, de 56 mp, 50.000 de euro.

    Varianta achiziţiei prin rate la dezvoltator nu este acceptabilă deoarece implică riscuri suplimentare în contextul instabilităţii locurilor de muncă şi, implicit, a capacităţii de plată a ratelor, este de părere domnul Zmaranda.

    În opinia dezvoltatorului ansamblului din Chiajna, cumpărătorii nu sunt dispuşi în contextul actual să plătească mai mult de 50.000 de euro pentru achiziţia unui apartament cu două camere sau peste 70.000 de euro pentru trei camere. De exemplu, apartamentele cu trei camere şi terasă mare, construite anterior de dezvoltator şi oferite la 80.000 de euro, s-au vândut foarte greu.

    Blocurile din Complexul Rezidenţial Apusului au un regim de înălţime demisol + parter + două etaje + mansardă sau mansardă dublă. Construcţia este realizată din cadre de beton armat şi căramidă, iar termoizolaţia din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm. Fiecare locuinţă este dotată cu centrală termică pe gaz. În costul apartamentelor este inclus şi un loc de parcare la nivelul solului. Complexul este deservit de un magazin, grădiniţă, restaurant, sală de fitness.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional